A nap témája: Gyors ebéd ötletek

by | okt 4, 2019 | Hírek

Aki azt gondolja, hogy főzni nehéz, nagyon rosszul hiszi. Főzni egyszerű, csak az emberek szeretik túlkomplikálni. Pedig nagyon gyorsan el lehet készíteni egy ebédet, amit akár másnap magunkkal tudunk vinni a munkahelyünkre. Néhány ötletet szeretnék bemutatni nektek, melyek megkönnyítik a hétköznapokat.

A főbb lépések és előnyök:

1. Tervezés: Gyerekkoromban emlékszem Anyu mindig összeírta hétvégén a következő heti menüt. Nagyon jó emlékeim vannak arról, amikor együtt tervezgettük az ebédeket. Mindenkinek lehetett kívánsága arról, hogy milyen étel készüljön. Anyu vett egy nagy kockás spirálfüzetet és táblázatokban vezette hetente az ötleteket. Volt, hogy két hétre előre is kitöltöttük. Számos előnye van, például az, hogy így nem dobtunk ki ételt, pénzügyileg előre lehetett tervezni és semmit nem vettünk meg feleslegesen, hiszen leírás alapján vásároltunk.

2. Ütemezés: Érdemes kialakítani egy ütemezést, nem feltétlenül fontos mindennap főzni. Hétvégén persze lehet nagyobb menüsorokat is készíteni, de hétköznap úgy gondolom, hogy két esti főzés bőven elég ahhoz, hogy egész hétre legyen ebéd.

3. Stressz: Megkímélhetjük magunkat attól, hogy aznap görcsöljünk azon, hogy mi készüljön. Mindenki nyugodtabb, ha előre fel van készülve, így a főzésben több örömet lehet találni.

4. Bevásárlás: Nagyon sok felesleges körtől lehet megvédeni magunkat, hiszen heti egyszer elég bevásárolni (akár rendelni is lehet nagyobb városokban élelmiszer webshopokból). A felhasználatlan étel mennyisége minimálisra csökkenthető, így csökkentjük ökológiai lábnyomunkat is.

5. Pénz: Higgyétek el, sokkal olcsóbb így főzni. Előre lehet akár egy hónapra is tervezni, így könnyen összeállítható az étkezésekre jutó költségvetés, mellyel lehet előre számolni.

És akkor néhány egyszerű és gyors ebéd ötlet:

1. A sztár: hús+saláta vagy egyéb köret

Nálam ez az abszolút kedvenc. Egyszerű grill hús fűszerekkel serpenyőben vagy sütőben sütve. Mellé könnyű saláta vagy a hússal együtt készült zöldség köret. Azért, hogy a szénhidrát ne maradjon el, ehetünk mellé hajdinát, basmati rizst, barna rizst, kölest, quinoát. Bármilyen öntettel feldobható vagy akár savanyúsággal is. Könnyen variálható, így nem válik unalmassá. Egyszerre több hús készíthető több fajta körettel, így akár több napig is könnyen fogyasztható, nem merül fel a probléma, hogy mindig ugyanazt esszük.

2. A legkönnyebb: tészta+hús vagy zöldségek

A leggyorsabb és a legegyszerűbb. Tonhalas tészta, zöldséges tészta, pesztós tészta, bármilyen olasz tészta (pl. spagetti). Még csak vásárolni sem kell hozzá sokszor, otthon is elkészíthető. Diétás verziókban is tökéletes, rizslisztes tésztával, üvegtésztával vagy csak egyszerűen egy jó rizottó.

3. Az egészséges: leves

Azért szeretek levest enni, mert tartalmas levesek készíthetőek, melyek megállják a helyüket főételként is. Persze hosszabb ideig szükséges főzni, azonban az előkészítése kevés időt vesz igénybe. Könnyen elrugaszkodhatunk a marhahúsleves és gulyásleves kettősétől, mert igen tartalmas keleti levesek is készíthetőek. Ezek közül a kedvenceim a thai levesek, melyekben rizstészta, hús, és rengeteg zöldség is található, illetve kókusztejszínnel vagy rizstejszínnel is készíthető, így allergiásoknak is kiváló. Számos kiváló leves recept található az interneten, melyek közül tudunk válogatni.

4. A laktató: egytálételek

Nagyon egyszerű és nem igényel nagy előkészületet. Bármilyen hússal, gabonával vagy zöldséggel készíthető, lehet diétás formában (pl. csirke, barnarizs, cukkini, tejszín, tojás) vagy allergiásoknak is kitűnő. Egy nagy edény szükséges hozzá, melybe belehalmozzuk az összetevőket, utána a sütő már elvégzi a többi helyettünk és csak egy edényt kell mosni a végén.

5. Az egészségtelen: készételek

Tudom-tudom, nagyon nem egészséges, de hazudik, aki azt állítja, hogy sosem eszik ilyet. Számos konzerves étel kapható, mely időnként könnyebbség mindenkinek. A fagyasztott ételek is megkönnyítik az életünket, időnként úgy gondolom, belefér egy halrudacska, szilvásgombóc vagy fagyasztott hús megsütése, a pizzáról nem is beszélve.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.