Itt az ideje váltani?

by | júl 3, 2017 | Karriertanácsok

Itt.az.ideje.valtani_150x150Többször elgondolkoztál már azon az utóbbi időben, hogy lehet, érdemes lenne új munka után nézned? Cikkünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy mit érdemes mérlegelni és mikor érdemes munkahelyet váltani.

Manapság azt szokták mondani, hogy három év az, amit érdemes eltölteni egy munkahelyen. Ez ugyanis az az időszak mire megismerjük a kollégákat, megtanuljuk az új rendszereket kezelni és mire teljesen átlátjuk a munkafolyamatokat. Lerövidítve, ez az az idő mire kicsit unalmassá is válik már a munka. Természetesen ez sem igaz mindenkire és minden munkakörre/cégre.

Elképzelhető ugyanis, hogy az idő során folyamatosan kiegészül a munkakörünk, folyamatosan új dolgokat tanulunk, és állandó változásban vagyunk, így eszünkbe sem jut más munka után nézni. Ráadásul van, hogy sokkal fontosabb az anyagi biztonság, a megszokott csapat, megszokott munkakör.

De mi az, ami még szempont lehet? A szakmai fejlődési lehetőség mellett a megbecsülés is fontos tényező a mérlegeléskor, és itt nem csak a pénzbeli megbecsülést értjük. Megszokták dicsérni a munkádat? Megköszönik, ha valakinek szívességet teszel? Tisztában vannak a kollégáid és Te is azzal, hogy mivel járulsz hozzá a vállalat sikereihez?

Érdemes néha megállnunk egy pillanatra a hétköznapok mókuskerekében és elgondolkozni a következő tényezőkön:

  •  megfelelő bér – elégedett vagyok a fizetésemmel?
  • szakmai fejlődési lehetőség – tanultam új dolgokat az elmúlt évek alatt / lehetőségem van új dolgokat tanulni a jövőben?
  • előrelépési lehetőség – sikerült pozíciót váltanom / van lehetőségem feljebb jutni?
  • elismerés, megbecsülés – megbecsülik a munkámat?
  • munkakörnyezet – jól érzem magam az irodában? megfelelő a technikai háttér?
  • munkaidő – rugalmasan állnak hozzám? kell túlóráznom? ha igen, mennyit?
  • kollégák – jól kijövök a kollégáimmal?
  • menedzsment, cégvezetés – felnézek a vezetőségre, tisztelem a cég képviselőit?
  • iroda elhelyezkedése – könnyen és gyorsan megközelíthető az iroda?
  • hangulat – milyen a hangulatom általában mikor dolgozom?
  • egészségügyi állapot – gyakran vagyok beteg? hogyan érzem magam a bőrömben?
  • jövőbeni tervek – illeszkedik a jelenlegi munkahelyem a jövőbeni terveimhez? Mi szükséges ahhoz, hogy azokat elérjem?

Amennyiben több negatív, mint pozitív jön ki a fentiek alapján, akkor érdemes elgondolkoznunk azon, hogy új lehetőségek után nézzünk. Sokan azonban nem mernek váltani, beletörődnek a helyzetükbe, aminek sokszor egészségügyi hatásai is jelentkeznek. Ezt nem szabad megvárnunk!

ÉRDEKES: Menjek vagy maradjak?

Elképzelhető azonban az is, hogy a fenti kérdésekre adott válaszaink alapján úgy ítéljük meg, hogy nem szükséges váltanunk, mert tökéletesen illik a jelenlegi helyzetünk a jövőképünkbe. Bárhogyan is legyen, néha érdemes megállnunk egy pillanatra és átgondolnunk, hogy hol vagyunk és merre tartunk, hogy annak megfelelően tudjuk alakítani az életünket!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.