Vigyázz! Az önéletrajz-sablonok félrevezetnek!

by | aug 16, 2018 | Önéletrajz és motivációs levél

Önéletrajzot még első alkalommal sem úgy írunk, hogy megnyitunk egy üres Word dokumentumot, és nekiállunk a fehér lapot feltölteni. Időpazarlás lenne, és szó szerint százezernyi mennyiségű ingyenes sablon van szerte a neten, tehát letöltünk egyet.

Keresünk valami ízlésünknek megfelelő sablont, és ezt majd magunkra szabjuk. Eddig rendben is van, de sok álláskereső lustaságból és/vagy mert azt hiszi, hogy a sablon készítője jobban tudja, mit kell írni egy önéletrajzba, benne is hagy olyan lózungokat, amikért a sablonok eredeti készítőit nem dicsérném meg.

Általános eleme minden álláspályázatnak „csapatjátékos”, meg „előrelépési lehetőséget keresek”, meg „része szeretnék lenni egy sikeres csapatnak” stb.

Azt hisszük, hogy ezt akarják látni az önéletrajzban?

Pedig lehet, hogy pont ezzel veszíted el az állást, ha komolyan veszik!

Ha azt gondolják a címzettek, hogy komolyan gondolod, náluk viszont ilyen lehetőség pont nincs, akkor az önéletrajzod úgy landol a „nem nyert” mappában, hogy félreértettétek egymást. Ha pedig ők is látják, hogy egy sablonból hagytad meg ezeket, akkor azt gondolják, hogy annyira nem vetted a fáradságot, hogy saját gondolatot írj. A sablonból viszont nem fognak megismerni, inkább választanak olyat, aki le merte írni, amit valójában gondol – és az komolyan vehető.

Tehát csak az őszinte kommunikáció fog hatni, muszáj lesz saját gondolatokkal megtölteni az önéletrajzot, motivációs levelet.

A fenti példák azért sem jók, mert a sablonosságon túl teljesen félrevisz. Csapatjátékos vagy? Része akarsz lenni egy csapatnak? Az náluk lehet, hogy pont nem kell, mert összesen 1 személy van arra a funkcióra, amit meghirdettek, a többi munkaterület esetleg fizikailag is elválik ettől az egytől (iroda és „terepes” kollégák). Felőlük nyugodtan lehetnél introvertált, halk szavú, önállóan dolgozó, de hát azt írtad, csapatjátékos vagy, tehát csapatban vagy jó, ők viszont nem tudnak téged csapatba tenni, azt gondolják, nem is leszel elégedett, így fel sem keresnek.

Sikeres csapat tagja akarsz lenni? Náluk meg éppen a siker hiánya miatt kell az új ember, szóval ha kész sikerekre vágysz, az ott pont nincs… Persze lehet, hogy te simán megoldanál egy nehézségekkel teli, válságos helyzetet is, de nem ezt írtad az önéletrajzodba, hanem a sikeres csapat tagságának vágyát.

Előrelépési lehetőség: rendben van, ha ilyen ambícióid vannak, de ezt csak specifikus önéletrajzokban lehet sikeresen megjelentetni. Egyébként vannak nagyon jó munkahelyek, lapos hierarchiával, ahol ezt az elvárásodat pont nem tudják sem értékelni, sem teljesíteni, mert van a tulaj és vannak a beosztottak, nincsenek nagy szervezetek. Ha ilyen helyet nem akarsz, ezzel ki is zárod ezeket, ami lehet hasznos, de legtöbb esetben nem hasznos kizárni olyan álláslehetőségeket, amik egyébként jók lennének. Mert pl. az előrelépésnek az is egy formája, hogy specialistává válsz, és lehet, hogy ezt náluk pont megtalálnád. Azaz jobb, ha pontosan megírod, mit is jelent számodra az előrelépés.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.