Álláskeresői élethelyzetek: Pályaújrakezdő, karrierváltó

by | júl 6, 2017 | Karriertanácsok

Allaskeresoi.elethelyzetek.palyaujrakezdol_150x150A két címbéli fogalom egyre többször kerül elő álláskereséssel foglalkozó írásokban, de az ilyen álláskeresések egyedi tippjei, trükkjei még kialakulóban vannak.

A pályaújrakezdő

A „pályaújrakezdő”, mint fogalom annyira új, hogy gyakran felháborodott válaszok jönnek az álláshirdetésre: mi az, hogy 3-5 év tapasztalat pályakezdőként? Mert félreolvasták a kifejezést, pályáját kezdő fiatalra asszociáltak. A pályaújrakezdő mást jelent… Valakit, aki már dolgozott huzamosabb ideig egy szakterületen, majd „kiesett” a munkából. Gyermekvállalás, hosszabb betegség, külföldi tartózkodás, saját vállalkozás miatt. És most visszatérne.

Az ilyen visszatérőknek a legerősebb előítélet, amivel meg kell küzdeniük, hogy elavult a tudásuk, megkopott a kapcsolatrendszerük. Mindkettőnek ellenkezője könnyen bizonyítható: a tudás frissítésére a szakmai olvasottságot is meg lehet említeni a CV-ben. Ha saját vállalkozás miatt maradtál ki az alkalmazotti létből, az valójában nem is kimaradás: a vállalkozásban ugyanúgy dolgoztál, szakmai tapasztalatot szereztél. A személyes készségek szintjén a gyermekvállalás után biztosan fejlődést mutathatsz: a napirend megszervezése, a nap „logisztikája”, szervező, problémamegoldó, kommunikációs készségeidet biztosan fejlesztette.

Pályaújrakezdőként a fizetési igény is komoly probléma: a munkahelyek jórészén úgy tekintenek a visszatérőre, mint aki most kezd, ezt szeretnék „beárazni”. Ezért az álláskeresési stratégiádnak arra kell épülni, hogy megmutasd: tapasztalt, rutinos, frissített tudással rendelkező ember vagy, akinek csak annyi betanulási időre van szüksége, mint egy átlagos új kollégának.

A karrierváltó

A karrierváltó legkínosabb pillanatai mindig akkor érkeznek el, amikor meg kell magyaráznia az állásinterjún, miért hagyta hátra a régi karrierjét, szakmáját. A legfontosabb tudnia, hogy nincs mit megmagyarázni. Az állásinterjún ilyenkor másféle fókuszt kell találni: pl. „Sok személyes és szakmai indokom is lenne, de inkább arról mesélnék, miért választottam azt a szakterületet, amire most Önökhöz jelentkeztem.” És ezt folytatva beszélj arról, mit tanultál erről, mi az, ami tetszik benne, lelkesedj a feladatért, a gyakorlati tapasztalat megszerzésének lehetőségéért. Vigyázz, ne tűnj naivnak, légy tisztában azzal, hogy bármely szakterületnek vannak árnyoldalai, vannak „nemszeretem” elemei.

A karrierváltás nem jelenti azt, hogy az előző munkáid nem relevánsak: a kapcsolatrendszer, a vonatkozó – akár törvényerejű – szabályok, kapcsolódhatnak a jelenlegi új karrieredhez. Ezeket a kapcsolódási pontokat még otthon írd össze magadnak, magyarázd el állásinterjún is, hogy a 10 éves, de más szakterületen szerzett tapasztalataidból mit tudnál ebben az új karrierben hasznosítani.

ÉRDEKES: Hogyan alakíts ki sikeres álláskeresési stratégiát?

Tudnod kell azt is, mit nem tudsz még. Ezekre legyen tanulmányi terved, mutasd, hogy nyitott vagy új ismeretek megszerzésére is.

Legyenek saját terveid, céljaid: az új karriered első munkahelye olyan legyen, ahol ezeket támogatják, megvalósíthatod. Kérdezz rá, milyen hosszútávú lehetőségeid vannak náluk, hogyan fejlődhetsz szakmailag.

Búcsúzz el az előző karrieredtől! Két különböző szakterületen egyszerre nagyon nehéz helytállni, így érdemes az új irányra koncentrálni, a siker érdekében.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.