Azonnali hatályú felmondás – Minta nyomtatvánnyal

by | ápr 17, 2018 | Felmondás

Valamilyen súlyos probléma történt a munkahelyeden, ami miatt azonnali hatállyal fel akarsz mondani? Tudod, hogy nagyjából hogyan néz ki egy felmondás, de nem tudod, hogy ebben az esetben mi kell még hozzá? Mi segítünk!

Mikor alkalmazhatsz azonnali hatályú felmondást?

Azonnali hatályú (régebben rendkívüli) felmondást csak akkor alkalmazhatsz, hogy ha valami nagyon súlyos problémád van a munkahelyeddel / munkahelyeden, például munkáltatói kötelezettségszegés, vagy a munkát lehetetlenné tevő magatartás történt. Mivel itt fontos az indoklás, ezért jól átkell gondolni, hogy valóban kezdeményezzünk-e ilyesfajta felmondást. Továbbá az is lényeges, hogy ez nem ugyanolyan, mint a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás, más szabályok vonatkoznak rá!

Miben más az azonnali hatályú felmondás?

Először is érdemes a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondástól megkülönböztetni, mert a neve hasonló, mégis van egy nagyon fontos különbség a kettő között. Méghozzá az, hogy míg próbaidő alatt indoklás nélkül lehet felmondani, addig határozott és határozatlan munkaidő esetében is kell az indoklás a már fentebb említett súlyossággal. A magyarázatot a későbbiekben nem lehet megváltoztatni, illetve bizonyítani is kell, hogy a munkáltató is egyértelműen értse, hogy mi volt a gond, illetve amennyiben cáfolni szeretné, úgy egy harmadik fél számára is érthető legyen az érvünk. Az sem elhanyagolható, hogy azonnali hatályú felmondásra, csak a probléma megtörténte után 15 napig van lehetőség! Mindenképpen 2 db példány kell belőle, hiszen szükséges egy a munkáltatónak, és egy pedig a munkavállalónak is. Mivel azonnal hatályú felmondásról van szó, ezért nem szabad elfelejteni, hogy itt nincs felmondási idő. Abban az esetben, ha a felmondás oka jogos, akkor végkielégítés is megilleti a munkavállalót.

Minek kell benne lennie?

  • Cég adatai (székhely, cégjegyzékszám, képviselő)
  • Saját adatok (anyja neve, születési hely és idő, lakcím)
  • Munkaviszony létrejöttének dátuma
  • Indoklás
  • Dátum
  • Aláírás
  • A dátum, amikor a munkáltató átvette a felmondást
  • Munkáltató aláírása

Lássuk, hogy is néz ki ez összességében:

Fontos tehát, hogy jól gondoljuk át, hogy valóban történt-e olyan dolog, amely indokolja az azonnali hatályú felmondást, illetve mindenképp érthetően fogalmazzuk azt meg.  Továbbá időben készítsük el, és adjuk át a munkáltatónknak, hiszen 15 napunk van arra, hogy megírjuk, valamint eljuttassuk hozzá.

Amennyiben további információkat szeretnél kapni az egyes felmondási típusokról, olvasd el az erről szóló cikkünket!

 

A munkaviszony megszüntetéséhez szükséges közös megegyezésről készült mintáért kattints ide!

 

Tervezed, vagy már ott is hagytad a munkahelyed és most állást keresel? Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.