A fejlődés csapdája – Az amazonasi erdőtűz margójára

by | szept 4, 2019 | Hírek

A lángoló esőerdő kapcsán rengeteg cikk, és téves, vagy félinformáció látott napvilágot. Ahhoz, hogy a problémát megértsük, érdemes alaposabban megismerni Brazília gazdasági és politikai helyzetét. Cikkünknek nem célja a klímahelyzet elemzése, inkább gazdasági, munkaerőpiaci szempontok figyelembevételével igyekszünk reális képet alkotni.

Brazília gazdasága

Brazilia az 1500-as években zajló nagy felfedezések és gyarmatosítások idején portugál fennhatóság alá került. Legfőbb exportcikke az ekkor igen értékes cukor, valamint a kávé és a gyapot volt. A 17. század második felében találtak először aranyat és drágaköveket, ami nagy lökést adott az ország fejlődésének. Függetlenségét az 1800-as években vívta ki, ám ekkor még császárságként működött. Megindult a városiasodás, de az olcsó munkaerő jelentős részét a rabszolgák adták. Végül a rabszolgafelszabadítást követően 1891-ben vált köztársasággá. Az 1929-es gazdasági világválság itt is éreztette hatását, majd 1930-ban új elnök, Getúlio Vargas került hatalomra, aki már belefolyt a gazdaság irányításába, általa vezették be a munkaidő és minimálbér intézményét. Diktatórikus és demokratikus vezetések követték egymást, miközben gyakori gazdasági krízisek és magas infláció jellemezte ezt a korszakot. A 60-as években komoly iparosítás zajlott, beindult az autógyártás is, és Brazília a 70-es évek olajválságaiból is ki tudott lábalni. A 90-es években Fernando Henrique Cardoso pénzügyminiszter és későbbi elnök intézkedései vezettek végül oda, hogy stabil valutája (Real) lett az országnak. A reformok és a gazdasági monopóliumok megszüntetése révén megjelentek a hitelező pénzintézetek, majd a 2000-es évek újabb reformjai, a kkv-kat támogató hitelezések, és a fogyasztás propagálása (és az ezzel párhuzamos szociális intézkedéscsomag) már látványos eredményeket produkált.

A 2010-es évek, úton a recesszió felé

A brazil élelmiszeripari termékek iránt megnőtt kereslet lökést adott az országnak. A 2010-es évek elején a világ marhahúsexportjának 19%-át, a sertéshúsnak 10%-át Brazília adta, nem beszélve a szójáról, melynek ma is a második legnagyobb exportőre.

Ezzel el is érkeztünk a jelenlegi ökológiai probléma kialakulásának gyökeréhez. A szója – melyet egyrészt emberi fogyasztásra, valamint takarmányként is használunk – jellemzően a 20-30 Celsius-fok közti középhőmérsékleten nő. A környezetvédő szervezetek már évtizedek óta kampányolnak a brazíliai mezőgazdasági célú erdőírtások ellen. Az előző évtizedben ugyan bevezettek bizonyos környezetvédelmi intézkedéseket, és egy időre az erdőírtások száma jelentősen csökkent, ám az utóbbi években – különösen Bolsonaro hatalomra kerülése óta – újra óriási területeket égetnek fel legelőnek, vagy növénytermesztés céljából. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az esőerdő alatti talaj rossz minőségű, így néhány év használat után terméketlenné válik, mely újabb területek bekebelezését eredményezi.

Bolsonaro az ország gazdasági helyzetére hivatkozva lazított a korábbi, szigorúbb, környezetvédelmi (és a viszonylag nagy számú, az esőerdőben élő őslakosság jogait védő) intézkedéseken. A néhány éve még olimpiát és világbajnokságot rendező ország ugyanis komoly recesszióval küzd, a munkanélküliek száma az elmúlt években megduplázódott, az infláció az egekben, mint ahogy az államadósság és a költségvetési hiány is. Problémát okoz a jelenleg nagyon alacsony nyugdíjkorhatár is (50-es éveik elején mehetnek nyugdíjba), melynek megváltoztatására tett szándék már évekkel ezelőtt is komoly társadalmi ellenállásba ütközött. Az ország vezetése így inkább saját gazdasági érdekeit tartja szem előtt, és kevésbé a környezetvédelmi szempontokat.

Mit tehetünk?

Mindeközben a világ aggódva figyeli egyik legjelentősebb természeti értékünk drámai pusztulását. A közelgő ökológiai katasztrófáról nap mint nap egyre több szó esik, számos kampány indul világszerte a túlfogyasztás, tudatos fogyasztás, fenntarthatóság, a környezetet kímélő élelmiszerelőállítás és fogyasztási szokások megváltoztatásával kapcsolatosan. A jelenlegi erdőtüzek problémájának megoldása két részre osztható. Első sorban az azonnali tűzoltás, és a tűz továbbterjedésének megállítása a legfőbb feladat. Hosszútávon pedig Brazília gazdaságának megfelelő támogatása lehetne a cél oly módon, hogy ne legyen szükség újabb és újabb területek felégetésére.

Nem utolsó sorban pedig mi, a fogyasztók is tehetünk azért, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, és ezáltal a környezetünk kizsákmányolását. Korábbi cikkünkben mi is írtunk már a zöldebb irodai környezetről, a következőben pedig összegyűjtjük Nektek, mit tehettek a hétköznapokban azért, hogy egy fenntarthatóbb és élhetőbb világban élhessünk.

Aki szeretne az Amazonasi tűzoltással és az őslakosok támogatásával kapcsolatban adakozni, annak érdemes előtte alaposan tájékozódni. Mivel a pénzekre azonnali szükség van, ezért olyan szervezetet ajánlott keresni, akik rögtön el is tudják juttatni a felajánlott adományokat a megfelelő helyre.

A Charity Navigator szerint (egy nonprofit szervezet mely a jótékonysági szervezeteket pontozza) az alábbi szervezetek számára biztonsággal küldhető felajánlás:

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.