Kézzel írott önéletrajz 2018-ban?

by | jan 22, 2018 | Önéletrajz és motivációs levél

A mai fejlett technológiával rendelkező világban már nagyon ritka, hogy bárki is kézzel írott önéletrajzot kérjen tőlünk. Ennek ellenére, még mindig előfordulnak ilyen esetek, ilyenkor pedig az ember megijed egy pillanatra, hogy vajon, miért is kérik mindezt? Íme, néhány ötlet, hogy kézzel is olyat tudj írni, amire rögtön ráharapnak!

Bár valóban szökő évente kérnek az embertől kézzel írott önéletrajzot, mert a HR-es csapatnak csak nehezíti a dolgát, hogy a különböző írásképeket meg kell fejteni, azonban tényleg előfordulhat még. Először is, fontos, hogy ha már kézzel írott önéletrajzot kérnek, akkor mindenképp jól szedd össze a gondolataidat, és készülj fel arra, hogy nem azt fogod beadni, amit elsőre megírsz. Biztos, hogy lesz benne egy elírás, betű csere vagy amit újra szeretnél fogalmazni, esetleg olyan, ami igazi macskakaparásként sikerült. Ilyenkor persze nem működhet a régi jól bevált hibajavító vagy az áthúzás, hiszen mégis csak egy hivatalos és fontos papírról beszélünk, de természetesen javítani kell, mivel egy helyesírási hibás önéletrajzot, szinte biztos, hogy el fognak utasítani. Számolnod kell azzal, hogy valószínűleg azért kérnek kézzel írott önéletrajzot, mert meg szeretnék nézetni egy grafológussal. Ezt viszont csak akkor tehetik meg, ha te hozzájárultál ehhez a folyamathoz, és ahhoz is jogod van, hogy megtekintsd az elkészült elemzést. A grafológusnak szem előtt kell tartania a személyiségi jogaidat, így kizárólag a munkához kapcsolódó tulajdonságaidról adhat ki információt a munkáltatónak. Azonban az is előfordulhat, hogy nem mutatják meg szakembernek, csupán a saját benyomásuk és megérzésük szerint szeretnének ítélkezni. 

Mindig készíts piszkozatot!

Ebből kifolyólag tehát, amennyiben nem akarsz sok papírt pazarolni, úgy írd meg számítógépen, és akkor akár 1 darab piszkozattal le is tudhatod az egészet. De egyre mindenképp szükséged lesz, hiszen akkor tudod meg igazán, hogy a betűméreteid és a sortávod szerint körülbelül hogyan is fog kinézni az önéletrajzod, hogyan lesz tagolva. Figyelj oda arra is, hogy szépen fogó tollat használj, és tiszta fehér A4-es lapra írj. A nem megfelelő toll elkenődhet, ezért állandóan kezdheted majd elölről az egészet. Előfordulhat, hogy időközben kifogy a tollad, ilyenkor ne folytasd egy másikkal, hanem kezd elölről az egészet, különben észrevehető lesz a különbség, ami biztosan nem kelt pozitív benyomást a munkáltatóban. A gépelt önéletrajzzal szemben ez valószínűleg nagyobb terjedelmű lesz, hiszen a betűid mérete nagyban befolyásolja a hosszúságát, de ettől nem kell megijedni. Ettől függetlenül, azért a 4-5 oldalasakat érdemes kerülni, mert azok már tényleg túl hosszúnak számít. Pályakezdőként általában egy oldalasak szoktak lenni, tekintve, hogy olyankor még nincs sok munkatapasztalata az embernek, de az évek során valószínűleg egyre csak hosszabbodni fog. Legalábbis remélhetőleg. Ilyenkor már kifejezetten jó, ha körülbelül 2-2,5 oldal terjedelmű.

Legyen jól átlátható, szépen tagolt!

