Miért könnyebb állást találni szeptemberben?

by | szept 18, 2018 | Álláskeresési tippek

A nyári szünet után, szeptember elején nem csak az iskolai tanév veszi kezdetét, a munkaerőpiac is újra a maximumon pörög. A cégvezetők és döntéshozók visszatérnek nyári szabadságukról, nyakukon a határidőkkel és az utolsó negyed éves tervek teljesítésével. Mindehhez egy szinte soha nem látott munkaerőhiány párosul, így ez az időszak kifejezetten kedvező lehet az álláskeresők számára. Cikkünkből most megtudhatod, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a kialakult helyzetből.

 

Nézzük a számokat

A KSH nemrég publikált adatai alapján ismét rekordot döntött hazánkban a munkaerőhiány, egy év alatt 27%-os volt a növekedés. Mindez különösen érdekes annak fényében, hogy ezzel párhuzamosan a bruttó átlagkereset is folyamatosan nő, a 2018. júniusi adatok szerint jelenleg 329 600 forint, ez 11,2%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ennek oka leginkább a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, illetve a különféle közszolgáltató cégek keresetrendezése.

A betöltetlen állások száma 80 ezer felett jár, ebből 74% a versenyszférában, 26% az állami szerveknél hiányzó emberek aránya. A legnagyobb a hiány a feldolgozóiparban (közel 25 ezer betöltetlen állás), ezt követi az adminisztratív tevékenység (11 ezer), az egészségügyi és szociális ellátási szektor (közel 8 ezer), a közigazgatás (7 ezer) és a kereskedelmi szektor (6 ezer). Forrás KSH.

Változást hozó ősz

Jól látható tehát, hogy szinte minden szektorban magas a hiányzó munkaerő száma, így az év utolsó negyedéve kiváló időszak lehet a megfelelő állás megtalálására. Mindannyian tudjuk, hogy a nyár a munkaerőpiac mozgásában is „holt időszak”, a teljesítési tervek néhány szektort (például a vendéglátást) leszámítva ilyenkor a legalacsonyabbak, szemben az év végi hónapokkal, amikor az utolsó negyed éves tervek mellett az éves tervet is teljesíteni kell. Szinte minden dolgozó, így a döntéshozók is a nyári hónapokban töltik hosszabb szabadságukat, ám az ősz beköszöntével a munkaerő felvételi folyamatok jelentősen felgyorsulhatnak, és az igények is tovább nőhetnek. Az állásbörzék és szakmai konferenciák is előszeretettel szervezik – a tavaszi mellett – erre az időszakra rendezvényeiket.

Mivel a cégeknek szükségük van a munkaerőre, méghozzá gyorsan, így – ahogy a statisztikák is mutatják – a munkakeresés ideje lerövidül, és az álláskeresők előnyösebb tárgyalási pozícióba kerülhetnek. A munkaadók szinte versenyeznek a megfelelő jelöltekért, aki hozni akarja a tervezett profitot, most jóval nagyobb hajlandóságot mutat a magasabb bér megfizetésére, illetve egyéb kompromisszumokra.

A kormány ősszel tárgyalja a jövő évi minimálbér és bérminimum emelkedéséről szóló intézkedéseket. Varga Mihály gazdasági miniszter szerint további emelkedés várható, amire a keret is megvan, de valószínűleg lassuló ütemben, hiszen béremelés mellett a versenyképességet is tartani kell. Hosszútávon azonban csak azok a cégek maradhatnak versenyképesek, akik felismerik azt, hogy a jó munkaerőt meg kell becsülni mind anyagi, mind a megfelelő munkakörülmények biztosításának szempontjából, hiszen ez még mindig kevesebb költséggel jár, mint a magas fluktuáció, vagy a kivándorlás okozta bevételkiesés. Az MNB 2018. májusában publikált lakáspiaci jelentése szerint az építőipar szakértői egyetértettek abban, hogy a bérek jelentős növekedése megállította a munkaerő kivándorlását, ami bíztató előjel lehet a szemlélet megváltozását illetően.

Frissítsd az önéletrajzod

Ha nincs munkád, vagy elégedetlen vagy a jelenlegivel, itt az idő, hogy a kezedbe vedd az irányítást, és jobb munkahelyet találj! Ehhez először is egy jó önéletrajzra van szükséged. Oldalunkon számos sablont és tippet találsz, mellyel a mai elvárásoknak megfelelő, naprakész bemutatkozást készíthetsz magadról.

Emellett a motivációs levél mintát, és az állásinterjúval kapcsolatos tanácsokat is érdemes áttekinteni, hiszen mindannyian tudjuk, milyen sok múlik az első benyomáson. A neked megfelelő pozíció megtalálásában segítségedre lehet az állásértesítő beállítása is. Itt részletes szűrési feltételek beállítására van lehetőséged végzettséged, tapasztalatod, lakóhelyed szerint, így releváns találatokat kaphatsz a nap mint nap frissülő álláskínálatról. Önéletrajzod feltöltésével pedig tovább növelheted esélyeidet, hiszen így a munkaerőt kereső cégek is könnyebben megtalálhatnak.

Veszíteni valód nincs, hiszen egy jobban fizető, vagy lakóhelyedhez közelebb eső, elképzeléseidnek, képzettségednek jobban megfelelő állás egyértelműen életminőség javító hatású.

Mindehhez sikeres munkakeresést kíván a Cvonline.hu teljes csapata!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.