Külföldi munka nyelvtudás nélkül – lehetséges?

by | febr 20, 2018 | Álláskeresési tippek

A külföldi munka így is, úgy is megfordul sok magyar fejében, mindenféle végzettségtől és munkaterülettől függetlenül. Bár vannak, akik újdonság iránti vágyból, a legtöbben mégis megélhetés miatt döntenek amellett, hogy külföldön fognak dolgozni. Általában több végzettséggel és tapasztalattal is kemény kihívás lehet egy olyan munkát találni, ami miatt megéri kimenni, azonban vannak olyanok, akik még keményebb fába vágják fejszéjüket: azok, akik nyelvtudás nélkül vágnak bele mindebbe.

Így keress külföldi munkát!

Ajánlatokat találni nem nehéz, hiszen napjainkban már az állásportálokon ugyanúgy lehet keresni külföldi munkahelyeket, mint ahogy belföldieket keresnénk – általában külön jelölés is segít minket ebben, hiszen tényleg teljesen elfogadott lett, hogy aki Magyarországon állást keres, az nem biztos, hogy itthonra keres, attól, hogy itthonról keres.

Ha valaki folyékonyan beszéli egy ország anyanyelvét, akkor az adott ország állásportáljain is szétnézhet természetesen. Ha csak angolból van olyan szinten, akkor is érdemes, hiszen nem ritkák manapság az angol nyelvű álláshirdetések, legyen szó bármelyik országról. A felsőfokú végzettséggel rendelkezdők többségében magas fokú, jól használható nyelvtudással rendelkeznek, ezért náluk az a bevett szokás, hogy közvetlen a munkáltatón keresztül pályáznak meg egy állást, és maguktól intézik a kiköltözést is. 

Ha viszont nincs komolyabb nyelvtudásod, akkor ez sajnos ebben a formában nem teljesen fog működni. Szerencsére viszont több céget is lehet találni, akik külföldi munkaerő-közvetítéssel foglalkoznak. Attól függően, hogy mennyi segítségre van szükséged, van olyan, ami csak egyszerű toborzó és közvetítői munkát végez, de olyat is lehet találni, aki támogat a kiköltözéstől kezdve az első lépések megtételéig (lakáskeresőket, nyelviskolákat ajánl, mesél az adózásról és biztosításokról, segít a papírmunkában, stb.). Akár közvetítővel, akár saját erődből vágsz neki a kihívásnak,

ami abszolút alap és mindenképp fontos, hogy meglegyen, az a munkaszerződés.

Ha bármiféle sérelem ér (nem fizetnek ki rendesen, nem jól bánnak veled, mint dolgozóval), ezzel a dokumentummal tudod igazolni magad.

Ha nem beszéled a célország nyelvét, szánj időt egy megbízható közvetítő keresésére, nyugodtan kérdezősködj és érdeklődj sokat – inkább, minthogy átverjenek, vagy hogy ne érje meg a kiutazás! Ne feledd, hogy egy külföldi munka gyökeresen megváltoztatja az életed.

Olvasd el, mi az 5 legfontosabb kérdés, ha külföldi munkát keresel!

Egyből a mélyvíz

A külföldi munkavállalás már önmagában nagy mélyvíz, hiszen egy ismeretlen kultúrába, más ország emberei közé csöppensz be egyik pillanatról a másikra, és még azelőtt dolgozni kezdesz, hogy megszoknád azt a teljesen új világot, ahová kerültél.

Tájékozódj az országról még azután is, hogy a kiutazás döntése megszületett!

Egyrészt, hogy ne érjen semmi meglepetés, másrészt, hogy tényleg minden úgy van-e, ahogy gondoltad. Inkább gondold meg magad még a kiutazás előtt, minthogy valami ott helyben ne süljön el jól – lehet, elég nehéz lesz visszacsinálni.

Miről érdemes tájékozódni, mielőtt külföldre mész?

  • Lakás árak/bérek
  • Rezsiköltség
  • Adózás
  • Szociális juttatások
  • Szükséges iratok (Európai Unión belül személyigazolvánnyal lehet utazni, de hivatali ügyek intézéséhez kettő igazolvány kell!)
  • Utazás költsége (benzin vagy bérletek árai)
  • Mindennapi cikkek árai (élelmiszerek, tisztítószerek)
  • Nagykövetségek elérhetőségei
  • Egészségügyi biztosítás
  • Nyelvtanulási lehetőségek

Elég ellenmondásosnak hangozhat, hogy valaki a nyelv ismerete nélkül megy ki dolgozni és élni egy külföldi országba. Csodák természetesen nincsenek, sokak még vagy a kiutazás előtt adják fel a remény – például, mert nem találnak megfelelő munkát, anyagi helyzetük nem megfelelő, túlsúlyba kerülnek a kételyek és félelmek, stb. -, vagy rosszabb esetben ott helyben ábrándulnak ki a külföldi varázsból, talán a kultúrsokk miatt, mert nem olyan munkát végeznek, amilyet megérdemelnének, vagy nemes egyszerűséggel a honvágy miatt.

