Az álláskeresés, mint napi munka

by | jan 19, 2017 | Álláskeresési tippek

Az.allaskereses.mint.napi.munka_150x150Az álláskeresés, mint napi 8 órás munka elsőre furcsán hangzik, de egy álláskeresőnek valójában az álláskeresés a munkája. A hatékony álláskeresők titka ez a hozzáállás.


Az álláskeresők napi munkája

  • Reggel felkel, reggelizik, majd számítógép elé ülve azonnal hozzáfog az álláskereséshez, ebédidőt és munkaidő végét betartva folyamatosan azon dolgozik, hogy legyen állása.
  • Állásportálokat böngész, álláshirdetésekre jelentkezik, kapcsolatrendszert épít Linkedinen, részt vesz Linkedin szakmai csoportok munkájában.
  • Majd még egy állásközvetítő céghez bejelentkezik, kibővíti a listáját, amit azokról a cégekről vezet, ahol szívesen dolgozna, akkor is ír nekik egy álláspályázatot, ha épp nem hirdetnek állást.
  • Ha már vannak állásinterjú-meghívásai, felkészül állásinterjúra, megtervezi az odautazást vagy beállítja a kamerát ha kamerás interjú, feltölti a telefonját ha telefonos.
  • További álláskeresési forrásokat keres, a net mellett szakmai egyesületek, csoportok elérhetőségein érdeklődik, javaslatokat kér.
  • Ő maga ad fel hirdetést ingyenes hirdetési portálokon, közösségi oldalakon, hogy állást keres.
  • A munkaidő beosztása is ugyanúgy feladattá válik: amihez azonnali kapcsolat kell – telefonos, személyes beszélgetések – azt csak munkaidőben lehet intézni, ami írásos kapcsolatot igényel csak, azt lehet „munkaidőn kívül is” végezni.
  • És ha már tényleg nem tud mit tenni aznap azért, hogy állása legyen, még mindig el kell olvasni pár szakmai cikket, hírlevelet, mert a szakmából sem lehet kimaradni.

Látható, hogy ennyi feladattal tényleg el tud telni a nap. És amikor megérkezik az állásinterjú egyik legrettegettebb kérdése, hogy „már fél éve nem talál állást, hát mit csinált eddig?”, akkor bárki nyugodt szívvel elmondhatja, hogy ezeket a feladatokat végezte.

Az álláskeresés természetéből adódóan ez egy kudarcokkal teli munka lesz. Nem jönnek a visszajelzések, elutasítások érkeznek, ami lelkileg teszi kimerítővé ezt a munkát. Ilyenkor fontos kapaszkodó, hogy igenis folyamatosan dolgozik rajta.

ÉRDEKES: Álláskeresés lépésről lépésre

Az energiamegmaradás törvénye itt is érvényes, nemcsak a fizikában: az a rengeteg munkaóra, amit egy álláskeresésre fordít az álláskereső, meg fog térülni, mégpedig konkrét állásajánlatok formájában.

Tekintve, hogy a munkáltatók oldaláról is van egy átfutási ideje a jelentkezések kezelésének, előfordulhat, hogy az álláskeresés első pár hetében nem történik semmi – legalábbis az álláskereső úgy érzi – majd hirtelen elkezdenek érkezni a válaszok: először az elutasítások, később az állásinterjús meghívások. Tehát, kétségbeesés helyett érdemes tudni ezt: a szorgalmas munka eredménye először „semmi”, visszajelzés nélküli csend, esetleg néhány automatikus válasz érkezik e-mailben, amiben egy robot közli, hogy megkapták a levelet. Ettől sokak elveszthetik a lelkesedésüket, de nem szabad. Az első, csendes időszak után jönnek az elutasítások, ahol az önéletrajzod alapján el tudták dönteni, hogy inkább mást hívnak állásinterjúra, onnan viszonylag gyorsan érkezhet válasz – bár sok örömet nem okoz, mégis legalább egyfajta visszajelzés: talán megírják, mi miatt nem téged választottak, és a pályázataidat vagy a szakmai felkészültségedet ez alapján is jobbá teheted. Az ismerősöktől kért segítség is körülbelül az első hónap végére tud beérni: ha beajánlottak valahová, bevitték az önéletrajzod az ő munkahelyük HR-osztályára, onnan ennyi idő alatt érkezhet válasz.

Ha 1-1,5 hónap alatt egyáltalán nem érkezik visszajelzés, változtatni kell az álláskeresési stratégián. A visszajelzések teljes hiánya sok mindent jelezhet, ezért érdemes az önéletrajzot újra átnézni (lehet, hogy elírtad a telefonszámod benne?), megkérdezni ismerősöket, ők mit gondolnak a lehetőségeidről, az önéletrajzodról, a szakmai megítélésedről. Lehet, hogy rossz helyen keresel állást? Azok a cégek, akik téged tudnának foglalkoztatni, esetleg nem is az interneten aktívak? Ezeket átgondolva az álláskeresési stratégiát, módszereket folyamatosan csiszolva, és rendületlenül tovább dolgozva a siker nem fog elmaradni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.