Kezdő álláskeresők hibái

by | márc 10, 2017 | Álláskeresési tippek

Kezdo.allaskeresok.hibai_150x150Álláskeresésbe kezdve vannak bizonyos elképzeléseink az általános tájékozottságunk, olvasottságunk alapján, illetve specifikusan „álláskeresői irodalmat” olvasva, az így kapott kép alapján konkrét várakozásokkal állunk neki az álláskeresésnek.

Aztán jönnek a valós tapasztalatok, amik sorra cáfolják meg a leírtakat, döntik romba a várakozásainkat. Elkeseredésre semmi ok, az általános információkból felépített álláspiaci képünk nem a saját lehetőségeinkről szóltak, hanem általánosságokról.

Nem fog gyorsan menni!

Az egyik általános tévedés, hogy gyorsan lehet állást találni a mai munkaerőhiánnyal átitatott gazdasági környezetben. Nos, ez szektoroktól, iparágtól, pozícióktól is függ. Jövedelemszerző könnyű vagy nehéz fizikai munkát főleg férfiak könnyen találnak, kiskereskedelemben nőként könnyű fizikai munkákban könnyű elhelyezkedni.

ÉRDEKES: Mennyibe kerül az álláskeresés?

Az üzleti szféra szakmai pozícióira viszont hosszan kell várni: a beadott sikeres álláspályázat után állásinterjú sorozat vár ránk, 2-3 hónapig is elhúzódva. Az ilyen cégek döntési és dokumentációs mechanizmusa számtalan lépcsőből áll, így a pozitív döntés és a munkába állás között is eltelhet jó-néhány hét.

A sablonok nem működnek

Jónak tűnik gyorsan eltölteni egy-két motivációs levél és önéletrajz sablont, és gyorsan átírni magunkra, használni álláspályázatokra. Sajnos, nem lesz jó, nem fog működni. A sablonok nem mutatnak be téged, neked kell bemutatnod magad szakmaiságodat, személyiségedet.

Nem baj, ha nem tudsz mindent!

Az álláshirdetésben leírt elvárások jórészét nem biztos, hogy tudod, de pl. informatikai rendszerek használata könnyen tanulható, interneten található videókból is.

Az állásinterjún is kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy nem tudsz válaszolni egy szakmai kérdésre. Ne pánikolj, mondd meg őszintén: ezzel még nem találkoztál, nem tudod a pontos választ. Ha van egyébként valamilyen gondolatod a témával kapcsolatban, azt is megoszthatod. Pl. hogy az eddigi tapasztalataid, tanulmányaid alapján a válasz az lehet, hogy… de nem vagy ebben biztos. Sosem kell mindent tudni! Az őszinte embereket jobban szeretik, mint a felelőtlenül tippelőket, vagy a kínosan magyarázkodókat. Ilyen helyzetben biztosítsd arról is az interjúztatót, hogy szívesen és gyorsan tanulsz.

A szakmaiság nem tölti ki a teljes pozíciót

Főleg pályakezdők, kevés munkatapasztalattal rendelkezők érzik úgy, hogy a jelenlegi első munkahelyüknél nem kellően mély szakmai munkát bíznak rájuk, ezért döntenek a váltás mellett. Ha a váltás sikerül, a próbaidőben csalódottan látják, hogy az új helyen is sok a szakmailag érdektelen adminisztráció, a munkája jórészét nem a szakértői feladatok teszik ki, hanem többnyire kapcsolattartás ügyfelekkel, partnerekkel, hatóságokkal, jelentések, dokumentációk írása, stb. „Tervezőként alig tervezek, könyvelőként alig könyvelek” – hangzanak a panaszok, de ezt a helyzetet kezdetben el kell fogadni. Mérnöki vagy gazdasági szakmai tudásod mindenképpen szükséges a munkához, az adott vállalat folyamatai viszont megkövetelik az ilyen feladatok elvégzését is. A későbbiekben a karrieredet két irányban építheted: vezetőként vagy specialistaként a „nemszeretem” feladatokat a jövőben majd a beosztottjaid végzik, de addig el kell jutni.

Folyt. Köv: Kellemes meglepetések az álláskeresésben

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.