Testtartás – mit árul el rólad az állásinterjún?

by | máj 4, 2017 | Állásinterjú

Testtartas.mit.arul.el.rolad_150x150Sokszor egészen kis dolgokon múlik, hogy megkapjuk-e a hőn áhított állást. Ilyen lehet például a testtartásunk is, ami nagyon sokat el tud árulni rólunk – a legtöbbször a tudtunk nélkül.

Olyan stresszesebb szituációkban mint egy állásinterjú a feszültségünk sokszor a testbeszédünkben is megmutatkozik. Erre azért kell figyelnünk, mert hatással lehet az interjúztatóra, így elképzelhető, hogy ahelyett amit mondunk inkább arra figyel, hogyan tördeljük az ujjunkat, vagy hogy tekergetjük a hajunkat.

A helytelen testbeszédből arra is következtethet a HR-es hogy ideges, alkalmatlan, esetleg rossz kedvű vagy. Éppen ezért, hogy elkerüljük a téves benyomásokat fontos, hogy ne csak arra készüljünk fel, hogy mit mondunk, hanem arra is ügyeljünk, hogy hogyan tesszük ezt.

ÉRDEKES: Helyes testtartás az íróasztalnál

Görnyedés

Emlékezz vissza arra, amikor anyukád mindig rád szólt, hogy húzz ki magad, állj egyenesen! A görnyedt testtartás nem csak az egészségedre káros, hanem a megítélésedet is negatív irányba befolyásolja. Az interjúztató úgy érezheti, hogy unatkozol, nem érdekel az adott állás, ráadásul zavaró lehet, ha túl közel kerülsz így a kérdezőhöz.

Ha kihúzod magad akkor magabiztosságot sugallsz és így azt mutatod, hogy ura vagy az adott helyzetnek.

Keresztbe tett vagy zsebre dugott kéz

Az, hogy keresztbe teszed a kezed egyfajta védekezésre utal, arra, hogy nem érzed magad biztonságban. Ráadásul még azt is jelenti, hogy elzárkózol a beszélgetés elől, nem vagy befogadó a másik fél mondandójára, néhány esetben pedig akár agresszív magatartásra is utalhat.

A fentiek helyett inkább tegyük az ölünkbe a kezünket vagy engedjük le magunk mellé.

Feszült arcizmok

Az egyik legjobb stresszoldó a mosoly. Sokan annyira feszültek az állásinterjún, hogy egy percre sem mernek elmosolyodni, holott sokkal szimpatikusabbá és barátságosabbá válik az ember, ha egy pillanatra elmosolyodik.

Másodtevékenység

Legyen szó hajtekergetésről, ujjtördelésről, talppal való dobolásról, vagy az arcod állandó érintgetéséről… az idegesség miatti másodtevékenységek sajnos maguktól előjönnek és azt sugallják, hogy nagyon kényelmetlenül érzed magad. Legyünk öntudatosak, kontrolláljuk magunkat! Itt is segít, ha az asztalra tesszük a kezünket vagy leengedjük magunk mellé.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.