Utazási költségtérítés 2019-ben

by | jan 9, 2019 | Hírek

Miként érintik a 2019-től érvényes adójogszabály-változások a munkába járás költségtérítését? Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogyan változnak a munkáltató által adható különféle juttatások adóterhei. Most nézzük meg, mit jelent az pontosan, hogy január elsejétől a helyi bérlet már nem adható a korábbi, kedvezőbb adófeltételekkel, hanem bérjövedelemként adózik.

A legfontosabb különbség a tavalyi évhez képest az adózás szempontjából az, hogy ettől az évtől már nem csak a munkáltatót, hanem a munkavállalót is érinti adóteher. Tehát ha a cég továbbra is adja a helyi utazási bérletet, mint juttatást, akkor ezzel a munkavállaló nettó jövedelme fog csökkenni.
Az alábbi táblázatban szemléltetjük, hogy hogyan változik a járulékfizetési kötelezettség a havi Budapest-bérlet esetében.

A kormányrendelet részletesen kitér arra, hogy mi a munkába járás fogalma. E szerint, a lakóhely szerinti település közigazgatási határán kívül eső munkahelyre történő bejárás számít munkába járásnak, illetve az, ha az adott településen belül sem helyi, sem helyközi közlekedéssel nem tudja a napi utazást megoldani a munkavállaló. A helyi (tehát a településen belüli) utazás nem számít munkába járásnak, ezért a munkáltató nem köteles megtéríteni azt. Ettől függetlenül a munkaadó dönthet úgy, hogy mégis ad erre pénzbeli támogatást, ez azonban 2019-től jövedelemként adózik.

A munkába járás és hazautazás költségét továbbra is legalább 86%-ban köteles megtéríteni a munkaadó, és ez továbbra is adómentes, abban az esetben is, ha a teljes költséget állja a munkaadó. A költségtérítés a közösségi közlekedés használata esetén érvényes, a személyautóval történő munkába járásra ettől eltérő szabályok vonatkoznak. A kilóméterenként 9Ft-os térítés személygépkocsi használata esetén akkor adható, ha a munkába járás közösségi közlekedés útján nem megoldható, vagy azt csak rendkívül hosszú várakozási idő mellett tudná igénybe venni a munkavállaló.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.