Családi adókedvezmény 2018-ban

by | jún 25, 2018 | Fizetés

Mai cikkünkben a családi adókedvezménnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze: kitérünk többek között arra, hogy kik jogosultak rá, milyen összeggel lehet kalkulálni, hogyan kell igényelni és lemondani.

Nézd meg, mi változott 2019-ben! Aktuális cikkünket a témában ITT találod!

 

A családi adókedvezmény a befizetendő adó mértékét csökkenti az arra jogosultak számára. Tekintve, hogy ez alapján kevesebb adót vonnak le tőlünk, így több pénz marad a zsebünkben.

Ez a kedvezmény tehát az adó- és járulékköteles jövedelmekből érvényesíthető, azaz munkabérből, táppénzből, de az adóköteles társadalombiztosítási ellátásból is, amilyen a CSED és a GYED.

Ki jogosult rá, ki veheti igénybe?

Az Szja-törvény 29/A. § (3) bekezdése alapján az alábbi személyek vehetik igénybe a kedvezményt:

  • aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult ⇾ Alapvetően a gyermekek 16 éves koráig jogosultak családi pótlékra. Részletes tájékoztatásért olvasd el a Családi pótlék utalás 2018-ban: fontos tudnivalók c. cikkünket.
  • a várandós nő vagy házastársa ⇾ magzat fogantatásának 91. napjától igényelhető
  • rokkantsági járadékban részesülő személy vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója.

Mikortól igényelhető, mikortól vagyunk jogosultak?

A családi adókedvezmény minden olyan hónapra érvényesíthető, amikor a jogosultság már akár 1 napig fennáll, azaz minden megkezdett hónap beleszámít. Várandósság esetén a magzat 91. napjától, kivéve azt a hónapot, amikor megkezdődik a családi pótlékra való jogosultság, ami a gyermek születésétől kezdve jár.

Mennyi a családi adókedvezmény összege 2018-ban?

Az adóalap kedvezmény az alábbiak szerint alakul az idei évben:

Gyermekek száma

Kedvezmény összege

Kedvezmény adóba átszámítva, azaz ennyivel több lesz a bérünk

1 gyermek esetén

havi 66 670 forint

havi 10 000 forint

2 gyermek esetén

havi 116 670 forint gyermekenként

havi 17 500 forint gyermekenként

3 és több gyermek esetén

havi 220 000 forint gyermekenként

havi 33 000 forint gyermekenként

 

Forrás: https://nav.gov.hu/


Amennyiben a fizetésedhez és a gyermekeidhez mérten szeretnéd konkrétan meghatározni, hogy mennyivel fogsz többet keresni, akkor a Nemzeti adó- és Vámhatóság oldalán lévő Családi kedvezmény-kalkulátor segít neked ebben.

Hogyan lehet igényelni, mi szükséges hozzá?

A legfontosabb, ami kell majd az igényléshez, az az adóazonosító jel, ugyanis ennek hiányában nem érvényes a nyilatkozat.

Az adókedvezményt kétféleképpen tudod megigényelni:

  • egyrészt lehetőséged van év közben, havi részletekben igénybe venni,
  • másrészt pedig akár egy összegben is kérheted az adóbevallás során.

Fontos azzal tisztában lenni, hogy minden évben újra nyilatkoznod kell az igénylésről! A 2018-as Családi-kedvezmény nyilatkozatot innen tudod letölteni!

Amennyiben várandósan szeretnénk igényelni a családi adókedvezményt, akkor rendelkeznünk kell a terhesség megállapítását igazoló orvosi papírral. Ezt ugyan nem kell az igénylőlaphoz csatolni, de meg kell őriznünk 5 évig, hogy ha szükség lesz rá, akkor tudjuk igazolni.

A kedvezmény közös igénybevétele

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mindkét szülő igénybe veheti-e a kedvezményt?

Fontos tisztázni, hogy a kedvezmény egyszeresen vehető igénybe, azaz nem jár mindkét szülőnek pl. 1 gyermek esetén havi 66 670 forint kedvezmény, mivel ez az eltartott után járó egyszeres kedvezmény.

Arra azonban van lehetőség, hogy ezt a 66 670 forintnyi kedvezményt közösen vegye igénybe a két szülő, és arra is van lehetőség, hogy megváltoztassák, tehát pl. egyik évben az apa, a másik évben az anya vegye igénybe.

Kedvezmény megosztása

Abban az esetben, ha csak egy ember jogosult a kedvezményre, akkor megoszthatja azt az adóbevallásban a jogosultnak nem minősülő házastársával, vagy élettársával. Erről bővebben a NAV tájékoztatójában olvashatsz a 4.2 Megosztás pontnál.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.