Álláskeresés interneten?

by | ápr 26, 2018 | Álláskeresési tippek

A XXI. században erről még győzködnöm kell embereket. Sokat még mindig idegenkednek attól, hogy állásportálokon, Linkedinen és – minő borzalom – Facebookon hozzanak létre magukról profilokat, amik alapján kereshetnek és kereshetővé válnak a leendő munkáltatók számára is.

A közvéleményt jelentősen formálják ezügyben a kirobbant adatvédelmi botrányok, tehát a félelmet valahol értem is. Ellenben, ezen eszközök tudatos használatával – akár csak álláskeresésre való használatra szűkítve – komoly lehetőségek nyílnak meg számunkra egy új állás megtalálásában.

A Facebook talán a legkérdőjelesebb felület, bár HR-szakemberek már tematikus csoportokat alakítottak arra, hogy a nyitott pozícióikra jelölteket találjanak. Ráadásul a tematikák sokat segítenek abban, hogy csak olyan álláshirdetések közül válogassunk, ami valóban való nekünk (pl. földrajzi területre leszűkített, szakterületekre, részmunkaidős, vagy kifejezetten GYEDről/GYESről visszatérő anyukákat kereső álláshirdetéseket gyűjtő csoportok is léteznek).

A Facebook a maga kötetlen, privátabb jellegével arra is jó, hogy az állást hirdetőt is megismerd valamennyire. Ha azt látod, hogy pl. neki is van két kutyája, ő is fontosnak tartja a környezetvédelmet, máris másképp érkezel állásinterjúra, kicsit „ismerősként” látod őt.

Továbbá itt lehetőséged van önmagadat hirdetni, „ajánlom magamat” mondanivalóval. Sikert hozhat egy lazább poszt, amiben leírod nagyjából, miket csináltál, milyen munkát keresel és hol, valamint megkéred ismerőseidet, hogy osszák meg ezt. Ráadásul jó eséllyel ismerős ismerőse lesz, ahol így állást találsz, így egy kezdeti bizalom máris létrejött, pedig pont annyira ismeritek csak egymást, mintha állásinterjún ismerkedtetek volna meg. Mégis van egy olyan érzése mindenkinek, hogy a legjobb barátom szomszédja nem lehet rossz ember…

Az állásportálok – mint pl. a cvonline.hu – is egyre több szolgáltatással segítik mind az álláskeresőket, mind az állást hirdető munkáltatókat, közvetítő cégeket. Ma már egy állásportál sem áll meg ott, hogy „töltsd fel az önéletrajzod, és majd talán történik valami”. Elegáns önéletrajzot generálhatsz a saját adataidból komoly szövegszerkesztési munka nélkül, letilthatsz olyan munkáltatókat, akikkel kizárod az együttműködési lehetőséget (pl. etikai vagy egyéb ellenérzéseid vannak a tevékenységükkel kapcsolatban – és bizony a saját, jelenlegi munkáltatódat is érdemes lehet letiltani…) A munkaerőpiaci igényeket követve állásportálokra manapság már érdemes fizikai munkát keresőknek is regisztrálniuk. Tekintve, hogy az állásportálok szolgáltatásai számukra is jelentősen előnyösebbek egy egyszerű Facebook-posztnál, mindenképpen jó ötlet egy profilt létrehozni. Annál is inkább, mert az állásportálokon a munkavállalók is kiemelt védelmet kapnak: minden csak teljesen legális munkára, törvényben megfelelő szabályok szerint adhatnak fel álláshirdetéseket a munkáltatók.

Érdekes és hasznos visszajelzést kaphatsz az állásportáloktól arról, hogy hányan nézték meg az önéletrajzod, hány keresésben jelent meg, és arról is kaphatsz információt, mely cégek nézték meg az önéletrajzod… Ez utóbbi a bátrak számára igazán érdekes: mit teszel, ha azt látod, hogy egy cég egymás után 2 héten is ránézett az önéletrajzodra? Akár fel is hívhatod őket, hogy látod, hogy érdeklődnek, esetleg elmehetsz-e személyesen bemutatkozni. Sok esetben próbáltam ilyet álláskeresőkkel, szinte mindig szívesen látták az ilyen bejelentkezést, állásinterjúig így a legtöbb esetben el lehetett jutni. Onnantól pedig, hogy ott vagy állásinterjún, minden lehetőség adott!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.