Nyári munka – ezeket keresik a legtöbben

by | jún 5, 2018 | Álláskeresési tippek

Szeretnél elmenni nyáron dolgozni, de nem tudod, milyen munkalehetőségek vannak, amik csak a nyárra szólnak? Mikre kell odafigyelned egy-egy állás esetében? Mi összegyűjtöttük neked a legfontosabb információkat, amiket jó, ha tudsz a nyári munkáról!

Itt a nyár, és ilyenkor mindig többen döntenek úgy, hogy álláskeresésbe fognak, ha más nem, legalább az elkövetkezendő három hónapra, hiszen diákként mindig jól jön a pénz, mert abból el tud menni az ember fesztiválozni, nyaralni. Azonban felnőttként, akár főállás mellett is szükségünk lehet plusz bevételre, és ilyenkor könnyebben lehet részmunkaidős, vagy alkalmi munkákat találni.

Hol, milyen területeken keresnek minden nyáron diák-, vagy szezonmunkásokat?

Természetesen a Balaton környéke, mint mondjuk Siófok az, ahol folyamatosan keresnek például felszolgálókat, pultosokat éttermekbe, büfékbe. Egyre többet hallani, hogy nagyon nagy a munkaerőhiány ezeken a területeken, főleg nyáron, így ott biztos hamar talál magának bárki állást. Szintén felkapott munkalehetőség szállodákban vagy éppen hajókon az animátor állás, azonban ezekre érdemes még tavasszal jelentkezni, mert nyár elejére már igyekeznek a munkáltatók összeállítani a kész csapatot. Ennek ellenére természetesen bármikor lehet szerencsénk, és találhatunk egyet a későbbiekben is. Nagy érdeklődés szokott lenni a különböző hostess munkára, akár felnőtt munkavállalóknak idegenforgalom / vendéglátás területen, akár diákmunkásoknak.

Szintén sok adminisztrációs pozícióra keresnek embert, mert a nagy szabadságolások közepette kevesebb munkaerő marad, így rájuk is nagy szükség van. Manapság egyre többen döntenek úgy, legfőképp diákok, hogy külföldön töltik a nyári szünetet, valamilyen külföldi munkát vállalva, mert amellett, hogy pénzt keresnek, még a nyelvtudásukat is javítják, képezik. Ők is, ahogy felnőttek is találhatnak maguknak csomagoló, dobozoló, betanított munkákat is, de akár otthonról végezhető munkára is van lehetőségük.

Milyen szerződést szokás ilyenkor kötni?

Mivel a nyári munka csak a nyárra szól, ebből kifolyólag határozott időre készül az ilyen álláshirdetés, tehát határozott időre szóló szerződést is szokás kötni. A határozott idejű munkaszerződés lényege, hogy nagyrészt meg van a pontos dátum, ameddig a munkaviszonyunk szól, tehát addig vagyunk kötelesek dolgozni. Előfordulhat, hogy az egyik munkavállaló kórházba került, és nem lehet tudni, meddig tartják bent. Ilyenkor, ha ez több hónap, felvehetnek a helyére embert, de lehet, hogy várják is őt vissza, így csak addig kell másvalaki, amíg ő újra dolgozni nem tud. Ebben az esetben nem feltétlen dátumhoz kötik a munkaviszonyt, hanem a másik visszatéréséig. Azonban ilyenkor is megkell adni egy legkésőbbi időpontot, hogy az új munkavállaló is tudja, meddig kell ott dolgoznia, és hogyan tud tervezni a jövőjét illetően.

Természetesen az is előfordulhat, hogy hosszabbítani szeretne a munkaadó, mert nagyon jó munkaerőnek tart minket. Azonban fontos tudni, hogy a szerződésbe foglalt munkaviszony idejére vonatkozó dátummal a munkaviszony valóban, törvényileg meg is szűnik, így sem felmondási idő, sem végkielégítés nem jár a munkavállalónak. Elhamarkodni sem ajánlott a munka kiválasztását, hiszen amennyiben mégis inkább nyaralni szeretnénk, vagy másik állást találunk, akkor már nehezebb a felmondás, mivel ebben az esetben a megfelelő indoklás is szükséges hozzá.

Miért jó a szezonális munka?

Felnőtteknek természetesen azért, mert vagy plusz bevételként szolgál egy esetleges otthoni munka például a főállású munkahelyünk mellett, vagy ideiglenes megoldás is lehet, amíg nem találjuk meg a megfelelő hosszútávra szóló állásajánlatot. Diákmunkásként pedig amellett, hogy pénzt keresünk vele, lehetőségünk adódik, még akkor is, ha csak 4 órás munkát vállalunk, hogy belekóstoljunk a nagybetűs életbe, tapasztalatot szerezzünk, sőt, akár megtalálhatjuk azt a munkahelyet is, ahol tanulmányaink után is ott maradunk, bebiztosítva ezzel, ha nem is a jövőnket, de a közeljövőnket mindenképp. Nyáron egyre közkedveltebb az önkéntes munka vállalása, hiszen nagyon jó barátokat lehet az ilyen alkalmak során szerezni, úgy, hogy közben másokon is segítünk. Bár ilyenkor anyagi ellenszolgáltatás nem jár, de azoknak, akik önkéntes munkát vállalnak, nem is ez a legfontosabb.

Összességében tehát számos olyan munkalehetőség van, legyen az részmunkaidős állás, vagy éppen hétvégi munka, amely szezonális munkaként végezhető nyáron. Érdemes ilyenkor szétnézni egy álláskereső oldalon, mint nálunk, a Cvonline.hu-nál is, hiszen számos álláslehetőséggel tudunk szolgálni, amelyek közül válogathatsz.

Nyári munkát keresel vagy most fog lejárni határozott idejű munkaviszonyod és új állást szeretnél találni? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.