Határozott időre szóló munkaszerződés minta [Letölthető .doc fájllal]

by | jún 18, 2018 | Álláskeresési tippek

Épp megtaláltad álmaid állását, de ott határozott időre szóló munkaszerződést ajánlottak? Nem tudod, hogy mik az előnyei és a hátrányai, így nem tudod, mitévő legyél? Olvasd el alábbi cikkünket, mi segítünk!

Először is, ami a legfontosabb, hogy a határozott idejű munkaszerződés egy olyan munkaszerződés típus, amelyet a munkaadó és a munkavállaló előre meghatározott időtartamra köt. Ez lehet például egy hét, egy év, de akár egy munkavállaló távollétének ideje is. Alkalmazzák például egy munkavállaló szülési szabadságának idején, hogy arra az időre is legyen munkaerő, de fontos szerepe van nyári munkák esetében is, hiszen az szezonális munkák, pont azért, mert egy bizonyos időszakra szólnak, határozott munkaidejű szerződéssel köttetnek meg.

A munka törvénykönyvében szerepel, hogy vagy naptárilag, vagy más alkalmas módon szükséges meghatározni a munkaviszony időtartamát. Amennyiben nem naptárilag történt, akkor is szükséges a munkáltatónak tájékoztatni a munkavállalót a várható időtartamról. Például, ha egy kórházba került dolgozót helyettesítünk határozott időre, de mivel senki sem biztos abban, hogy mikor engedik ki, csak nagyjából lehet tudni a dátumot, ezért mindkettőt fel szokás tüntetni: a várható időtartamot, illetve azt a maximális dátumot, amely, ha időben nem is engedik ki a másik munkavállalót, akkor sem kell annál tovább kötelezettségeket vállalni.

Azt is fontos tudni, hogy határozott időre kötött munkaszerződés hossza nem lehet több, mint 5 év. Ebbe beletartozik a már esetlegesen meghosszabbított munkaszerződés is, vagy az előzőtől számított 6 hónapon belül létesített újabb határozott idejű munkaviszony is. Amennyiben szükséges határozott idejű munkaviszonyhoz hatósági engedély, úgy az kizárólag a hatósági engedélyben megengedett időtartamra létesíthető. Amennyiben az engedély meghosszabbításra kerül, akkor a korábbi időtartammal együtt már meghaladhatja az 5 évet is.

Határozott idejű munkaszerződés előnyei

      1. Azért is tud előnyös lenni egy határozott idejű munkaviszony, mert miután lejárt a szerződés, álláskereséskor nem hiszik majd azt rólad az állásinterjún, hogy nem vagy jó munkaerő és kirúgtak, nem kell magyarázkodnod miatta, hiszen mindenki tudni fogja, hogy csak egy konkrét időtartamra voltál felvéve a korábbi munkahelyeden.
      2. Hasznos, hogy pontosan tudod, meddig fog tartani a munkaviszonyod, tehát tudsz előre tervezni a jövődet illetően. Időben el tudsz kezdeni új állást keresni, se neked, se a főnöködnek nem lesz kellemetlen helyzete, hiszen se felmondás, se elbocsátás nem történik, mindketten korrekten tudtok visszagondolni a másikra.
      3. Az is jó még benne, hogy a határozott időre szerződtetett munkavállalóra sokkal jobban odafigyelnek, sokkal fontosabb tud lenni a számukra, mint egy határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkező dolgozó. A munkáltató tudja, hogy miért csak annyi időre kell neki ember, így tehát nem fog senkit sem 1-2 hónap után kirúgni, hiszen tudja, hogy nincs már sok ideje, és szüksége van az emberre.

Határozott idejű munkaszerződés hátrányai

      1. Miután letelt a határozott idejű munkaszerződésben szereplő időtartam, a munkavállaló munkaviszonya azonnali hatállyal törvényszerűen megszűnik. Ilyenkor nincs végkielégítés. Felmondási idő pedig kizárólag a szerződésben foglalt időpontig lehetséges.
      2. Attól függetlenül, hogy tudjuk, mikor jár le a szerződésünk és mikorra kell új munkahelyet találnunk, kifejezetten stresszes időszakot tud okozni ez számunkra, nagy lesz a lelki teher.
      3. Előfordulhat, hogy egy munkáltató minden munkavállalót határozott idejű szerződésben foglalkoztat, ezért ilyenkor nagyobb lehet rajtunk a nyomás is, hiszen nem abban a helyzetben vagyunk, amikor mindenképp szüksége van ránk.

Minek kell feltétlenül szerepelnie a szerződésben?

  • Munkavállaló adatai
  • Munkáltató adatai
  • Munka kezdésének dátuma
  • Munka befejezésének dátuma (időtartam)
  • Fizetés meghatározása
  • Fizetés időpontjának meghatározása
  • Munkavállaló munkakörének meghatározása
  • Munkavégzés helye
  • Munkaidő meghatározása
  • Próbaidő időtartamának meghatározása
  • Felmondással kapcsolatos tudnivalók
  • Szabadság meghatározása

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy legalább két példány szükséges belőle: egy a munkáltatónak, egy pedig nekünk, munkavállalóknak. Mivel határozott időről szól a szerződés, így fontos tudni, hogy mikor mondhat fel a munkavállaló és mikor a munkáltató.

A munkavállaló felmondási lehetőségei

Határozott idejű munkaszerződés esetén a munkavállalónak kötelező megindokolni a felmondását. Azonban az indok kizárólag olyan lehet, amely a munkavállaló számára lehetetlenné teszi a munkaviszony fenntartását, vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

A munkáltató felmondási lehetőségei

A munkáltató, határozott időről szóló szerződés esetén kizárólag a következő esetekben szüntetheti meg felmondással:

  • a munkavállaló képességére alapított okból
  • a felszámolási- vagy csődeljárás tartama alatt
  • ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok miatt lehetetlenné válik.

Most pedig nézzük meg, hogyan is kell kinéznie egy határozott idejű szerződésnek:

Töltsd le a határozott idejű szerződés mintát Word formátumban ide kattintva!

sablon.letoltes.btn

Összességében tehát mindkét félnek van lehetősége felmondani a határozott időre szóló munkaszerződést, mindössze egy kicsit körülményesebb, mint a határozatlan idejűnél. Ettől függetlenül ennek a típusnak is meg vannak a hátrányai mellett az előnyei is, így érdemes jól megfontolni, hogy pontosan melyik is lehet kedvezőbb a számunkra.

Még nem találtad meg a számodra legmegfelelőbb állást? Esetleg most mondtál fel, és épp új munkahelyet keresel? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.