Új állás, új szakterület

by | jan 14, 2016 | Karriertanácsok

Uj-allas,-uj-szakterület_150x150Előfordul, hogy karrierünk, állásunk a munkát adó cég tönkremenésével bennünket is új pályára kényszerít. A szakterület néhány képviselője közül egy cég nem bírta a versenyt, és mi pont nála dolgoztunk.

A szakterületen lévő többi cég is nehezen él meg, így hiába lenne kézenfekvő hozzájuk jelentkezni, nem tudnak alkalmazni. Ebből a helyzetből csak egy kiút van: szakterületet kell váltani. Amikor ilyen váltásokat javaslok, szinte biztosan megkapom válaszként az álláskeresőtől, hogy ezt nem lehet, mert neki másban nincs tapasztalata. Pedig az ilyen szakterületváltást, iparágváltás jól meg lehet tervezni, ehhez van néhány vezérelv, amit érdemes követni. Lehet, hogy nem is lesz annyira éles a váltás, mint elsőre tűnik?

1. Hasonló iparágakban van-e lehetőség?

A szakterületed, iparágad cégeit jól ismered, de vajon mi a helyzet a közel hasonló esetleg témában kapcsolódó cégekkel? Ugyanazok az ügyfeleitek, csak kicsit más a termék? Ugyanúgy működnek, mint a te volt céged, csak más iparágban? Nézz körül a neten, gyűjts céglistákat, jelentkezz hozzájuk bátran!

ÉRDEKES: Próbaidőben megszűnt a munkaviszonyom, most mi lesz?

2. Milyen készségeid vannak, ami más iparágban is jó lehet?

A szaktudás mellett a megszerzett munkatapasztalatok, a készségek, a kapcsolati háló lehet értékes egy másfajta szakterületen is. Egy szorgalmas, bármilyen problémára megoldást találó ember más problémás területeken is megtalálhatja a számítását. Milyen problémákat tudsz megoldani? Hivatali ügyek, engedélyeztetések, vagy épp áruszállítás, vagy szolgáltatásszervezés? Hol lehet szükség még ilyen tapasztalatra, ami neked van?

3. Volt ügyfeleid, üzleti partnereid igényelnek-e olyan szaktudású embert mint te?

Lehet, hogy itt munkavállalói szemléletben is váltani kell, és a jövőben nem alkalmazottként, hanem szabadúszó szakértőként vár rád fényes karrier? Lehetséges, hogy egy cég nem tudna a szakterületeden napi 8 órában foglalkoztatni, mert annyi feladat nincs, de ebben az esetben több cégnek is dolgozhatsz egyszerre, időszakosan.

4. Mit tanultál még, amit nem is használtál?

Ha megnézzük az egyes képzések tantárgyait, könnyű felismerni, hogy sok olyan területet érintettél a tanulmányaid során, amit eddig esetleg nem használtál, de értetted, jó voltál benne, tudnád csinálni. Pl. szinte minden üzleti képzésben tanítanak marketinget, logisztikát, kommunikációt. Ezekkel kapcsolatos munkát tudnál-e vállalni? Nincs benne tapasztalatod? Nem baj, pályakezdőnek lenni még mindig jobb, mint munkanélkülinek! Frissítsd fel a tudásod, olvass utána a napi trendeknek, és keress ilyen álláslehetőségeket is.

Gyakorlati példák „éles” váltásokra

Ezeket a váltásokat sikerrel segítettem, így biztosan merem állítani: az, ha nem ragaszkodunk tovább az eredeti elképzelésünkhöz, nagy előrelépést jelenthet a karrierünkben is.

Pár éve, az építőipar hanyatló ágában sok gépkezelő nem talált könnyen munkát. Míg egyikük fel nem fedezte, hogy a mezőgazdaságban hiány van gépkezelőkből. Nem is sokban különböztek ezek a gépek az eddig megszokottól, csak épp a munkaterület volt teljesen más. Jónéhányan sikerrel váltottak így.

Egy adott termék utolsó gyártója is kivonult Magyarországról, nem volt szükség többé a terméktervezőre sem, a terméket importból értékesítették. Az első kétségbeesés után tervezőnk az egyik üzleti partnernél helyezkedett el, értékesítői munkakörben. Nála jobban senki sem ismerte a terméket, így hitelesen adhatta el olyan ügyfeleknek is, akiket azelőtt nehezebb volt, vagy épp lehetetlen meggyőzni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.