Te tudod mi az a coaching?

by | máj 5, 2017 | Karriertanácsok

Te.tudod.mi.az.a.coaching_150x150Szeretnél munkahelyet váltani, de tanácstalan vagy, hogy igazán merre indulj tovább a karrieredben? Nem találod a helyed, mert úgy érzed, hogy megakadtál egy pozícióban és nem tudod, hogyan lépj előre?

A fenti kérdések valamelyikével biztosan találkoztál már az életed során. Általában igyekszünk a családunk és a barátaink segítségét kérni, ha pedig az idő csak múlik, de nem sikerül döntenünk vagy esetleg nem jól, akkor a pszichológus jut az eszünkbe. Azonban ilyen esetekben érdemes egy coach-hoz fordulnunk.

Ki az a coach?

A szó eredete az angol „coach” vagyis edző szóból ered. A sportpszichológiából származik a coaching alapelve, amelyben a coach egy olyan személy, aki az ügyfélnek (vagyis a problémával rendelkező személynek) segít a fejlődésben és céljainak elérésében. Ehhez különböző kommunikációs készségeket használ elsősorban, mint hallgatás, célzott újraértékelés és kérdezés, ezáltal az adott személyt igyekszik rávezetni, hogy különböző megközelítéseken keresztül önmagától jöjjön rá a probléma megoldására. Több területe is létezik: life (életvezetési), business (karrier), executive (vezetői).

Mire jó a karrier coaching?

Egy olyan tanácsadási formáról van szó, amikor egy személy abban segít, hogy mielőtt döntést hozunk a karrierünkről, tájékozottak legyünk a pályánkat és a lehetőségeinket illetően. Az adott ügyféllel közösen arra törekszik, hogy kiderítsék, melyek azok a konkrét lépések, amelyekre szükség van ahhoz, hogy el tudja érni a céljait. Együtt dolgoznak azon, hogy kiderítsék, milyen viselkedési, érzelembeli vagy pszichológiai tulajdonságok jelenthetnek akadályt a karrierje során. Segítséget nyújt az önéletrajzírás, a motivációs levél megírásában és a LinkedIn helyes használatában.

ÉRDEKES: 5 tanács, hogyan legyél produktívabb a meetingeken

Az álláskeresés félelmet és bizonytalanságot válthat ki belőlünk, amiket nem mindig tudunk könnyen kezelni. Egy jó karrier coach ezeknek az érzelmeknek a felszínre hozásában segít, rámutatva, hogy hogyan tudnak gátolni bennünket a karrierünk során. A közös munka alapja az őszinteség, nyitottság és bizalom a coach felé, hiszen ezek nélkül lehetetlen eredményt elérni. Természetesen nincsen általános recept és minden eset egyedi, ezért hagyjunk magunknak elég időt arra, hogy kiderülhessenek azok a problémák, amelyek gátolnak bennünket az álláskeresésben és karriertervezésben.