A pénz igenis boldogít

by | márc 14, 2019 | Karriertanácsok

Természetesen mindenki ismeri a sokat hangoztatott klisét, hogy a pénz nem tesz boldoggá. Aztán ott van az ellentábor is, akik szerint jobb sírni egy Ferrariban, mint egy Trabantban… A probléma ezekkel az egyszerű nézőpontokkal, hogy egy komplex kérdést szeretnének bináris módon megválaszolni. Ha pedig megnézzük, hogy milyen emberek állnak a két táborban, akkor általában igaz az, hogy akinek sok pénze van, előszeretettel mondja, a pénz nem boldogít, míg az ellentáborban többnyire a hónapról hónapra élő emberek vannak.

Ez a véleményeloszlás pedig tökéletes választ ad arra, hogy a pénz mennyire boldogít, milyen szerepet tölt be életünkben és hogy mi is a funkciója – amit nagyon sokan elfelejtünk.

Mielőtt fejest ugrunk a pénz misztikumába nézzük meg, hogy mik azok az alapvető dolgok, amik szükségesek egy boldog élethez, azonban pénzzel nem tudjuk megvásárolni.

Szeretet

Szükségünk van szeretetre, legyen szó egy párkapcsolatról, a családról, barátokról. Ezt úgy gondolom nem is kell magyarázni.

Kapcsolatok

Társas lények vagyunk, így az egészséges emberi kapcsolatok megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott életet tudjunk élni. Talán a közösségi média korában ez az egyik legsarkalatosabb kérdés, ugyanis gondolhatnánk, hogy az internet segítségével az emberek sokkal több barátra találnak, könnyebb a párkeresés, és még a távoli rokonokkal is tudjuk tartani a kapcsolatot, azonban a szomorú valóság az, hogy míg több az ismerősünk Facebookon, mint ahányat fel tudunk sorolni fejből, addig sokkal kevesebb valódi, értékes kapcsolatot hozunk létre.

Cél

Cél nélkül csak úgy sodródunk az életben egy megmagyarázhatatlan bizonytalanságérzettel. Mindig kell valamilyen cél, ami felé haladunk, ami kihívás elé állít, ami a létünknek értelemet ad.

Önmegvalósítás

Az élet legnehezebb része. Van, akinek a munkája, van, akinek a hobbija, szerencsésebbeknek ez a kettő egy és ugyanaz. Teljesen mindegy, hogy óriási vállalkozást szeretnél felépíteni, vagy egy számodra szimpatikus cégnél a megfelelő pozícióban dolgozni egy közös célért, esetleg álmaid virágosát megnyitni a kedvenc gyerekkori utcádban, valamit mindenki szeretne építeni, vagy hozzátenni a világhoz.

Itt mondhatnánk, hogy a pénz segíthet az önmegvalósításban, hiszen, ha nyerek a lottón, akkor annyi virágos üzletet nyitok amennyit akarok. Persze így van, csak ezen a ponton az önmegvalósítás fundamentális része veszik el, mivel nem kell megharcolnod az álmaidért.

Mit is tudunk pénzen megvásárolni, ami hozzájárul a boldogságunkhoz?

Étel, számlák, albérlet, orvosi ellátás, ruhák… és még lehetne sorolni. Alapvető dolgok egy modern kapitalista világban, amikhez pénzre van szükségünk. Itt jön be a pénz szerepe a boldogság hajhászásában, hiszen ameddig pénzügyi gondokkal küzdünk, addig a fent említett pontok szinte teljesen irrelevánssá válnak. Csak gondoljunk bele, mi történik, ha nem tudjuk, hogy holnap mit is fogunk enni, vagy hogy fogjuk befizetni a számláinkat. Szinte teljesen megbénulunk a stressztől és a legkisebb gondunk lesz az, hogy új kapcsolatokat építsünk vagy hogy hogyan teljesítünk a munkánkban.

Az, hogy kinek mi az az egzisztenciális szint, amivel biztonságban érzi magát azt mindenki maga döntse el. Egy biztos, ha csak azért harcolsz az életben, hogy évről évre többet keress, az egy végtelen zsákutca.

Ennek fényében, a fontos kérdés megtalálni az egyensúlyt és tudatosan tervezni az életünket. Miután felépítettük az alapvető biztonsághoz szükséges egzisztenciát, jöhet az önmegvalósítás és az élet egyéb területein való előrehaladás. Ha jól csináljuk és a szenvedélyünket profitábilissá tudjuk tenni, akkor egy idő után a pénz csak a mellékterméke lesz annak, amit csinálunk.

Ha egy mondatban kéne megválaszolni az örök kérdést az így hangozna:

A pénz önmagában nem boldogít, azonban szükséges a boldogsághoz.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.