Ezekre figyelj, mielőtt aláírod a munkaszerződést

by | jún 13, 2017 | Álláskeresési tippek

Ezekre.figyelj.mielott.alairod_150x150Sokan jóhiszeműségből és tapasztalatlanságból nem mernek rákérdezni a munkaszerződés bizonyos elemeire, pedig fontos hogy mindennel tisztában legyünk mielőtt aláírnánk a szerződést.

Természetesen akkor sincs semmi ha utólag derülnek ki a dolgok, de időt spórolhatunk magunknak ha már az elején alaposan informálódunk.

Nézzük, mit érdemes mihamarabb megtudnunk:

Pontos munkakör

Nem csak a pozíciónév, hanem a vele együtt járó feladatok pontos körülhatárolását is érdemes tisztáznunk és átolvasnunk miként szerepel a munkaszerződésben. Ez azért fontos, hogy később ne tudjanak olyan feladat miatt számon kérni, ami nem is tartozik a mi felelősségi körünkbe. Minél szélesebb körű és minél pontatlanabb a megfogalmazás, annál nagyobb a munkaadó mozgástere a ránk kiszabott feladatokkal kapcsolatban.  Ellenőrizzük le, hogy valóban azok a feladatok vannak feltüntetve, amire jelentkeztünk.

Munkabér + juttatások

Arra is érdemes figyelni, hogy ugyanaz a bér szerepel-e a munkaszerződésben, mint amit az ajánlatban tüntettek fel. E mellett az egyéb juttatásokat is mint pl. cafeteria, bónusz, céges telefon, laptop, autó, stb. nézzük meg, hogy tartalmazza-e a szerződés.

ÉRDEKES: Mit kell, hogy tartalmazzon a munkaszerződés?

Munkaidő és munkavégzés helye

Mettől – meddig tart a munkaidő? Rugalmas munkaidőre van lehetőség? Kifizetik a túlórát? Helyileg hol kell dolgozni? Mind-mind olyan kérdés, amit nem tartunk elsőre fontosnak, később meg bánkódunk, hogy nem kérdeztünk rá korábban. Vannak olyan munkakörök, ahol létezik készenléti idő és ügyeleti idő is. Ha ilyen van akkor erre is rá kell kérdezni, hogy az ilyen esetekre milyen szabályozás és milyen bérkifizetés  tartozik?

Próbaidő

Noha a legtöbb helyen a 3 hónapos próbaidőt alkalmazzák, jó tisztában lenni vele, hogy kollektív szerződés esetén ez az időszak akár 6 hónap is lehet, ezért erre is érdemes figyelni. Próbaidő alatt ugyanis bármelyik fél (munkaadó és/vagy munkavállaló) indoklás nélkül megszüntetheti a jogviszonyt.

Munkakezdés időpontja

A fentieken túl még az első munkanapot is szerepeltetni kell a szerződésben.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.