Gondolkodási időre van szükségem!

by | nov 8, 2019 | Álláskeresési tippek, Felmondás, Karriertanácsok

Amikor már ezt mondjuk az azt jelenti, hogy az álláskeresés végén, a célvonal közelében járunk. Azért hívtak, hogy közöljék a jó hírt: tiéd az állás!

Neked ez ugyan jó hír, de mégis, egy csomó mindent át kell gondolnod, mielőtt elkötelezed magad. Lehet, hogy örömödben azonnal igent mondanál, de mégis, ez túl nagy döntés ahhoz, hogy azonnal visszavonhatatlanul reagálj (persze, semmi sem végleges, a szerződést sem muszáj aláírni, próbaidőben is lehet visszakozni, de ezeknek már negatív következménye van).

Csak higgadtan!

Köszönd meg a jó hírt, és mondd el, hogy több lehetőséged is van nyitva, ezért kérsz egy rövid gondolkodási időt (ha ez valóban így van!). Ha vannak még kérdéseid az állással kapcsolatban, most tedd fel! Kötelező kérdés, hogy mit szeretnének, mikor kezdj náluk. Tényleg rövid legyen a gondolkodási idő, tipikusan „aludj rá egyet”, és másnapra ígérj egy visszahívást a végleges válaszoddal. Ez az időtáv olyasmi, amit még minden folyamat elvisel.

Ne csak aludj rá egyet, tervezz is!

És akkor jöhet a tervezés: ha jelenleg állásban vagy, a felmondásodat is át kell gondolnod. Mikor kezdenél az új helyen – ők mit szeretnének? Felelősen kell a felmondást is intézni, vedd tehát végig, miket kell majd befejezned, miket kell átadnod. Hány nap a felmondási időd? (nem egyértelmű már, hogy 30 nap!) Hogyan állsz a fizetett szabadságaiddal? Van-e valamilyen más kötelezettséged a jelenlegi munkahelyed felé, amit tisztázni, rendezni kell (pl. tanulmányi szerződés, vagy versenytilalmi korlátozás).

Vizsgáld meg a többi nyitott lehetőséget!

Vársz még választ valahonnan álláspályázataidra? Ilyenkor csak azok a helyek számítanak, ahol már előrehaladott tárgyalások folytak, ahol már tényleg csak egy igen/nem válasz hiányzik az ügy lezárásához. Ha ezek között van olyan, ami inkább tetszene, mint az a konkrét ajánlat, amire akár már alá is írhatod a munkaszerződést, fel kell hívni őket. Meg kell kérdezni, hogyan döntöttek, mit gondolnak, mert közben neked más lehetőségeid is nyíltak, tudnod kell, hányadán álltok. Ha bizonytalan választ adnak, és a meglévő lehetőséget nem akarod elszalasztani, akkor ezekről le kell mondani. Ha ők is ajánlatot tennének, akkor egy másik dilemmához érkeztél…

Minden esetben az a legfontosabb, hogy korrekten és ígért időben tájékoztasd mindazokat, akiknek tájékoztatást ígértél. Talán mások épp arra az állásra várnak, amit te a konkrét ajánlat miatt már nem fogadnál el. Talán valahol épp azon gondolkodnak, hívjanak-e még téged ennyi idő után, ami eltelt, már biztosan van állásod. De lehet, hogy egy-két ilyen hívás után újra kell gondolnod a preferenciáidat ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozhasd meg.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.