Ember az álláspályázat mögött

by | nov 22, 2018 | Önéletrajz és motivációs levél

A munkaerőhiánnyal a munkáltatók szemléletet váltottak a toborzásban: a mélyreható, részletes tárgyi tudás helyett sok esetben az ún. soft skill-eket, azaz a személyes készségeket keresik. Abból a megfontolásból, hogy ha a tárgyi, szakmai tudásbeli alapok megfelelőek, akkor a szükséges további ismereteket megfelelő hozzáállással az adott kolléga képes elsajátítani. Tehát, a személyiség, az együttműködési készség, a hozzáállás kulcsfontosságú lett. Ebből következően az álláspályázatban is hangsúlyossá kell tenni, meg kell mutatni ezeket.

Sajnos az álláshirdetések többsége szinte ugyanazokat a „készségeket” várja el mindenhol: jó kommunikációs készség, rugalmasság, tanulni hajlandóság. Ennél persze egy adott szakterületen sok egyéb szükséges, elengedhetetlen és egyéb hasznos készség van. Mivel a szakterületeden te valószínűleg jobban ismered a szükséges készségeket, mint az álláshirdetés írója, sokkal erősebben tudsz így érvelni magad mellett. Az önéletrajz innentől nemcsak egy szakmai összefoglaló, de egy teljes bemutatkozó kell, hogy legyen. Ha kérnek motivációs levelet, szerencsés vagy: még nagyobb felületet kaptál az ilyen jellegű bemutatkozásra.

Nem lesz elég, ha az önéletrajzban egy fejezetcím alá felsorolod pár jó tulajdonságodat, mert mindenki ezt fogja tenni. Érvelni kell. Pl. azzal, hogy pontos, megbízható vagy, ezért bízták rád a munkád során a pénztár kezelését, vagy türelmes vagy, így a legnehezebb ügyfelek reklamációit te kezelted. Vagy kitűnő értékesítő vagy, így a régi, konfliktus miatt cégtől elpártolt ügyfelek visszaszerzése is a te feladatod volt. Ez már igazi önjellemzés, bemutatkozás, szemben a 3-4 szavas felsorolásokkal.

Az önéletrajzban a szűkre szabott személyes adatok fejezet után (ugye, az itt közölt személyes adatod csakis név és elérhetőségek) jöhet egy rövid összefoglaló: miért ezt az állást, céget, pozíciót akarod, miért való ez neked? Mert pl. eddigi munkáid, szakmai teljesítményed, vagy friss tanulmányaid, esetleg az adott szakterületen szükséges kiemelkedő készségeid miatt ezt lelkesen és hatékonyan tudnád végezni.

Eddig is javasoltam a fényképes önéletrajzot, most még inkább fontossá vált. Arcot ad a mondanivalónak, inkább el tudják képzelni maguk előtt a jelentkezőt a kiválasztók, ha kapnak egy fényképet is. A fényképnek azt kell sugallnia, hogy olyan ember vagy, akivel jó együttdolgozni.
További személyességet vihet az önéletrajzba a hobbi, érdeklődési kör megjelenítése. Nem lesz elég az utazás, olvasás, zenehallgatás „szentháromság”, mert mindenki utazik, olvas, és hallgat zenét. De kínos pillanatokat is okozhat az állásinterjún, ha megkérdezik, épp milyen könyvet olvasol most, milyen koncerten jártál utoljákra, és merrefelé utaztál… Pedig az interjúztató csak barátkozni akar, oldani a feszültséget. Azaz, inkább írd be, hogy pl. musical-előadásokra jársz, régészeti témájú könyveket olvasol, és célod, hogy Magyarország összes szurdokját végiglátogasd, vagy lefényképezd az összes nálunk található madárfajt. Ebből biztosan könnyebben indul meg egy ismerkedő beszélgetés.

A szemléletváltás természetesen nem jelenti azt, hogy a szakmaiság háttérbe szorult, csak azt, hogy a jelentkezők értékelése komplexebb – és ezzel együtt emberbarátabb lett.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.