Az egyes témák között, mindig hagyj egy kis szünetet, hogy könnyen olvashatóvá váljon az önéletrajzod szövege, és ne legyen teljesen egybefüggő. Próbálj meg egyenesen írni, akár még sorvezetőt is használhatsz, hogy szebb legyen, sőt, kifejezetten ajánlott az alkalmazása. Viszont lehetőleg ne a boltban kaphatóval próbálkozz, mert azoknak túl nagy a sortávjuk, inkább készíts egyet te magad, ami bár plusz idő és energia, viszont sokkal szebb látványt nyújt majd.  Hagyj margót is az oldalaknál, illetve alul és felül is, hogy legyen egy kerete a szövegnek és még szebb külalakot adjon az önéletrajzodnak. A végére ne felejts el dátumot írni, mert bár a nyomtatott esetében elszokták hagyni, a kézzel írottra rászokás írni!

Ne írj másképp, mint ahogy szoktál!

Ilyen esetekben az emberek hajlamosak arra, hogy szebben próbálnak meg írni, mint ahogyan szoktak. Ez nem túl jó ötlet, mert inkább csak erőltetett lesz, és még csúnyább, mint amilyen alap esetben szokott lenni. Az is fontos, hogy, ha nem szoktunk nyomtatott betűkkel írni, most se tegyük. Természetesen arra ügyeljünk, hogy olvasható legyen az írásunk, hiszen mégis csak egy önéletrajz, de azért ne essünk át a ló túloldalára.

Ne írasd meg mással!

Ne érezd azt, hogy ehhez te túlságosan is csúnyán vagy ferdén írsz. Itt az számít, hogy dolgozol vele, látni fogják, hogy te írtad-e, mert tükrözni fog téged is. Viszont, ha mással íratod meg, és esetleg megnézetik egy grafológussal, akkor teljesen más embert ismerhetnek meg az írásodból, mint amilyen valójában vagy. Azonban ez előbb vagy utóbb, de kiderül, vagy az is lehet, hogy téged alkalmasnak találtak volna a pozícióra, de a másik ember személyiségét, már nem.  

Ne görcsölj rá!

Nagyon ritka eset, hogy megnézetik egy grafológussal a kézzel írott önéletrajzodat, viszont, ha meg is teszik, ő látni fogja benne, ha nem magadat adtad. Fontos, hogy nyugodtan írd meg, ne akarj minél szebben írni, mert az nem biztos, hogy valóban te leszel és látszódni fog az írásképeden, hogy erőltetett. Illetve sokan hiszik azt, hogy nem írnak szépen, pedig rosszul gondolják.

5+1.Bízz magadban!

Amennyiben mégis megnézetnék egy grafológussal, az látni fogja az írásodon, hogy ha magabiztos vagy. Higgy önmagadban, hiszen ha úgy érzed, hogy alkalmas lennél arra az állásra, amire jelentkeztél, akkor a szakember is biztos érzékeli majd ezt az önéletrajzodat vizsgálva.

Miután végeztél az írással, és több oldalas lett, akkor hasznos lehet tűzőgépet használnod, hogy még véletlenül se keveredhessenek el a lapok, vagy éppen ne lehessen tudni a sorrendjüket. Természetesen érdemes a kézzel írott mellé egy nyomtatott önéletrajzot is mellékelni, ezzel is elkerülve, hogy bármi is értelmezhetetlen legyen benne, és a kukában landoljon. Semmiképp se hajtsd össze a már kész önéletrajzodat, A4-es nagyságú borítékba tedd bele. Amit még nem szabad ilyenkor elfelejteni, hogy a mai digitális világban már valószínűleg az önéletrajzod elolvasása után megkeresik a Facebook vagy Linkedin profilodat is. Amennyiben például rendszeresen osztasz meg bejegyzéseket, képeket Facebookon, úgy érdemes vagy beállítani, hogy ismeretlenek ne láthassák ezeket, vagy szimplán csak gondold át jól, hogy mit is teszel ki az adatlapodra és mit nem. Nem célszerű például politikai témájú, esetleg obszcén vagy egyéb negatívként is felfogható dolgokat posztolni, hiszen függetlenül attól, hogy te hogy gondolod, másoknak még nem feltétlenül számít pozitívumnak, sőt…

Összességében tehát, ha minden apró dologra odafigyelsz, és persze tartalmilag és felépítés szempontjából is követed az „előírásokat”, akkor szinte biztos, hogy sikeresen továbbjut az önéletrajzod a kiválasztási folyamaton.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.