Szabadság kiadása, átvitele a következő évre

by | aug 28, 2017 | Karriertanácsok

Szabadsag.kiadasa.atvitele.a.kovetkezo.evre_150x150Korábban már írtunk arról, hogy hány nap szabadság jár az életkor és egyéb családi tényezők függvényében. Mai cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogy kell-e a vezető engedélye a szabadság kivételéhez és hogy átvihető-e a szabadság a következő évre?

Hogyan vehetem ki a szabadságom?

A Munka Törvénykönyve alapján az adott évre szóló szabadnapokat a munkáltató adja ki a dolgozó előzetes meghallgatását követően. Az összes szabadnapból 7 munkanap az, amit a munkáltató köteles a dolgozó kérésének időpontjában, legfeljebb két részletben kiadni. Erre irányuló kérelmét azonban legalább 15 munkanappal a szabadság kezdete előtt jeleznie kell.

Alapvetően úgy kell kiadni a szabadságot, hogy évente egy alkalommal legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a dolgozó a munkavégzés alól. Ettől közös megállapodás alapján lehet eltérni.

A megmaradt napokat átvihetem a következő évre?

A szabadságot mindig az esedékességének évében kell kiadni, a következő évben kiadott része nem haladhatja meg az 5 munkanapot.

Amennyiben a munkaviszonyunk október elsején vagy azt követően kezdődik, akkor a szabadnapokat a munkáltató a következő év március 31-ig adhatja ki.

Kiválthatom a megmaradt napokat?

A szabadságot alapvetően megváltani nem lehet, egyedül csak a munkaviszony megszűnése képez kivételt, ilyen esetben lehet kiváltani, ha a munkáltató nem adta ki az arányos szabadságot.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.