Álláskeresés mobil applikációval

by | márc 2, 2017 | Álláskeresési tippek

Allaskereses.mobil.applikacioval_150x150Az állandó online jelenlét és az okostelefonok általánossá válása elhozta a mobil applikációs jelentkezések korát. Ez viszont sok esetben pont akkora korlát lehet, amekkora előny is.

Az előnyök szinte egyértelműek: az ismert állásportálok mobil appjait úgy tervezték, hogy könnyen kereshetők legyenek az álláshirdetések, egyszerű a jelentkezés. Azoknak sem kell titokban, kockázattal teli módon a céges számítógépen jelentkezni, lopva böngészni az állásportálokat, akiknek otthon nincs számítógépük. Időbeosztásunkon is sokat segít: akár buszon, vonaton utazva, bolti pénztárnál várakozva is beadhatunk egy-egy állásjelentkezést.

Hogyan is működnek?

Folyamatot egyszerűen leírva: szükséged lesz egy nem céges e-mail címre, valahol az online térben lévő elmentett önéletrajzra, majd regisztrálnod kell az adott mobil app felületén, amivel lesz egy profilod. Bejelentkezve a profilodba, böngészheted az álláshirdetéseket, amelyeket földrajzi elhelyezkedés, szakterület, munkavégzés jellege (pl. részmunkaidő, teljes munkaidő, távmunka stb.) és még sokféle paraméter szerint szűrhetsz. Egyes alkalmazások már térképen is megmutatják a hirdető cég elhelyezkedését, sőt, ha a profilodban megadod a címedet, képesek azonnal útvonalat is tervezni tömegközlekedésre, vagy autós utazásra. Sőt, útvonaltervezésre képesek az épp aktuális GPS adatok alapján is. Így még azelőtt láthatod, hogy tudod-e vállalni az utazást, hogy jelentkeznél. Ha az utazás időtartama esetleg vállalhatatlan lenne, azt a jelentkezést inkább meg se tedd.

ÉRDEKES: Mobil applikációk álláskeresőknek

Ha egy álláshirdetés tetszik, egyszerűen, egy „Jelentkezem” vagy hasonló feliratú gombra kattintva jelentkezhetsz. Itt egy következő kihívással találod szembe magad: a CV-det mellékletként fel kell töltened, vagy ha az adott appnak van ilyen funkciója, az appod profiljába feltöltött önéletrajzot azonnal be is csatolja a jelentkezéshez. Tehát az önéletrajz testreszabására itt nincs lehetőséged. Ez a körülmény azonnal hozza magával a szinte egyetlen lehetséges megoldást: csak egy kompetencia-alapú önéletrajz-formátum tud kellően univerzális lenni ahhoz, hogy többféle állásra is jelentkezz vele, és mégis relevánsnak láthassák a jelentkezésed.

A következő nehézséget az adja, hogy a motivációs levél helyett egy szövegdobozba kell a motivációidat kifejtened. Ha ezt meg akarod úszni, akkor a CV-ben egy „Summary” vagy „Rólam”, vagy „Karriercélok” fejezetben írd le mindezeket, max. 5-6 sorban. Az app szövegdobozába pedig csak azt írd – a címzett megszólítása után – hogy mellékeled álláspályázati anyagod.

Az állásjelentkezésre való appokon túl, más, álláskeresést segítő appok is léteznek:

Önéletrajz-appok

A többségük egy kitöltött profil és mezőadatok alapján PDF-ben generál önéletrajzot neked, ezzel megoldva azt a nehézséget, hogy a mobill appon keresztüli állásjelentkezéseidhez is testreszabhasd a CV-det. Ha megtaláltad az ideális álláshirdetést, jelentkezés előtt itt szerkesztheted a CV-det, majd innen töltheted fel a jelentkezéshez. Néhány ilyen app külön CV sablonokat is tartalmaz, így az önéletrajzod ezek által pont olyan professzionális külsőt kaphatnak, mintha szövegszerkesztővel, számítógéppel készültek volna.

Állásinterjúra felkészülés

Sok appot készítettek arra, hogy interjúkérdésekre válaszokat gyakorolhass. Ezek az adatbázisukban előre eltárolt kérdéseket valamilyen tematika szerint jelenítik meg, sok tartalmaz javasolt válaszokat is. A javasolt válaszok ugyan nagyrészt általános panelek, de egy idegennyelvű állásinterjúra készülve megfelelő szókinccsel, mondatszerkezetekkel láthatnak el, így hasznuk kétségbevonhatatlan.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.