Kezdő álláskeresők kellemes meglepetései

by | márc 16, 2017 | Álláskeresési tippek

Kezdo.allaskeresok.kellemes.meglepetesei_150x150A sok csalódás és kudarc mellett, ami az álláskeresési munka velejárója, néha egészen meglepő és kellemes csalódások is érik az embert az álláskeresése során. Ezek erőt adnak a későbbiekre, és segítenek pozitívnak, aktívnak maradni a nehéz időkben.

1. Nem feltétlenül probléma, ha nem vagy rutinos álláskereső.

Ha az első önéletrajzaid kissé ügyetlenek is a gyakorlatlanság miatt, akkor is fogsz válaszokat kapni az álláspályázataidra. Sok cég felismerte már, hogy az álláskeresést nem tanítják sehol, és egy, a saját szakterületén jó szakember egyáltalán nem biztos, hogy jó önéletrajzíró is – mert nem tartozik a szakterületéhez az önéletrajzírás. Ezért egy piacképes tudást akár csak sejtető önéletrajzra is érkezhetnek visszajelzések. Természetesen lehetőség szerint minél jobb, informatívabb önéletrajzot kell készíteni, de az első próbálkozásokkal nem érdemes várni. Küldd el, amit jónak gondolsz, és majd fejlődik folyamatosan az álláspályázói készséged is.

2. Az ismerősök segítőkészek.

Sokan nem mernek ismerősöktől segítséget kérni az álláskeresésben, mert lehet, hogy régen beszéltek, és milyen rosszul veszi ki magát, hogy sok év után most hirtelen segítséget kérsz. Kérj bátran, mert az ismerőseid érteni fogják a problémádat, még akkor is, ha már régóta nem voltatok napi kapcsolatban. Segíteni különösen szeretnek az emberek, mert a napi jócselekedetre igénye van mindenkinek, és az is lehet, hogy a te beajánlásoddal egy cégnek is komoly szívességet tett. Tehát, bátran keresd a régi ismerősöket, ne feltételezd, hogy csak mert régen láttak, nem fognak segíteni.

ÉRDEKES: Kezdő álláskeresők hibái

3. Látni fogod, hogy nem vagy egyedül.

Az állás elvesztése, vagy egy reményteli pályakezdő sikertelen álláskeresése komoly lelki teher, de ha közösségi oldalakon is keresel állást, állásportálok álláskereső blogjait olvasod, látni fogod: az eseted nem egyedi, nincs veled semmi komoly probléma, az álláskeresés egyszerűen ilyen: sokáig is tarthat és nem hoz azonnal sikert.

4. Ott is van állás, ahol nem is sejtenéd

Az álláskeresésedről mindenféle társaságban érdemes beszélgetni, hátha onnan jön a segítség. Ha futóklubba jársz, vagy túrázó csoporttal stb., ott is biztosan elindul a társalgás, és meg is említheted nyugodtan, hogy állást keresel. Akármennyire felületesen is ismeritek csak egymást, a segítőkészség mégis beindul mindenkiben…

5. Nem könnyű elrontani egy állásinterjút 🙂

Az állásinterjú olyan, mint a kezdő háziasszonyoknak írt receptek az elronthatatlan sütikhez: ha csak nem vétesz valamilyen fatális hibát (odaégeted a sütit), az állásinterjút nehéz elrontani. Kisebb késést megbocsátanak (azért igyekezz pontos lenni!), nem várnak 100%-os tudást (mindenkitől lehet olyat kérdezni, amire nem tud válaszolni), és értik az állásinterjús stresszhelyzetet, amit átélsz, tudják, hogy feszélyezve érzed magad, hogy a teljesítményed most görcsös. Ezzel együtt fognak értékelni, és nem a hibáidat keresik, hanem azt, hogy alkalmas lennél-e az általuk kitűzött feladatok elvégzésére. Valószínűleg igen, hiszen meghívtak állásinterjúra, ők is úgy látják, érdemes veled tárgyalni.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.