Mit akarnak megtudni rólad az állásinterjún igazából?

by | máj 26, 2017 | Állásinterjú

Mit.akarnak.megtudni.rolad_150x150Nagyon röviden: a szakmai alkalmasságodról, az emberi jellemzőidről, munkához való hozzáállásodról szeretnének képet kapni, és arról, hogy be tudsz-e illeszkedni az adott csapatba.

A kiválasztói szakma által használt állásinterjú kérdések leginkább ezeket a jellemzőket kutatják. Ebből a szakmai rész egyértelmű, objektív, a többi viszont minden esetben egyedi. Pl. az sem biztos, hogy baj, ha nem tartanak a maguk csapatába beilleszthetőnek. Lehet, hogy az egy olyan csapat, amitől te is menekülnél, ha bekerülnél. Azaz, ha nem szakmai hiányosság miatt nem kaptad meg az állást, fontos tudnod: semmit sem csináltál rosszul, ha magadat adtad.

A gyakorlatban használt állásinterjú kérdések 3 nagy csoportra bonthatók:

1. Szakmaiság: van-e elég tudásod, tapasztalatod, rutinod az állás betöltéséhez?

Ez egyszerű szakmai kérdésekkel mérhető, illetve a tapasztalataidról az egyes munkahelyeken végigmenve érdemes beszélni: hol mit és kikkel dolgoztál, mi olyasmit láttál, tanultál, ami ennél a cégnél is jól jöhet? Objektív az értékelés is: szakmailag könnyű dönteni arról, hogy egy válaszod elfogadható-e. Ne rettenj meg, ha nem tudsz valamire válaszolni: nem kell mindig mindent tudni! Mentegetőzni sem kell emiatt: ha egy adott szakmai kérdéssel még nem találkoztál, mondd el ezt nyugodtan, illetve próbálj meg visszaemlékezni arra, hogy még az iskolában mit tanultál erről, és említsd meg, hogy tanulmányaid alapján azt gondolod, hogy a megoldás az, hogy … Ebből az fog látszani, hogy a tanácstalanság és kétségbeesés helyett a tanulmányaidra támaszkodsz, ami mindenképpen pozitív.

2. A hozzáállás: van-e elég lelkesedésed, szakmai érdeklődésed az adott álláshoz, az adott céghez?

Nem elég, ha a szükséges tudással rendelkezel. A hozzáállás sok esetben talán még fontosabb is: a hiányzó tudás pótolható, de egy unott, hanyag ember nem lesz jó munkavállaló, függetlenül a tudásától. Amikor a hozzáállásodról akarnak képet kapni, megkérdezik, mit hallottál a cégről, a cég vezetőiről, a termékekről. Ugye utánajártál mindennek, mielőtt interjúra indultál? Itt puhatolják ki, hogy szereted-e egyáltalán a munkádat, illetve mit gondolsz arról a pozícióról, amire épp jelentkezel. Milyen szakmai és egyéb problémákra számítasz tapasztalataid alapján? Milyen folyamatokat láttál eddig ilyen pozíciókban (még akkor is, ha ezelőtt még ilyen pozícióban nem dolgoztál)? Ezekről érdemes beszélni, ebből látszik majd, hogy alkalmas vagy-e a pozícióra is.

ÉRDEKES: Senior korúak álláskeresése

3. Illeszkedsz-e a csapatba?

Az állásokat ebből a szempontból két csoportra lehet osztani: vagy egyedüli szakértő leszel egy szakterületen, akinek más szakterület képviselőivel kell egyeztetni, vagy egy olyan csapatba kerülsz, ahol mindenki hasonló tevékenységeket végez. Ha egyedüli szakértő vagy, tudsz-e úgy kommunikálni, hogy a szakmai érveidet egy nem szakmabeli is megértse? Kioktató vagy segítő a hangnemed, ha egy olyan témáról beszélgetsz, amihez te jobban értesz, mint a társaság többi tagja? Ha hasonló tevékenységeket végzők csapatába kerülsz, ők már kialakítottak bizonyos rutinokat, folyamatokat. Ezeket el tudod-e fogadni, vagy már anélkül is kritikusan értékeled, hogy megismerted volna őket mélységében?

A csapatba illeszkedéskor fontos a magánemberi minőséged: a hobbi, a sport, a nyitott, toleráns hozzáállás, a barátságos, kellemes társaság mindenképpen segíti az elfogadásodat. Akkor lehetsz megfelelő tagja egy elhivatott, professzionális csapatnak, akkor fognak elfogadni, ha te magad is ilyen vagy.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.