Védjük a szemünket a monitor előtt és a Napon is

by | máj 25, 2017 | Karriertanácsok

Vedjuk.a.szemunket_150x150Napjainkban a monitor és a televízió képernyőjének köszönhetően szemünk nagy megterhelésnek van kitéve, aminek következtében könnyen elfárad.

A jó idő beköszöntével pedig az erős Napfény miatt fokozottan kell figyelnünk a megfelelő védelemre.

Monitor és lámpafény

A munkavállalók túlnyomó része ülőmunkát végez és napi nyolc órában a monitort nézni. Az egy tévhit, hogy ez rontja a szemünket, azonban az igaz, hogy nagyon elfárad tőle. A látásunk minőségével kapcsolatban megtévesztő lehet, hogy a meglévő látáshibáinkat könnyebben észrevesszük, hiszen a nagyobb igénybevétel miatt ezek a problémák is feltűnőbbek.

A másik probléma, hogy kevesebbet pislogunk a képernyőnek köszönhetően, így kevesebb nedvességhez jut a szemünk. A pislogás és a nedvesség védi és tisztítja a szemünket, ezért figyeljünk erre tudatosan vagy használjunk műkönnyet, annak érdekében, hogy pótoljuk a szükséges folyadékot. Emellett óránként álljunk fel és sétáljunk egyet vagy csukjuk be a szemünket pár percre. A megfelelő fényerő is segíti a látást, a monitoron és a munkahelyen is olyan erősséget állítsunk be, aminek segítségével mindent könnyen el tudunk olvasni.

Napsütés

A jó időben nemcsak a meleggel, hanem az erős fényekkel is meg kell küzdenünk. Ha a levegőn tartózkodunk, mindig viseljünk napszemüveget, azonban nem mindegy, hogy milyet. A pupilla a sötét lencse hatására kitágul, azonban nem védekezik, ezért káros lehet, ha UV-szűrővel nincs ellátva. Igyekezzünk a déli órákban nem a szabadban tartózkodni, ha mégis kint kell lennünk, fokozott figyelmet fordítsunk a szemünk és a bőrünk védelmére.

ÉRDEKES: Hatékony módszerek, amivel felújíthatod passzív nyelvtudásod

Járjunk szűrésre

Évente egyszer érdemes elmenni optikushoz és ellenőrizni a szemünk épségét és a látásunk élességét. Könnyen tűnhet úgy a számunkra, hogy sokat romlott a szemünk, azonban kiderülhet, hogy a fáradtság következtében csak lassabban alkalmazkodik a különböző távolságok felmérésére. Ha a monitort nézzük és hirtelen elnézünk a távolba, úgy tűnhet, hogy kevésbé látunk élesen, mint korábban, azonban lehetséges, hogy csak több időre van szükséges a fókuszálásra. Ha szükséges szemüveget viselnünk kérjünk stressz-mentesítő lencsét, ami segíti a szemünknek az alkalmazkodást és kékfény szűrőt is, ami megszűri a monitorból érkező káros kék és sárga sugárzást.

Látásunk nagy érték, vigyázzunk rá!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.