Munkahelyek, amiket ne válassz

by | febr 16, 2017 | Álláskeresési tippek

Munkahelyek.amiket.ne.valassz_150x150A munkahelyváltás egyik legnagyobb kockázata, hogy rosszul választunk, megbánjuk a váltást. Ez a kockázat nem tüntethető el teljesen. Mindig lesznek ismeretlen tényezők, amikkel szembesülve akár az új, nehezen megszerzett állás elhagyása mellett kell döntenünk. Az állásinterjún jól kérdezve, jól figyelve viszont sok tényezőt kizárhatunk:

Milyen a munkakörnyezet, a munkahely felszereltsége?

Vannak, akik nem szívesen dolgoznak egyterű irodában, mert nem érzik úgy, hogy kellően tudnának koncentrálni. Ilyenkor több lehetőség van: 1. a puding próbája az evés… Ha még sosem próbáltad, és épp munkanélküli vagy, szinte nincs kockázat: próbáld ki, hátha mégiscsak tudsz ilyen helyen dolgozni. Az ilyen berendezésű irodákról érdemes tudni, hogy mindig van olyan helyiség, ahová ideiglenesen el lehet vonulni, ha egy-egy elmélyülést kívánó munkát kell elvégezni.

Milyenek az egyéb tényezők? Sötét, mesterségesen megvilágított hely, külső zaj beszűrődik-e? Milyen a hangulata? Milyen képek vannak a falon, vannak-e? Milyen a tisztaság? Ablaküvegek, falak, szőnyeg, padló tisztasága? Milyen az állaga? Szeretnél-e itt lenne napi 8 órát?

ÉRDEKES: Ide biztos nem mennék dolgozni!

Fontos tudni, hogy nemcsak a „lelakott” környezet lehet nyomasztó. A high-tech, csupa üveg, személytelen légkör is okozhat problémákat, megint mások a graffitis falú, babzsákos, „jófejkedő” helyektől idegenkednek. Bármelyik típus is vagy, ha neked nem megfelelő környezetet látsz, ne válaszd a helyet, ne vállald el a munkát! (Esetleg óvatosan kérdezz rá, régóta van-e itt a cég, hátha azzal válaszolnak, hogy hamarosan költöznek…)

Milyen a leendő főnök?

Amikor megérkezel az interjúztatóhoz, akkor hogyan keresik őt, hogyan említik? Tegezve, magázva, keresztnevén, vezetéknevén? Hogyan szólnak neki, hogy megérkeztél? Telefonon, bekopogva az irodájába? Nagyjából felmérheted, hogy ezek alapján tisztelik, kedvelik vagy rettegnek tőle, és szorongva szólítják meg. Ennek megfelelően dönthetsz is, akarsz-e itt dolgozni.

Milyen a cég?

Könnyű volt bejutni az épületbe, vagy egy kötekedő biztonsági őrrel, recepcióssal találkoztál először? Könnyen megtaláltad, akit kerestél, a céget magát, és szervezettnek tűnnek-e ez alapján? Vagy épp senki sem tud semmit, igazi zűrzavarba csöppentél?

Milyenek a kollégák?

Amíg az interjúztatóra várakozol, alkalmad lehet arra is, hogy a kollégák egymáshoz való viszonyát, illetve a helyhez való viszonyukat felmérd. Hogyan öltözködnek? Sietve, szapora léptekkel közlekednek, nyomasztó testtartást látsz rajtuk, idegesek-e vagy jó hangulatúak?

Hogyan érezted magad az interjún?

Nyomasztott-e, amikor az állásban megoldandó feladatokról meséltek? Kérdezhettél-e és olyan válaszokat, olyan stílusban kaptál-e, ahogyan az neked megfelelő? Szimpatikus volt-e az interjúztató? Ha ő lenne a közvetlen főnököd, el tudod-e képzelni a napi munkát vele? (Ha a HR-es nem volt igazán szimpatikus, az nem katasztrófa: valószínűleg nem lesztek napi kapcsolatban, így nem baj, ha a viszonyotok távolságtartó marad).

Ha bármi kétséged van az adott állással kapcsolatban, érdemes valakivel beszélned erről. Mi nem tetszett, mi nyomasztott? Mi a véleménye erről annak, aki jól ismer téged? Tudsz-e valahol kompromisszumot találni, és szükséged van-e arra, hogy kompromisszumot keress, vagy megteheted, hogy ne fogadd el az állást? Ne hidd, hogy meg tudod változtatni, a cégeknél van egy olyan dinamika, ami évek alatt alakul ki, és neked évekig tartana megváltoztatni még akkor is, ha egyébként ez a munkád része lenne.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.