Bár ez egy tényleg eléggé labilis téma, és teljesen emberfüggő, kinek mennyire tetszik meg a külföldi munka és élet, ettől még közel sem lesz lehetetlen. Ambíciókkal, maximalizmussal, motivációval és kemény munkával nagyon sok dolgot el lehet érni – ha viszont nem beszélünk, és nem is szeretnénk beszélni egy adott ország anyanyelvén, egyik sem ér semmit, és sehová sem fogunk haladni.

A nyelv elsajátítása

Fontos leszögezni, hogy tényleg nulla, vagy legalábbis eléggé minimális nyelvtudással igencsak kevés esély van szellemi munkát találni, tehát leginkább akkor gondolkozzunk ebben a megoldásban, ha a fizikai munkavégzés nem okoz gondot. 

Érdekes stratégiának hangozhat az, ha valaki úgy dönt, ő majd kint, munka közben/mellett tanulja meg az adott nyelvet. Ez több szempontból is rossz ötlet. 
Nyelvtudás nélkül csak nyelvtudás nélküliek közé kerülhetünk, az anyaország nyelvét ők sem beszélik sokkal jobban, mint mi magunk, tőlük vagy minimális, vagy helytelen dolgokat sajátíthatunk csak el (vagy mindkettőt).

Ha munka közben nem megy, akkor menni fog munka után? Léteznek szerencsére esti nyelvórák, ezek hatékonyságával kapcsolatban viszont kételyek merülhetnek fel. Ha találunk is nyelvtudás nélkül végezhető munkát, valószínűleg hosszú műszakokban kell dolgoznunk, és 10-12 óra tömény munka után jóval nehezebb lesz egy nyelv elsajátítására koncentrálni. A hétvégi nyelvórákkal hasonló a helyzet: ott az egyetlen pihenési alkalomtól fosztanánk meg magunk, és a hét összes napján, egyfolytában kimerültséggel kellene küzdenünk (már ha hétvégén nem kell alapból is dolgozni).

Sokkal ésszerűbb tervnek hangzik először itthon tanulni valamennyi ideig a nyelvet. Legalább fél évet érdemes aktívan erre fordítani, míg egy alap szintre eljutunk, megtanuljuk az alapkifejezéseket, és már ki tudjuk fejezni magunkat egy minimális szinten hétköznapi szituációkban.

A tökéletes kombináció, ha felszedsz egy erős alapot még Magyarországon, és folytatod a tanulást odakint.

Nagyon sok energiát és időt megspórolsz magadnak – arról nem is beszélve, hogy a munkaerőpiacon is annál nagyobb esélyekkel indulsz, minél nagyobb az a bizonyos alap.

Ha mégis a célországban szeretnénk megtanulni a nyelvet, érdemes lehet néhány héttel hamarabb kiutazni, és ez alatt az idő alatt be is iratkozni valamilyen nyelvi kurzusra. Az első munkanap is sokkal gördülékenyebben megy majd, és nagyobb eséllyel kerüljük el a kínos szituációkat, ha úgy állítunk oda, hogy már van némi hasznosítható alapunk.

Milyen munkákra számíthatunk nyelvtudás nélkül?

  • Gyári munkás, operátor
  • Összeszerelő
  • Segédmunkás
  • Konyhai, éttermi kisegítő
  • Mezőgazdasági munka
  • Takarító

Mint ahogy fentebb is említve lesz, ha tényleg nyelvtudás nélkül vágunk bele ebbe, fontos találni egy közvetítő céget, vagy legalább egy ismerőst/rokont – az első lépésekhez elengedhetetlen valaki, aki ismeri a nyelvet és tud kommunikálni helyettünk is. Angliában például szükség van helyi bankszámlára, hogy munkába tudj állni. Csak gondolj bele, hogy bankszámlát nyitni még magyarul is bonyolult…

A nyelvtudás nélküli külföldi munkavégzés legfeljebb csak átmeneti megoldásnak megfelelő. Senkinek sem célja ugyanazt az – általában monoton – munkát végeznie éveken keresztül hosszú műszakokban, mindenféle előrelépési lehetőség nélkül. Márpedig ahhoz, hogy feljebb tudjunk haladni a ranglétrán, egyre több és több kommunikáció, így pedig nyelvtudás is kell majd. Ha nem szeretnénk benne ragadni az előbb említett szituációban, két lehetőség van: vagy komolyabban elsajátítjuk az adott nyelvet, vagy hazaköltözünk. Mind a kettő járható út: komolyabb elsajátítás után nyilván már szélesebb lesz a lehetőségek skálája: feljebb tudunk menetelni a ranglétrán, képesek leszünk felelősségteljesebb pozíciókat betölteni, és mindezzel természetesen a kézhez kapott anyagiak is növekednek. Ha pedig valakinek “csak” az volt a célja, hogy pénzügyileg összekaparja magát külföldön, nyilván annak a hazaköltözés is szép kimenetel.

Ha szívesen keresnél állást akár külföldön, akár belföldön, nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.