Segítség, az Y generációba tartozom!

by | máj 24, 2018 | Álláskeresési tippek

Ha én most lennék fiatal, és az Y generációba tartoznék, félnék a munkaerőpiactól.


Amiket egy Y generációs fiatal talál most HR-es és álláskeresői témakörökben a neten, attól biztosan nem érzi jól magát. Azt olvashatja mindenféle szakmai és bulvárportálokon is, hogy ő probléma a munkáltatóknak. Meg különleges, meg külön stratégiát írnak az alkalmazására, konferenciákat szerveznek arra, mi is van az ő generációjával, és nem értik őt. Nem egy barátságos hozzáállás a szakma részéről, de kedves ifjonc, megnyugtatlak: nem rosszindulat, nem bizalmatlanság ez, hanem tanácstalanság. Ilyennel még nem találkozott a munkaerőpiac: hogy pl. a bekerülő munkavállaló fejlettebb technológia színvonalon is állhat, mint a munkáltató. Ahogy te használod a felhős alkalmazásokat készségszinten, amióta csak okostelefonod van, a munkáltató most próbálkozik a bevezetésével. Neked természetes, hogy appokat töltesz le, hívsz segítségül, ha valamit meg akarsz oldani, a cég meg drágán próbál szoftvert beszerezni, implementálni ugyanarra… Azt gondolják, nehezen fogsz „fegyelmezetten” dolgozni, mert „mindig a neten lógsz”, miközben a net neked természetes közeged, és nagyobb rend van a dropboxod fájljai között, mint a cégnek a saját, offline, 10 éve rendezgetett könyvtárszerkezetében. Ezek olyan előnyeid, amiket majd csak a cégbe érkezve, a munkát megkezdve fogsz megtapasztalni. És igen, van, ahol még asztali gépet használnak, nem laptopot, pláne nem tabletet.

A magyar munkaerőpiac sajátja, hogy te vagy az első olyan generáció képviselője, aki partnerként akar a munkáltatóval együttműködni, aki akár menedzsment szakirodalmat olvas angolul, és látja, hol hibázik a jelenlegi cégvezetés. Ezért is félnek tőled. Tapasztalatlan vagy ugyan, de a tárgyi tudás számodra könnyen elérhető, és azt is tudod, hogy hol keresd.

Nem hagyod magad kihasználni, nem hiszel a ranglétrában, amit sok évig kellene végigmásznod, hogy rendes munkát kapj végre, és ne csak betanított adminisztrációt? Olyan fizetést akarsz kapni, amiből elkezdheted az életed, vagy csak az albérlet plusz némi életviteli költség fedezését szeretnéd megoldani belőle? Még akkor is, hogy ha gyakornoki pozíciót kaptál? Ezt meg kell tanulnod képviselni! Tudnod kell, hogy az előző generáció számára ez frusztráló lehet: ők megmászták a ranglétrát, mert muszáj volt. Rosszul kerestek, „inaspénzért” dolgoztak, ők kapták a munkák legrosszabb részét kezdőként. Azt gondolják, ezt most is így kell, ebből fogsz tanulni, ahogy ők is. Közben változott a világ, és ez nekik nem esik jól. Ezeket a feszültségeket kell tudnod feloldani, attól a pillanattól kezdve, hogy a motivációs leveledet és önéletrajzodat elkezded írni egy adott álláshirdetésre. Hogyan is kell ezt kezelni?

Légy felnőtt! Ez azt jelenti, hogy üzleti szemlélettel állj a munkavállaláshoz, tudd, hogy a cég és a te sikered egymással összefüggő dolgok. Te akkor lehetsz sikeres, ha a cég is az, a cég sikere viszont attól is függ, hogy milyen munkát végzel. A betanított adminisztrációval nem fogsz tudni profitot termelni, ezért kérd, hogy engedjenek oda a front office-hoz is. Adjanak előbb kevésbé kockázatos feladatod, és csináld meg lelkesen, rendesen! Emellett tudd, hogy a back-office nélkül a front-office sem létezik, a folyamat minden lépése kell a sikerhez.


Tudd, hogy van még mit tanulnod! A tankönyvek, menedzsmenttudományok anyagai egy ideális állapotról íródtak. A valóság sosem ideális… Valami mindig hibádzik, sosem mennek tökéletesen a dolgok, és főleg egy cégnél mindig minden változik. A munkafolyamatok, a jogi és gazdasági környezet. Ami állandó, az az, hogy profitot kell termelned. Akkor is, ha egyébként olyan szakterületen dolgozol, ahol közvetlenül nem tudsz profitot termelni. De a munkáltatónak fontos, hogy érdekében álljon téged alkalmazni.

Tervezz! Sosem csináltál még ilyet, de mégis meg kell tervezned a karriered. Nem fog menni azonnal, elég „világot kell látnod”, azaz cégeket belülről. Ezért ha jön egy álláslehetőség, fogadd el, dolgozz benne, nézz körül a cégnél! Milyen pozíciókban, szakterületeken mit csinálnak az emberek? Milyen az életvitelük, hangulatuk? Téged melyik vonz? Az lesz a te irányod, arra indulj!

Jó karrierutat Kedves Y generáció, üdvözlünk a munkavállalók között!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.