Családi adókedvezmény 2018-ban

by | jún 25, 2018 | Fizetés

Mai cikkünkben a családi adókedvezménnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze: kitérünk többek között arra, hogy kik jogosultak rá, milyen összeggel lehet kalkulálni, hogyan kell igényelni és lemondani.

Nézd meg, mi változott 2019-ben! Aktuális cikkünket a témában ITT találod!

 

A családi adókedvezmény a befizetendő adó mértékét csökkenti az arra jogosultak számára. Tekintve, hogy ez alapján kevesebb adót vonnak le tőlünk, így több pénz marad a zsebünkben.

Ez a kedvezmény tehát az adó- és járulékköteles jövedelmekből érvényesíthető, azaz munkabérből, táppénzből, de az adóköteles társadalombiztosítási ellátásból is, amilyen a CSED és a GYED.

Ki jogosult rá, ki veheti igénybe?

Az Szja-törvény 29/A. § (3) bekezdése alapján az alábbi személyek vehetik igénybe a kedvezményt:

  • aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult ⇾ Alapvetően a gyermekek 16 éves koráig jogosultak családi pótlékra. Részletes tájékoztatásért olvasd el a Családi pótlék utalás 2018-ban: fontos tudnivalók c. cikkünket.
  • a várandós nő vagy házastársa ⇾ magzat fogantatásának 91. napjától igényelhető
  • rokkantsági járadékban részesülő személy vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója.

Mikortól igényelhető, mikortól vagyunk jogosultak?

A családi adókedvezmény minden olyan hónapra érvényesíthető, amikor a jogosultság már akár 1 napig fennáll, azaz minden megkezdett hónap beleszámít. Várandósság esetén a magzat 91. napjától, kivéve azt a hónapot, amikor megkezdődik a családi pótlékra való jogosultság, ami a gyermek születésétől kezdve jár.

Mennyi a családi adókedvezmény összege 2018-ban?

Az adóalap kedvezmény az alábbiak szerint alakul az idei évben:

Gyermekek száma

Kedvezmény összege

Kedvezmény adóba átszámítva, azaz ennyivel több lesz a bérünk

1 gyermek esetén

havi 66 670 forint

havi 10 000 forint

2 gyermek esetén

havi 116 670 forint gyermekenként

havi 17 500 forint gyermekenként

3 és több gyermek esetén

havi 220 000 forint gyermekenként

havi 33 000 forint gyermekenként

 

Forrás: https://nav.gov.hu/


Amennyiben a fizetésedhez és a gyermekeidhez mérten szeretnéd konkrétan meghatározni, hogy mennyivel fogsz többet keresni, akkor a Nemzeti adó- és Vámhatóság oldalán lévő Családi kedvezmény-kalkulátor segít neked ebben.

Hogyan lehet igényelni, mi szükséges hozzá?

A legfontosabb, ami kell majd az igényléshez, az az adóazonosító jel, ugyanis ennek hiányában nem érvényes a nyilatkozat.

Az adókedvezményt kétféleképpen tudod megigényelni:

  • egyrészt lehetőséged van év közben, havi részletekben igénybe venni,
  • másrészt pedig akár egy összegben is kérheted az adóbevallás során.

Fontos azzal tisztában lenni, hogy minden évben újra nyilatkoznod kell az igénylésről! A 2018-as Családi-kedvezmény nyilatkozatot innen tudod letölteni!

Amennyiben várandósan szeretnénk igényelni a családi adókedvezményt, akkor rendelkeznünk kell a terhesség megállapítását igazoló orvosi papírral. Ezt ugyan nem kell az igénylőlaphoz csatolni, de meg kell őriznünk 5 évig, hogy ha szükség lesz rá, akkor tudjuk igazolni.

A kedvezmény közös igénybevétele

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mindkét szülő igénybe veheti-e a kedvezményt?

Fontos tisztázni, hogy a kedvezmény egyszeresen vehető igénybe, azaz nem jár mindkét szülőnek pl. 1 gyermek esetén havi 66 670 forint kedvezmény, mivel ez az eltartott után járó egyszeres kedvezmény.

Arra azonban van lehetőség, hogy ezt a 66 670 forintnyi kedvezményt közösen vegye igénybe a két szülő, és arra is van lehetőség, hogy megváltoztassák, tehát pl. egyik évben az apa, a másik évben az anya vegye igénybe.

Kedvezmény megosztása

Abban az esetben, ha csak egy ember jogosult a kedvezményre, akkor megoszthatja azt az adóbevallásban a jogosultnak nem minősülő házastársával, vagy élettársával. Erről bővebben a NAV tájékoztatójában olvashatsz a 4.2 Megosztás pontnál.