Te is a főnököd áldozata vagy?

by | jún 21, 2018 | Karriertanácsok

Ahhoz, hogy megértsd, miért vagy áldozat, miért van problémád a főnököddel, a munkahelyi bántalmazás (szakszóval mobbing) működését kell megértened.

Sok kis cég próbálkozik még mindig azzal, hogy ő majd jól megneveli a “rendetlenkedő” munkatársat. Mindig késik, vitatkozik, panaszkodik? Beszéljünk vele! Kapja össze magát! Levonunk a fizetéséből! Majd mi megmondjuk, hogy mikor menjen szabadságra! Direkt nem engedjük el korábban, hogy odaérjen a gyereke óvodai farsangjára, mert mi vagyunk feljebb, megtehetjük, és még csak rosszindulatúak sem vagyunk, benne van a Munka Törvénykönyvében, hogy mi rendelkezünk a szabadsága jórészével! Csak betartjuk a törvényt, nem? Elmenne korábban? Még ezek után mer szívességet kérni, ilyen viselkedés mellett? Csőtörése van otthon, szabadság kell neki már megint? Hát nem kap, oldja meg anélkül! (Ezzel persze már a családja is érintett lesz a mobbingban, és nyilván a magánéletére egyébként is kihat a céges problémahalmaz.) Elszámoljuk kicsit a jutalékát, ha majd szól, jól kikérjük magunknak, hogy miért panaszkodik, reklamál, majd következő hónapban megkapja. Egyébként is olyan negatív! Soha, semmihez nem áll pozitívan! Mindig csak a problémákkal foglalkozik! Sőt, kilátásba helyezzük az elbocsátását, mert hát százan állnak sorban az állásáért.

Ez utóbbi „gondolat” már szerencsére kihalóban van, a többi módszer sok kis cég jellemzője, rengeteg ilyen panaszt kapok, most már külföldön dolgozóktól is! Tanácsot kérnek, és most hogyan tovább? Hogyan lehet ezt rendbehozni? Sehogy. Menekülj! Ez nemcsak neked rossz, hanem a teljes gazdaságnak, csak a zsarnokok ezt nem értik.

Mert mi is történik ilyenkor?

Egyfelől lesz egy rossz, frusztrált környezet, amiben nem lesz hatékony senki. A kis trükkök kitalálása is energiát visz el az értelmes tevékenységtől, a munkavállaló részéről ezek kezelése szintén. Rosszabb esetben, aki a főnök szimpátiáját keresi, beáll maga is kellemetlenkedni, a célpont adott. Addig, amíg ezt csinálják, nem az üzletért dolgoznak, ami nettó veszteség!

Másfelől azt gondoljuk, hogy legalább a zsarnokunk jól érzi magát ebben, de nem. A segédei sem, mert ennek megfelelni sokkal nehezebb, mint jól dolgozni. A mobbing tevékenység nem mérhető, nem lehet pontos elvárásokat megfogalmazni, így nehéz teljesíteni benne, ami szintén frusztrációt okoz, a segédnek is. Amíg ezekkel foglalkozik a vezető és a segédei, addig az üzlet elmegy mellettük.

Ráadásul a versenytárs egy jó cég, gyümölcsnappal, 4 napos munkahéttel, home office-szal. Az üzletkötőik sem frusztrált, remegő kezű, bizonytalan, célszámaikért és állásukért rettegő emberek, hanem laza, barátságos emberek, akikkel jól érzi magát az ügyfél. Így a versenytársnak több lesz a bevétele, több potenciális ügyfele, aminek menedzselésére újabb emberek kellenek. Ha az első cég frusztrált – mondjuk ki bátran: bántalmazott – alkalmazottja mer állást keresni, akkor egymásra találnak, mindenki boldogságára – ez a gazdaságnak is jó lesz. A zsarnok nem fog örülni, mert elveszít egy áldozatot, de ezzel nincs dolgunk.

A kulcs itt van: akinek rossz állása van, keressen másikat.

Nem kell megmagyaráznod magadnak, miért nehéz ilyen rossz körülményekből állást keresni, és mit kockáztatsz, csak kezdj hozzá. Mit veszíthetsz? Megtudja a főnök, és fenyegetőzni fog? Amúgy is ilyen, nem? Felmond neked? Eddig is ezzel fenyegetőzött, mégsem tette meg. Vajon miért? Mert alapvetően szüksége van rád. Nem feltétlenül csak a munkádra, de arra is, hogy legyen áldozata.

Igen, plusz munka állást keresni. Szánj rá napi 1 órát a jelentkezésekre, ne többet eleinte. Meg fogod látni, mik a lehetőségeid. A vége mindenképpen az, hogy találni fogsz másik állást, boldog leszel benne.

És most jön egy nagyon érdekes következmény:

Mi fog történni a zsarnok kis cégecskével?

Ő is felvesz a helyedre valakit. Óvatosan kezdni majd a kapcsolatot, sőt eleinte kifejezetten támogató lesz, mert az üzlet már régóta nem megy jól, muszáj azzal is foglalkozni. És akkor a zsarnok látja az önigazolást: na ugye! Lecserélte – az ő fogalmai szerint – a rosszul működő beosztottat, és az újjal megy egy kicsit a szekér (egy darabig). Csak hát a versenytárs már megint előbbre jár, és kezdődik minden elölről. A frusztráció, a nyomasztás, a követelőzés.

A fentiekből azt látszik, hogy a zsarnokok nemcsak maguknak, de a teljes gazdaságnak is kárt okoznak, és még csak jól sem érzik magukat ebben. Akkor hát változtatni kell, de ők nem fognak tudni tudni. A mobbing áldozata tud egyedül, azaz az álláskeresésed nemcsak neked lesz jó, hanem az egész gazdaságnak!

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.