Szabadság kiadása, átvitele a következő évre

by | aug 28, 2017 | Karriertanácsok

Szabadsag.kiadasa.atvitele.a.kovetkezo.evre_150x150Korábban már írtunk arról, hogy hány nap szabadság jár az életkor és egyéb családi tényezők függvényében. Mai cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy kell-e a vezető engedélye a szabadság kivételéhez és hogy átvihető-e a szabadság a következő évre?

Hogyan vehetem ki a szabadságom?

A Munka Törvénykönyve alapján az adott évre szóló szabadnapokat a munkáltató adja ki a dolgozó előzetes meghallgatását követően. Az összes szabadnapból 7 munkanap az, amit a munkáltató köteles a dolgozó kérésének időpontjában, legfeljebb két részletben kiadni. Erre irányuló kérelmét azonban legalább 15 munkanappal a szabadság kezdete előtt jeleznie kell.

Alapvetően úgy kell kiadni a szabadságot, hogy évente egy alkalommal legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a dolgozó a munkavégzés alól. Ettől közös megállapodás alapján lehet eltérni.

A megmaradt napokat átvihetem a következő évre?

A szabadságot mindig az esedékességének évében kell kiadni, a következő évben kiadott része nem haladhatja meg az 5 munkanapot.

Amennyiben a munkaviszonyunk október elsején vagy azt követően kezdődik, akkor a szabadnapokat a munkáltató a következő év március 31-ig adhatja ki.

Kiválthatom a megmaradt napokat?

A szabadságot alapvetően megváltani nem lehet, egyedül csak a munkaviszony megszűnése képez kivételt, ilyen esetben lehet kiváltani, ha a munkáltató nem adta ki az arányos szabadságot.