Nyugdíj melletti munkavégzés 2018

by | júl 2, 2018 | Álláskeresési tippek

Nyugdíjas, vagy egyszerűen csak már most gondol a jövőjére? Szeretne majd nyugdíjas évei alatt pihenni, de úgy látja, ez nem fog sikerülni, ezért fel szeretne készülni rá? Milyen feltételei vannak a nyugdíj melletti munkavégzésnek, mit kell tudni róla? Alábbi cikkünkből kiderül!

Önben is biztos felmerült már az a bizonyos kérdés, hogy „Vajon mennyi lesz a nyugdíjam?”, esetleg, hogy fog-e kapni egyáltalán. Egyik sem egyszerű kérdés, és manapság egyre többen vállalnak nyugdíjasként is munkát, hiszen nem feltétlen tudnak megélni abból az összegből, amit havonta kapnak. Tekintve, hogy öregedő társadalomban élünk, a nyugdíjasok száma, illetve az átlagéletkor is egyre csak növekszik az országban. A Központi Statisztikai Hivatal 2017-es adatai szerint a kevesebb, mint 9,8 milliós népességből körülbelül 2,7 millió fő nyugdíjas, és míg az előbbi szám csökken, addig az utóbbi egyre csak nő. Gyakran a kapott összeg nem túl magas, ilyenkor nyugdíj kiegészítésként kénytelenek az emberek munkába állni, hogy el tudják tartani magukat.

Nem csalás, csak cseles húzás! Avagy, hogyan írjuk meg az önéletrajzunkat?

Az önéletrajzban egy munkára való jelentkezés során azon információkat domborítjuk ki, melyek pozitívabban hatnak a munkakör szempontjából. Lényegében tehát sose hazudunk, csupán azon tulajdonságainkat, adatainkat helyezzük reflektorfénybe, amelyek előnyösebbek a számunkra. Az első oldalra érdemes a munkakörhöz legpozitívabban kapcsolódó dolgokat leírni: motiváció, végzettségek, vagy, hogy a hirdetésben szereplő elvárások közül melyekkel rendelkezünk. Tapasztalatainkból a leghasznosabb azokat feltüntetni, amelyek a leginkább kapcsolódnak a pozícióhoz és egyben a legfrissebbek is, bármekkora időtartamot is ölelnek fel. Természetesen a többit is fel lehet, de azokat elég évszám és cég nélkül, inkább tevékenység szerint megemlíteni.

Fontos az is, hogy amennyiben állást keresünk, azt osszuk meg barátainkkal, családtagjainkkal, esetleg korábbi főnökeinkkel is, elvégre óriási segítséget tudnak nyújtani, hiszen a megfelelő kapcsolatoknak hála hamarabb találhatunk állást. Amennyiben nem áll távol tőlünk a számítógép használata, érdemes regisztrálni néhány közösségi oldalra is, mint például a Facebook, ahol még egyszerűbben találhatunk munkahelyet magunknak.

Nyugdíj melletti munka feltételei, szabályai

A versenyszférában továbbra is korlátok nélkül lehet keresőtevékenységet végezni nyugdíj mellett, azonban a közszférában már kell számítani korlátozásokra. Ami viszont mindenképp fontos, az nem más, minthogy a nyugdíjas:

  • megbízási szerződés alapján vállaljon munkát,
  • a megbízási díj járulékait fizesse be az államkasszába.

A közszférában már nem lehet korlátlanul munkát vállalni az öregségi nyugdíj mellett, keresetkorlátozás vonatkozik rájuk. Ez azt jelenti, hogy a munkaviszony létrejöttét követő hónap első napjától, annak a hónapnak az utolsó napjáig, amikor a jogviszony megszűnik, szüneteltetik a nyugdíjfolyósítást. Miután a jogviszony megszűnt, és ezt igazolni is tudja a nyugdíjfolyósító felé, akkor újra jogosult lesz a korábbi összegre, sőt amennyiben a munkaviszony ideje alatt életbe léptek nyugdíjemelések, úgy már a magasabb összeget fogja kapni. 

Korhatár előtti ellátás

A korhatár előtti ellátásra még szigorúbb szabályok vonatkoznak. Amennyiben korkedvezményes nyugdíjba vonulunk, úgy az adott tárgyév első napján érvényes legalacsonyabb munkabér havi összegének 18-szorosát nem meghaladó összeget kaphatjuk meg. Abban az esetben, ha mégis meghaladjuk, úgy a nyugdíjellátás szüneteltetésre kerül. Akkor, ha a munkavégzés bejelentés nélkül, tehát feketén történik, szigorú büntetést kaphatunk: nem egyszerűen szüneteltetésre, hanem megszüntetésre kerül a nyugdíjfolyósítás, ráadásul még egyszer már nem jár a korhatár előtti ellátás sem.

Nyugdíj melletti munka adózása

Nyugdíj melletti munka esetében a munkavállalónak és a munkáltatónak is ugyanúgy meg kell fizetnie minden adót, mint bárki másnak. Ezek a következők:

Munkáltató részéről:

  • 1,5%-os szakképzési hozzájárulás
  • 19,5%-os szociális hozzájárulási adó.

Munkavállaló részéről (munkáltató levonja):

  • 15%-os személyi jövedelemadó
  • 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulék
  • 10%-os nyugdíjjárulék

Hogyan találjon könnyen és egyszerűen állást?

Először is, a cvonline.hu álláskereső felületét IDE kattintva érheti el. Amennyiben beírja az alábbi kereső ablakba a „nyugdíjas” szót, majd a „Keresés” gombra kattint, úgy ennek megfelelően válogathat számos különböző állásajánlatunk közül.

cvonline.hu-kereso

Amennyiben tovább szűkítené a találatokat, különböző feltételeknek megfelelően tudja ezt megtenni az „Eredmények szűrése” felirat alatt. Ezen felirat felett pedig lehetősége van feliratkozni állásértesítőnkre. Ennek segítségével nem szükséges minden nap megnéznie oldalunkat, mert az Ön számára legmegfelelőbb hirdetéseket e-mailben elküldjük Önnek. Itt elég a pozícióhoz beírnia, hogy „nyugdíjas”, kiválaszthatja, hogy melyik városban él, megadja az e-mail címét, végül, ha rákattint az „Igen! Kérek értesítést!” gombra, és már fel is iratkozott értesítésünkre. 

Nyugdíjas munkavállalókat leggyakrabban Szakmunka / fizikai munka kategóriában keresnek. Ide tartozik például egy nyomdai kisegítő vagy takarítói állás is. Ezen kívül érdemes szét nézni a Távmunka/ Otthoni munka kategóriában is, hiszen ezen esetekben lakásából tudja elvégezni feladatait, nem kell minden nap utaznia sem. Amennyiben nem szeretne napi 8 órát dolgozni, úgy a „Részmunkaidő” nevű kategóriánkban találhatja meg az Ön számára legmegfelelőbb állást, ami lehet akár bolti eladó vagy recepciós állás is.

Összességében tehát számos lehetőség van arra, hogy nyugdíjasként is végezzünk valami munkát, mindössze a megfelelő módon kell hozzáfognunk.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.