Munkavégzés GYED mellett 2019-ben + letölthető mintakérelem

by | máj 2, 2019 | Hírek

Anyák napja közeledtével időszerűnek láttuk, hogy megvizsgáljuk, milyen lehetőségei vannak az édesanyáknak, ha szeretnének visszatérni a munka világába még a GYED időszaka alatt. Az alábbiakban összeszedtünk minden fontos információt ezzel kapcsolatosan.

Felmondási védelem – mikor jár?

Fontos tudni, hogy ameddig otthon vagy a gyermekeddel, addig vagy szülési -, vagy fizetés nélküli szabadságon vagy, így a munkáltató nem szűntetheti meg a jogviszonyodat. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha valamilyen súlyos kötelezettségszegési magatartást tanúsítasz, a munkaadó ez esetben élhet az azonnali felmondás lehetőségével. Ha jelzed a munkáltatód felé, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságodat, és szeretnél visszatérni dolgozni, a cég már élhet a felmondás lehetőségével, azaz a védelem megszűnik. Ez azért is fontos, mert ilyenkor a GYES vagy GYED alapján csak egészségügyi ellátásra vagy jogosult, társadalombiztosítási ellátásra már nem. Emiatt érdemes előre tájékozódni, hogy visszavárnak-e, megvan-e a pozíció, ahová visszatérnél, illetve úgy általában arról, hogy mik a terveik Veled a jövőben.

 

A fizetés nélküli szabadság megszüntetésére vonatkozó mintakérelmet ITT töltheted le!

Ki felé van bejelentési kötelezettséged, ha visszatérnél dolgozni?

Ha a GYED ideje alatt úgy döntesz, hogy munkába állsz, ezt csak a munkaadód felé kell jelezned, más ilyen jellegű kötelezettséged nincs. A GYED Extra intézkedéscsomagnak köszönhetően a juttatás akkor is ugyanúgy jár a jogosultsági idő teljes hosszára, ha közben már dolgozol.

Mikortól, és mennyit dolgozhatsz?

A gyermek betöltött egy éves korától van lehetőséged a munkára, és a korábbi korlátozások eltörlésével ma már ezt teljes munkaidőben is megteheted. Természetesen ha van mód arra, hogy részmunkaidőben dolgozz, célszerű ezt választani, hiszen a napi nyolc órás munka egy kisgyermek mellett nem könnyű feladat.

Bölcsődei gondozás – hogyan működik?

Erről is érdemes időben tájékozódni az illetékes önkormányzatnál, mivel a bölcsőde nem kötelező, és a férőhelyek száma is korlátozott lehet. Az ingyenes gondozáshoz szükség lesz egy munkáltatói igazolásra, vagy legalább egy szándéknyilatkozatra, hogy várnak vissza a céghez. Számolj azzal, hogy a kérelem elbírálása, és a kicsi beszoktatása is időt vesz majd igénybe (átlagos esetben a beszoktatás két hét), így a munkát csak ez után tudod majd megkezdeni.

 

Összességében tehát érdemes jól előkészíteni, ha a kicsi mellől szeretnél visszamenni dolgozni, és időben tájékozódni a lehetőségekről. Segíthet, ha az otthon töltött időszak alatt is ápolod a kapcsolatot a munkahelyeddel, és jelzed, hogy számíthatnak Rád a jövőben is.

 

Munkát keresel? Állásportálunkon garantáltan találsz neked való új munkahelyet! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használhatod a keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb lehetőségekről!

Felhasznált tartalom: gazdagmami.hu

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.