Legyen az önéletrajzunk egyedi, felejtsük el a sémákat!

by | júl 1, 2016 | Önéletrajz és motivációs levél

munkavállalókKöztudott, hogy a HR szakemberek az önéletrajzok átnézésével körülbelül 20 másodpercet töltenek, ezért érdemes minél informatívabbra és egyedibbre készítenünk a sajátunkat. Fontos, hogy ne csak a formai tényezőkre helyezzük a hangsúlyt, ugyanis végül a tartalom fog dönteni egy pozíció kapcsán.

Kerüljük az általánosítást!

Kreatív, megbízható, csapatjátékos. Biztosan mindenki találkozott már ezekkel a kifejezésekkel egy bemutatkozás vagy egy önéletrajz kapcsán. Azonban ezek a jellemvonások túlságosan általánosak, nem sokat mondanak el a valódi személyiségünkről. Továbbá nehezen tudunk kitűnni a versenytársak közül, ha ugyanolyan stílusban írunk önmagunkról, mint mások.

A leghatékonyabb módja önmagunk bemutatásának, ha a munkatapasztalatink leírásánál kifejtjük, hogy mely képességeinket tudtuk kamatoztatni az adott pozícióban. Kerüljük a csapatjátékos vagyok, de önállóan is tudok dolgozni és a jó problémamegoldó képességekkel rendelkezem kifejezéseket, ugyanis ezek nem elég informatívak személyiségünkkel kapcsolatban. Mindig törekedjünk arra, hogy az adott pozícióhoz kapcsolódó, releváns tulajdonságainkat és tapasztalatainkat kiemeljük.

ÉRDEKES: Ne hasonlítsd magad másokhoz!

Találjunk ki egyedi és frappáns kifejezéseket, mint például könnyen megtalálom a közös hangot az emberekkel vagy tiszteletben tartom a határidőket, mindig törekedem a lelkiismeretes munkavégzésre

Használjuk az álláskereső portálok szolgáltatásait

Érdemes önéletrajzunkat felölteni különböző álláskereső portálokra, hiszen így esélyünk van arra, hogy a HR-esek megtaláljanak minket egy számunkra kedvezőbb ajánlattal. Fontos, hogy friss adatokat írjunk az adatlapunkra, így ha egy adott pozícióra keresnek embert, a rendszer a mi adatainkat is meg tudja jeleníteni. Így időhiány esetében is kaphatunk ajánlatokat és olyanokkal is találkozhatunk, amelyeket önállóan nem lett volna lehetőségünk megtalálni.