Bruttó átlagkeresetek alakulása 2018 január-szeptember időszakban

by | nov 27, 2018 | Hírek

Nemrég kikerült a Központi Statisztikai Hivatal oldalára az idei havi bruttó átlagkeresetek változása január és szeptember között. Egyesek számára talán meglepő adatokat láthatunk. Nézzük a tényeket!

Bár még nincs vége az évnek, azonban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) folyamatosan frissíti a havi bruttó átlagkeresetről készült adatait, így most már tudjuk, hogyan is alakultak a bérek idén január és szeptember között. A teljes idei évre vonatkozó adatokat majd jövő év februárjában tudjuk közzétenni.

2014. januárjától nézve egyértelműen láthatjuk, hogy bár nem folyamatosan, de emelkedett az átlagkereset Magyarországon. Amennyiben 2014. januárját vesszük 100%-nak, úgy 4 évvel később, tehát idén januárban a teljes bruttó kereset már 137%-os volt. Szeptemberre ez elérte a 142,2%-ot.

Forrás: ksh.hu

Kizárólag szeptemberben az összes, tehát a közfoglalkoztatottakat is figyelembe véve 322 800 Ft volt az átlag bruttó kereset, míg nettóban ez 214 600 forint volt. Így mindkettő 10,4%-kal emelkedett előző év szeptemberéhez képest. Amennyiben a januártól szeptemberig tartó időszakot vesszük figyelembe, úgy 324 100 forint volt az összes bruttó átlag, míg nettóban ez 215 500 forint volt. A KSH adatai szerint a fizetés „a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (600 200 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (209 600 forint).”

A keresetek alakulása, 2018. január–szeptember

Forrás: ksh.hu

Forrás: ksh.hu

Ez azt jelenti tehát, hogy az előző évhez képest több, mint 10%-kal nőtt az átlagkereset Magyarországon. A KSH szerint ennek a növekedésnek az oka, a minimálbér és a garantált bérminimum 8-, valamint 12 %-os növekedése, a munkaerő-kereslet felélénkülése, továbbá bizonyos szektorok dolgozóit érintő keresetrendezések voltak. Februárban jelentkezünk majd az egész évre lebontott adatokkal. Kíváncsian várjuk mekkora változás van, és lesz az utolsó három hónapban.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.