Nyári viselet a munkahelyen

by | júl 13, 2017 | Karriertanácsok

Nyari.viselet.a.munkahelyen_150x150A nyári irodai öltözékek kitalálása férfiaknak és nőknek egyaránt feladja a leckét. Ilyenkor szinte áldás a cég által biztosított munkaruha, egyenruha akár, mert nem kell gondolkodni reggelente, mit is vegyünk fel.

A dilemmák jórésze a nagy melegből fakad: a dress code-ok, amik nőknek harisnyát és zárt cipőt, férfiaknak hosszú ujjú inget és zárt cipőt írnak elő, ilyenkor nem vehetők komolyan, mégis be kellene tartani őket. Szerencsére egyre több cég kezeli egyre lazábban ezeket, mert a 35 fokos nyári hőség megköveteli.

Van, ahol mégis ragaszkodnak a teljes dress code-hoz, arra hivatkozva, hogy náluk van az irodában légkondicionálás. De a reggeli odautazás, esti hazautazás mindenképpen a légkondicionálatlan tömegközlekedésen, utcán fog történni. Így a dress code által szalonképesnek definiált fehér ing/blúz helyett izzadt, gyűrött ruhadarab lesz már a reggeli kezdéskor. A kényelmetlenségről nem is beszélve.

Sokan tartanak az irodában ilyenkor dress code-nak megfelelő öltözéket, és a munkába beérve átöltöznek. A már fent említett lazább cégeknél a kollégák „ügyfeles” „tárgyalós” öltözéket tartanak a szekrényben, annak érdekében, hogy ha épp meg kell jelenni valahol, ne érje szó a ház elejét.

Az ideális öltözék természetesen hölgyeknél és uraknál egyaránt illedelmes, nem mutat többet, mint az általában elfogadott. A papucs, a spagettipántos top, az átlátszó ruhák, a túl rövid, túl keveset takaró ruhák így szóba sem jöhetnek. Különösen hölgyeknél probléma a ruhán átnyomódó fehérnemű, a kilátszó melltartópánt, ezek elrejtésére különös gondot kell fordítani.

Férfiaknál a rövidujjú ing még mindig tiltólistás, de egyre több topmenedzsert látok inget úgy viselni, hogy a hosszú ujját felhajtja. Ezt viszont egész nap így kell, mert lehajtva már gyűrött, viseletes látványt fog nyújtani.

Férfiaknál sok helyen elfogadott a galléros póló is, ha a dress code engedi, jó megoldás lehet, és ez rövidujjúan is elfogadott. A trikó tiltólistás még mindig (szerencsére :)), de a nyakkendő is egyre kevésbé kötelező.

ÉRDEKES: Mi lesz a projektemmel, amíg nyaralok?

Nőknél kitűnő megoldás a blézerblúz, ami blézerszabású, erősebb anyagból van, de ujjatlan, és galléros, ezzel nyárias. A világos ruházat elegáns lenne, de nem feltétlenül praktikus: az izzadságfolt bizony jobban meglátszik rajta…

Mindig kérdéses a szoknyahossz: ha túl rövid, nem illedelmes, ha túl hosszú, „strandruhás”. Ezért anyagában, mintázatában, szabásában érdemes jól megválasztani a szoknyákat: könnyű, de nem átlátszó anyagú maxiszoknya, vasalt, térdig vagy kicsit fölötte érő szoknya mindenhol elfogadott lehet.

Férfiaknál a rövidnadrág, térdnadrág még ma sem igazán elfogadott, így nekik ebben nincs dilemmájuk: csakis hosszúnadrág jöhet szóba a legtöbb esetben. Praktikus lehet a világosabb színekből választani, de „szabadidős” szabás itt sem jöhet szóba.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.