Egy módszer, amivel sikeres és boldog ember válhat belőlünk

by | jún 1, 2017 | Álláskeresési tippek

Egy.modszer.amivel.sikeres.es.boldog.lehetsz_150x150Életünk során biztosan találkoztunk már olyan emberekkel, akik nagyon sikeresek és hatékonyak, a szakterületükön pedig kimagasló teljesítményt nyújtanak. Úgy gondolhatjuk, hogy ez egy velük született adottság, ők biztosan szerencsésebbek, mint mi, ezért ez számunkra elérhetetlen.

Programozzuk át magunkat

Az 1970-es években két amerikai tudós is felfigyelt arra, hogy vannak olyan kimagasló szakemberek, akiket akár már zseniknek is nevezhetnénk. John Grinder pszichológus és Richard Bandler matematikus-programozó három terapeuta Milton H. Erickson, Fritz Perls és Virginia Satir terápiás szokásairól elemeztek több órányi anyagot, amivel az volt a céljuk, hogy elsajátítható és tanulható módszert hozzanak létre az emberek számára. A modellt Neuro-lingvisztikus programozásnak nevezték el, rövid néven NLP.

Az elnevezés három részből tevődik össze:

  • Neuro: minden érzékelésünk és gondolkodásunk is neurológiai folyamatokon keresztül történik, az idegrendszerünket használjuk közben.
  • Lingvisztikus: A nyelv segítségével tudjuk kifejezni magunkat, az érzéseinket és gondolatainkat, ezáltal tudunk kommunikálni a külvilággal.
  • Programozás: Viselkedésünk és érzéseink nem a véletlen folytán alakulnak ki, hanem különböző sémák épülnek a személyiségünkbe az évek folyamán. Azonban ezek, ahogyan a gépek esetén is újraprogramozhatóak, alakíthatóak.

Személyiségünk formálható

 Az okos ember mások hibájából tanul, tartja a mondás, azonban gyakran még a saját baklövéseinket is többször megismételjük. Ez azért fordulhat elő, mert nem tudjuk pontosan, hogy mi volt az oka a cselekedetünknek, miért viselkedtünk úgy. A gyermekkorunk szokásaiból és tapasztalataiból, valamint a családi mintáinkból sokat észrevétlenül viszünk tovább az életünk során. Ezeket gyakran nehéz észrevennünk, így nem is tudunk változtatni rajtuk. Ebben segít az NLP. Ennek a módszernek az elsajátításához szükségünk lehet szakemberre, a mindennapi használatához azonban már elég önmagunkban lenni.

ÉRDEKES: Tippek a hatékony munkavégzéshez

Az önértékelésünket és a világgal való kapcsolatunkat is meghatározza a nyelvhasználatunkat, ezért minden, amit mondunk hat a körülöttünk lévőkre és saját magunkra is. Valamikor egy szó, egy mozdulat vagy bármilyen külső inger kiválthat belőlünk egy érzést, amit mi automatikusnak hiszünk, azonban ezek megváltoztathatóak, ha tudatosítjuk őket. Új szokásokat és reakciókat tudunk kialakítani, ezáltal pedig több félelmünket is le tudjuk győzni. Nemcsak magunkban, hanem másokban is. Ehhez az kell, hogy tudatosan kössünk egy jelenséghez egy adott reakciót, amit többször megismétlünk, így rögzíthetjük azt. Ha mindig félünk az állásinterjú előtt, alakítsunk ki egy új szokást, például elmondhatunk egy motiváló szöveget önmagunk számára, amivel el tudunk lazulni és csökkenthetjük a szorongást. Figyeljük meg, hogy hogyan szoktunk viselkedni és abban változtassunk meg egy lényeges pontot, amivel a hangulatunkat is befolyásolni tudjuk.

Fejlesszük magunkat, hiszen a rossz szokásainkon képesek vagyunk változtatni, amivel a karrierünkben is pozitív változásokat érhetünk el!

A cikkhez az ötletet innen vettük.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.