Hogyan legyünk sikeres női vezetők 2018-ban?

by | márc 19, 2018 | Álláskeresési tippek

Bár egyre többen kiállnak amellett, hogy valóban nagy szükség van a nőkre, az élet minden területén, és sokan kampányolnak is, hogy a fizetésben is mutatkozzon meg a férfiak és a nők közötti egyenlőség, ezt még nem egészen sikerült elérni. Vajon hol tartunk most ezen az úton, milyen problémák vannak, és mit lehet tenni azért, hogy nőként is kerülhessünk vezető pozícióba?


Egy 2012-es cikkünkben arról írtunk, hogy Pető Andrea, egyetemi docens szerint Magyarországon az egyik legmagasabb a nők inaktivitási aránya. Azóta jó néhány év eltelt, és bizony óriási változások is történtek. Az Eurostat felmérése szerint, az EU-ban a vezető pozíciót betöltők nemi eloszlása 2016-ban úgy alakult, hogy 33% volt a nő, és 67% volt a férfi.

Viszont, 2012-höz képest már korántsem mi vagyunk az egyik leginaktívabb ország női foglalkoztatottak szempontjából, sőt mi több, vezetői szerepben is egyre több nő jelenik meg nálunk. Bár 2016-ban egyik országban sem haladta meg az 50%-ot, de már nagyon közel jártunk hozzá. Lettország vezetett, a maga 47%-os női vezetői arányával, azonban mi sem voltunk annyira lemaradva a magunk 39%-ával. Rajtunk kívül ugyanekkora százalékkal még Litvánia és Svédország állt, méghozzá holtversenyben a 3. helyen. Ugyanis a második helyen is több ország, Lengyelország és Szlovénia helyezkedett el, 41%-kal. De egyáltalán miért is kell ilyenről beszélnünk? Azért, mert bár egyre többen próbálnak tenni ellene, de sajnos még mindig erős hátrányból indulnak a nők a munkaerőpiacon, a terhesség, anyaság, illetve önmagában a „gyengébbik nemhez” való tartozásból kifolyólag is.

Pontosan az ilyenfajta megkülönböztetés, azaz diszkrimináció ellen kampányol rengeteg nő, olyan hírességek is, mint Emma Watson, vagy éppen politikusok, mint. Marlène Schiappa, aki a francia kormányban a nők jogainak érvényesüléséért felelős, vagy Julie Bishop, ausztrál külügyminiszter. Utóbbi egy budapesti látogatása során adott interjújában elmondta, hogy mikor 2014-ben megduplázódott a női miniszterek száma, még akkor sem volt egyszerű dolguk. És itt el is érkeztünk a legfontosabb kérdéshez, miszerint mi kell ahhoz, hogy nőként is vezetővé válhass?

  1. Merj megszólalni!

Ahhoz, hogy valaki jó vezető lehessen, mindenképpen képesnek kell lennie arra, hogy sok magabiztos ember között ugyan olyan határozottan el merje mondani a saját ötletét, mint a többiek. Bizony rengeteg bátorság kell hozzá, azonban egy ilyen pozícióhoz ez elengedhetetlen tulajdonság.

  1. Légy határozott!

Ne engedd, hogy elbizonytalanítsanak abban, amit helyesnek vélsz. Természetesen ezt fontos bizonyos keretek közé szorítani, mert ha átesel a ló túloldalára, és már egyáltalán nem gondolsz bele abba, hogy esetleg még sincs igazad, az sem feltétlenül előnyös. A lényeg, hogy csak a valódi észérveknek higgy, és azoknak ne, amik csak annak tűnnek. A férfiaknak ez az egyik előnyük, hogy ők sokkal hamarabb kiállnak magukért, mint mi, nők, akik abban reménykedünk, hogy, ha kellően szorgalmasak vagyunk, akkor azt valaki észre fogja venni anélkül, hogy hangot adnánk neki.

  1. Legyél kreatív! (–> jó problémamegoldó képesség)

A már említett Julie Bishop, mikor még csak egyedüli nőként volt jelen az ausztrál kormányban, akkor sem tisztelték eléggé, szinte semmibe vették az ötleteit, annak ellenére, hogy mikor egy férfi mondta el ugyan azt, akkor azt már zseniálisnak találták. Így amikor megduplázódott a nők száma, úgy döntöttek, hogy nőként összetartanak annyira, hogy amennyiben valamelyikük felszólal, úgy a másik mindenképp fantasztikusnak fogja találni a felvetését. Ez azért kellett, hogy hallassák a hangjukat a sok erős férfihang között. Ez egy remek példa arra, hogy kis kreativitással milyen egyszerűen lehet egy igen csak hatalmas problémát orvosolni.

  1. Minél motiváltabb vagy, annál jobb!

Egy felmérés alapján az emberek 68%-a szerint mindkét nemre, míg 21%-uk szerint a férfiakra, és mindössze 9%-uk szerint a nőkre jellemzőbb a motiváltság. Tehát ez is egy ok, amiért azt gondolják, hogy a férfiak jobb vezetők, mint a nők. Mi ebből a tanulság? Még ha kellően motiváltnak is érzed magad, próbálj meg még jobban az lenni, és próbáld ezt kifelé is sugározni, ne csak te tudj róla!

  1. Maradj nő!

Mindez azért is fontos, mert – ahogy Julie Bishop is mondja – így már többféle perspektíva jelenik meg a cégen/kormányon belül, hiszen máshogy gondolkozunk, sőt mi több, sokkal mélyebben elemzünk mindent, mint a férfiak. Itt lényeges megemlíteni, hogy ez nem azt jelenti, hogy csak női vezetőkre van szükség. Pont, hogy mindkét nemből hasznos, ha vannak vezető pozícióban, hiszen a férfiak határozottsága és lendülete, keveredve a női lassabb, de részletesebb gondolkodásmóddal alkot tökéletes párt. Tehát ebből az a tanulság, hogy mindenképp maradj meg nőként viselkedni és gondolkodni egyaránt.

Van, ahol már bevezették a női kvótát (például Németországban), miszerint adott százalékban kell jelen lenniük nőknek a cégekben, kormányzatokban, és ha a kitűzött százalékot nem érik el, az súlyos büntetést von maga után. Izlandon pedig idén január elsejétől szabályozva van, hogy férfi ugyanazért a pozícióért, amilyet női kollégája is betölt, nem kaphat magasabb fizetést, mert az törvénysértésnek minősül. A női kvótát nem minden esetben élik meg a nők sem pozitív dologként, hiszen nagyrészt nem azért akarjuk megkapni a magasabb pozíciót, mert muszáj, hanem azért, mert elismerik, hogy igenis alkalmasak vagyunk az adott munkakörre.

Lényegében tehát mivel a legtöbbünk saját képességei miatt kívánja elérni a magasabb pozíciót, így a legfontosabb, hogy ne csak elvárjuk, hogy megadják rá a lehetőséget, hanem harcoljunk is érte. Nőiességünk mellett vegyünk magunkra néhány férfiakra jellemzőbb tulajdonságot, mint például, hogy merjünk határozottan kiállni a saját igazunk mellett, és máris hamarabb észre fognak venni minket, így talán mi is kerülhetünk nőként vezető pozícióba.

Te is szeretnél vezető pozícióban dolgozni, de nem tudod, hogyan találd meg a számodra legmegfelelőbbet? Nézz szét legfrissebb vezetői állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.