Védjük a szemünket a monitor előtt és a Napon is

by | máj 25, 2017 | Karriertanácsok

Vedjuk.a.szemunket_150x150Napjainkban a monitor és a televízió képernyőjének köszönhetően szemünk nagy megterhelésnek van kitéve, aminek következtében könnyen elfárad.

A jó idő beköszöntével pedig az erős Napfény miatt fokozottan kell figyelnünk a megfelelő védelemre.

Monitor és lámpafény

A munkavállalók túlnyomó része ülőmunkát végez és napi nyolc órában a monitort nézni. Az egy tévhit, hogy ez rontja a szemünket, azonban az igaz, hogy nagyon elfárad tőle. A látásunk minőségével kapcsolatban megtévesztő lehet, hogy a meglévő látáshibáinkat könnyebben észrevesszük, hiszen a nagyobb igénybevétel miatt ezek a problémák is feltűnőbbek.

A másik probléma, hogy kevesebbet pislogunk a képernyőnek köszönhetően, így kevesebb nedvességhez jut a szemünk. A pislogás és a nedvesség védi és tisztítja a szemünket, ezért figyeljünk erre tudatosan vagy használjunk műkönnyet, annak érdekében, hogy pótoljuk a szükséges folyadékot. Emellett óránként álljunk fel és sétáljunk egyet vagy csukjuk be a szemünket pár percre. A megfelelő fényerő is segíti a látást, a monitoron és a munkahelyen is olyan erősséget állítsunk be, aminek segítségével mindent könnyen el tudunk olvasni.

Napsütés

A jó időben nemcsak a meleggel, hanem az erős fényekkel is meg kell küzdenünk. Ha a levegőn tartózkodunk, mindig viseljünk napszemüveget, azonban nem mindegy, hogy milyet. A pupilla a sötét lencse hatására kitágul, azonban nem védekezik, ezért káros lehet, ha UV-szűrővel nincs ellátva. Igyekezzünk a déli órákban nem a szabadban tartózkodni, ha mégis kint kell lennünk, fokozott figyelmet fordítsunk a szemünk és a bőrünk védelmére.

ÉRDEKES: Hatékony módszerek, amivel felújíthatod passzív nyelvtudásod

Járjunk szűrésre

Évente egyszer érdemes elmenni optikushoz és ellenőrizni a szemünk épségét és a látásunk élességét. Könnyen tűnhet úgy a számunkra, hogy sokat romlott a szemünk, azonban kiderülhet, hogy a fáradtság következtében csak lassabban alkalmazkodik a különböző távolságok felmérésére. Ha a monitort nézzük és hirtelen elnézünk a távolba, úgy tűnhet, hogy kevésbé látunk élesen, mint korábban, azonban lehetséges, hogy csak több időre van szükséges a fókuszálásra. Ha szükséges szemüveget viselnünk kérjünk stressz-mentesítő lencsét, ami segíti a szemünknek az alkalmazkodást és kékfény szűrőt is, ami megszűri a monitorból érkező káros kék és sárga sugárzást.

Látásunk nagy érték, vigyázzunk rá!