Bruttó átlagkeresetek alakulása 2018 január-szeptember időszakban

by | nov 27, 2018 | Hírek

Nemrég kikerült a Központi Statisztikai Hivatal oldalára az idei havi bruttó átlagkeresetek változása január és szeptember között. Egyesek számára talán meglepő adatokat láthatunk. Nézzük a tényeket!

Bár még nincs vége az évnek, azonban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) folyamatosan frissíti a havi bruttó átlagkeresetről készült adatait, így most már tudjuk, hogyan is alakultak a bérek idén január és szeptember között. A teljes idei évre vonatkozó adatokat majd jövő év februárjában tudjuk közzétenni.

2014. januárjától nézve egyértelműen láthatjuk, hogy bár nem folyamatosan, de emelkedett az átlagkereset Magyarországon. Amennyiben 2014. januárját vesszük 100%-nak, úgy 4 évvel később, tehát idén januárban a teljes bruttó kereset már 137%-os volt. Szeptemberre ez elérte a 142,2%-ot.

Forrás: ksh.hu

Kizárólag szeptemberben az összes, tehát a közfoglalkoztatottakat is figyelembe véve 322 800 Ft volt az átlag bruttó kereset, míg nettóban ez 214 600 forint volt. Így mindkettő 10,4%-kal emelkedett előző év szeptemberéhez képest. Amennyiben a januártól szeptemberig tartó időszakot vesszük figyelembe, úgy 324 100 forint volt az összes bruttó átlag, míg nettóban ez 215 500 forint volt. A KSH adatai szerint a fizetés „a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (600 200 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (209 600 forint).”

A keresetek alakulása, 2018. január–szeptember

Forrás: ksh.hu

Forrás: ksh.hu

Ez azt jelenti tehát, hogy az előző évhez képest több, mint 10%-kal nőtt az átlagkereset Magyarországon. A KSH szerint ennek a növekedésnek az oka, a minimálbér és a garantált bérminimum 8-, valamint 12 %-os növekedése, a munkaerő-kereslet felélénkülése, továbbá bizonyos szektorok dolgozóit érintő keresetrendezések voltak. Februárban jelentkezünk majd az egész évre lebontott adatokkal. Kíváncsian várjuk mekkora változás van, és lesz az utolsó három hónapban.