Te tudod mi az a coaching?

by | máj 5, 2017 | Karriertanácsok

Te.tudod.mi.az.a.coaching_150x150Szeretnél munkahelyet váltani, de tanácstalan vagy, hogy igazán merre indulj tovább a karrieredben? Nem találod a helyed, mert úgy érzed, hogy megakadtál egy pozícióban és nem tudod, hogyan lépj előre?

A fenti kérdések valamelyikével biztosan találkoztál már az életed során. Általában igyekszünk a családunk és a barátaink segítségét kérni, ha pedig az idő csak múlik, de nem sikerül döntenünk vagy esetleg nem jól, akkor a pszichológus jut az eszünkbe. Azonban ilyen esetekben érdemes egy coach-hoz fordulnunk.

Ki az a coach?

A szó eredete az angol „coach” vagyis edző szóból ered. A sportpszichológiából származik a coaching alapelve, amelyben a coach egy olyan személy, aki az ügyfélnek (vagyis a problémával rendelkező személynek) segít a fejlődésben és céljainak elérésében. Ehhez különböző kommunikációs készségeket használ elsősorban, mint hallgatás, célzott újraértékelés és kérdezés, ezáltal az adott személyt igyekszik rávezetni, hogy különböző megközelítéseken keresztül önmagától jöjjön rá a probléma megoldására. Több területe is létezik: life (életvezetési), business (karrier), executive (vezetői).

Mire jó a karrier coaching?

Egy olyan tanácsadási formáról van szó, amikor egy személy abban segít, hogy mielőtt döntést hozunk a karrierünkről, tájékozottak legyünk a pályánkat és a lehetőségeinket illetően. Az adott ügyféllel közösen arra törekszik, hogy kiderítsék, melyek azok a konkrét lépések, amelyekre szükség van ahhoz, hogy el tudja érni a céljait. Együtt dolgoznak azon, hogy kiderítsék, milyen viselkedési, érzelembeli vagy pszichológiai tulajdonságok jelenthetnek akadályt a karrierje során. Segítséget nyújt az önéletrajzírás, a motivációs levél megírásában és a LinkedIn helyes használatában.

ÉRDEKES: 5 tanács, hogyan legyél produktívabb a meetingeken

Az álláskeresés félelmet és bizonytalanságot válthat ki belőlünk, amiket nem mindig tudunk könnyen kezelni. Egy jó karrier coach ezeknek az érzelmeknek a felszínre hozásában segít, rámutatva, hogy hogyan tudnak gátolni bennünket a karrierünk során. A közös munka alapja az őszinteség, nyitottság és bizalom a coach felé, hiszen ezek nélkül lehetetlen eredményt elérni. Természetesen nincsen általános recept és minden eset egyedi, ezért hagyjunk magunknak elég időt arra, hogy kiderülhessenek azok a problémák, amelyek gátolnak bennünket az álláskeresésben és karriertervezésben.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.