Karriertervezés lépésről lépésre

by | dec 12, 2018 | Karriertanácsok

A karriered megtervezése az egyik legfontosabb döntés, melyet életed során meghozhatsz. Hatása lesz a boldogságodra, a családi életedre, az egészségedre és az anyagi helyzetedre is. Megkönnyítheti a dolgod, ha pályaválasztási célokat határozol meg és tervet is készítesz magadnak.

Sajnos sokan nem szentelnek elegendő figyelmet karrierjük megtervezésének, és ezért véletlenszerű tényezők, például egy barát, vagy ismerős állásajánlata indítja el és határozza meg további életútjukat. Éppen ezért nem meglepő, hogy a munkavállalók közel kétharmada elégedetlen a jelenlegi munkájával.
A tervezés önmagában még nem jelent garanciát, de a tudatos megközelítés több lehetőséghez vezethet, és megnövelheti annak valószínűségét, hogy hosszú távon élvezetes munkát találsz. A karrier célok átgondolt módon történő meghatározásának folyamata a következő lépésekre bontható.

Készíts önértékelést

Az érdeklődési köröd, készségeid és személyiségjegyeid figyelembevétele segíthet megteremteni saját kritériumaid a kívánt karrierhez.

Kérj szakmai segítséget!
Egy karrier- vagy pályaválasztási tanácsadóval való beszélgetés támpontot adhat meghatározni a jövőbeli karriered sarokpontjait.

Hozz létre karrier profilt!
Kezdd el összeírni a tanulmányi- és munkatörténetedet. Milyen kurzusok, projektek, munkahelyek, szakmai gyakorlatok, és önkéntes munkák voltak a legmegfelelőbbek számodra? Készíts egy listát azokról a tevékenységekről, melyek a legnagyobb hatással voltak rád, vagy a legjobban élvezted őket.
Melyek a legjobb készségeid? Tedd fel a kérdést magadnak, hogy mely készségek tették lehetővé az eddigi sikereidet. Ezután vedd figyelembe, hogy milyen érdekek vagy értékek tették a munkát ösztönzővé számodra. Gondold át és fogalmazd meg, mely készségeid voltak azok, melyek természetes módon kibontakozhattak, és élvezetessé tették a feladatok elvégzését.

Gyűjts össze néhány lehetséges szakmát

Az önértékelést követően vedd végig, mik azok a foglalkozások, amelyekben szívesen dolgoznál. Az online karrier-tesztek mellett átböngészheted a foglalkozások listáját is ahol általános leírást is találsz az egyes szakmák legfőbb jellemzőiről.

Végezz komolyabb kutatást a kiválasztott szakmákról

Miután kiválasztottad azokat a foglalkozásokat, amikben a leginkább el tudnád képzelni magad, tudj meg róluk még többet! Kezdheted azzal, hogy beírod a google keresőbe a foglalkozás nevét, és végignézed, milyen találatokat ad. Találhatsz szakmai fórumokat, csoportokat, karrier információkat. Nézd át, hogy a képesítés megszerzéséhez szükséges képzés elérhető-e számodra, adottak-e a körülmények ahhoz, hogy el is végezhesd őket. Ha van rá lehetőséged, beszélgess olyanokkal, akik hasonló szakmát választottak, kérdezd meg, mik a tapasztalataik, és lehetőségeik az adott pályán.

Próbáld ki magad

Amennyiben a választott szakma lehetővé teszi, próbáld ki magad benne. Nézz utána, van-e gyakornoki vagy önkéntes munka az adott területen. Ha van rá mód, akkor vesd bele magad, és tapasztald meg a saját bőrödön, mennyire érzed jól magad abban, amit eddig csak elméletben gondoltál ki magadnak.

Ha mindezeket a tanácsokat megfogadod, azzal esélyt adsz magadnak arra, hogy olyan szakmát válassz, amit igazán a magadénak érzel, és kiteljesedhetsz benne egy életen át.

A cikket a https://www.thebalancecareers.com oldalról fordítottuk.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.