Introvertált kollégák? Így dolgozz velük hatékonyan!

by | okt 26, 2018 | Karriertanácsok

Emberekkel együtt dolgozni szinte soha sem egyszerű, hiszen mindenki máshogy működik, másmilyen elvárásai és munkamorálja van. Főleg, ha valaki introvertált. Mi jut eszünkbe erről a szóról? Félénk? Nem feltétlen így van… Íme néhány tipp, hogy hogyan hozd ki vezetőként, vagy akár csak kollégaként a legjobbat az introvertált munkatársadból!

Néha kifejezetten idegesítő tud lenni, mikor valaki olyannal dolgozunk együtt, aki ahelyett, hogy magától elmondaná az ötleteit, például egy megbeszélés alkalmával, inkább csöndben hallgatja, hogy mit mondanak a többiek. Pontosan a különböző személyiségek azok, amik megnehezíthetik az együttműködést, mivel nem feltétlen tudjuk mindig helyén kezelni a helyzeteket, nem tudjuk, hogyan álljunk a másikhoz, hogyan bánjunk vele. Lehet kicsit körülményesebb vagy más, de bizony az introvertáltakból is nagy dolgokat lehet kihozni. Lássuk hogyan!

  1. Kérdezz!

Ne is várd, hogy valaki, aki introvertált személyiséggel rendelkezik, majd magától fog előállni az ötleteivel, függetlenül attól, hogy mennyire kreatív, vagy mennyire nem az. Akármennyire is bosszantó lehet egy idő után, hogy mindig te érdeklődsz, érdemes megkérdezned őt arról, hogy mit gondol, van-e bármilyen tippje az adott témával kapcsolatban, ugyanis könnyen kiderülhet, hogy egy fantasztikus ötletet rejteget, csak éppen senki sem húzta ki belőle azzal a bizonyos harapófogóval.

  1. Le az előítéletekkel!

Attól még, hogy valakin látod azt, hogy csendesebb személyiség, nem akar állandóan a társaság középpontjában lenni, és nem az, aki mindig, mindenbe beleüti az orrát, attól ő még nem feltétlenül „használhatatlan”. Csúnya kifejezés ez egy emberre, mégis sokan gondolkoznak így. Ahogy az első pontban is van, kérdezzünk! Ami viszont a kérdésből adódik az az, hogy meg is hallgatjuk a másikat. Még, ha nem is várunk tőle sokat, hallgassuk meg őt, hiszen soha sem lehet tudni, hogy éppen abban az adott kérdésben mennyire gondolkozik másképp. Lehet, hogy valami olyat fog mondani, ami soha sem jutott volna eszünkbe, pontosan azért, mert mások vagyunk.

  1. IDŐ!

Egy introvertáltnak majdhogynem mindennél fontosabb az idő. Hagyjunk neki időt arra, hogy gondolkozzon, és arra is, hogy cselekedjen. Megfontoltabb, azonban ezáltal precízebb eredményt is kapunk tőle. Lehet, hogy azonnal is tud válaszolni vagy csinálni valamit, de az nem lesz kellően átgondolt. Ő kevésbé mozog otthon a spontaneitás talaján…

  1. Kommunikálj írásban

Mivel ők nem szeretnek annyira beszélni, ezért jobban jársz, ha inkább e-mailben egyeztetsz velük. Sokkal több információt tudsz kiszedni belőlük, mivel, ahogy a 3. pont is jelzi, szükségük van időre. Írásban megkapják ezt úgy, hogy áttudják gondolni pontosan mit, és hogyan akarnak mondani, aminek köszönhetően nyugodtabbak is maradnak. És, ha már nyugodtság…

Miért jó egy introvertált munkaerő?

  1. Jó hallgatóság

Bármilyen témáról is legyen szó, mind magánéleti problémák esetén, mind munka területéről jövő gondok, vagy feladatok tekintetében fontos, hogy valaki jó hallgatóság legyen. Elvégre a kommunikáció elég nagy része hallgatásból áll. Meghallgatják a másikat, az ötleteit, és el is gondolkoznak rajta. Nem csak a saját maguk igazát fújják, hanem képesek meghallani azt, amit mások mondanak, így akár még jobb ötleteket tudnak előszedni a tarsolyukból.

  1. Koncentráltak

Az introvertált emberek nagyon jól tudnak koncentrálni. Ha kapnak egy feladatot, akkor nem egyszerű őket kizökkenteni. Bár a legtöbb ember viszonylag hamar elveszti mind az érdeklődését, mind a kitartását, addig egy introvertált (nem szereti az erősebb külső ingereket), így sokkal jobban tudja folytatni a munkát.

  1. Nyugodtak

Az introvertáltakat nehéz kihozni a sodrukból, mert elég nyugodt személyiségnek mondhatók. Bármilyen probléma is adódik, nyugodtan tudnak reagálni, és mivel nem idegesítik fel magukat, így könnyebben is találják meg a megoldást. Ez még egy plusz érv arra, ha valaki egy introvertált álláskeresőt interjúztat, hogy esetleg érdemes lenne meggondolni a felvételét…

Összességében tehát az introvertáltakkal is kifejezetten jó lehet együtt dolgozni, sőt, nagyon jó választás lehet, hogy a csapatba legalább egy introvertált személyiséget válasszunk be. Temperamentumából és higgadtságából és a fent felsoroltakból adódóan másképp láthat egy-egy helyzetet, ami segíthet a problémák hatékonyabb megoldásában.

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.