Cafeteria 2019: döntés született

by | aug 30, 2018 | Állásinterjú

Nem olyan régen írtunk arról, hogy a kormány a jövő évre vonatkozóan teljesen átalakítaná a béren kívüli juttatásokat, így kizárólag a SZÉP-kártya maradna meg kedvező adózású elemként. A tervezetet sokan bírálták, időközben azonban döntés született.

Július végén az Országgyűlés elfogadta a jövő évre vonatkozó adócsomagot, mely alapján jelentősen módosul a cafeteria rendszere. Nézzük, hogyan módosulnak az egyes elemek:

Béren kívüli juttatások

A Széchenyi Pihenő Kártya továbbra is adható a versenyszférában éves nettó 450 000 forintig, a közszférában pedig éves nettó 200 000 forintig, viszont 34,22% helyett 34,5%-os adóval. Ide tartozik a szálláshely alszámla (max. 225 000 Ft/év), a vendéglátás alszámla (max. 150 000 Ft/év) és a szabadidő alszámla (max. 75 000 Ft/év).

A 100 000 Ft-ig való juttatott pénzösszeg kikerült ebből az adózási kategóriából.

Egyes meghatározott juttatások

Ezek azok a juttatási elemek, amelyek 40,71%-os adóval korlátlanul adhatóak, viszont az ide tartozó elemek köre jelentősen változott. Ide tartozott ugyanis a munkahelyi étkeztetés, az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet, de az iskolakezdési támogatás is többek között. Jövőre viszont csak cafeteriatrend tájékoztatása alapján csak az alábbiak sorolhatóak majd ide:

  • A béren kívüli juttatások (SZÉP Kártya) keretösszeg feletti része
  • Önkéntes pénztárba fizetett célzott szolgáltatás
  • Ajándékutalvány (évente 1x a minimálbér 10%-ig)
  • …és néhány speciális juttatási elem

Adómentesen adható juttatások

Korábban ide tartozott a kockázati élet-, baleset- és betegségbiztosítás, a kulturális szolgáltatásra és sportrendezvényre szóló belépő/bérlet, a lakáscélú támogatás, valamint a mobilitás célú lakhatási támogatás – albérlet térítése, illetve az óvoda, bölcsőde térítési és étkeztetési díjai és persze a diákhitel-törlesztés is.

2019-től azonban már csak az óvoda, bölcsőde térítési díja marad ebben a kategóriában.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.