A rossz főnök 8 ismertetőjele

by | jún 20, 2019 | Karriertanácsok

Számos statisztika árulkodik arról, hogy a felmondás leggyakoribb oka az alkalmatlan vezető, vagyis a rossz főnök. Mik a leggyakoribb árulkodó jelek? Lássuk a listát!

  1. Agresszív

Ha valaki egy felelőségteljes pozícióban nem tud uralkodni az érzelmein és könnyen válik agresszívvá, vagy erőszakossá, egyértelmű, hogy alkalmatlan a vezetésre. „Az kiabál, aki fél” – mondja a dalszöveg is, azaz a támadás leggyakrabban védekezésből fakad. Még ha nincs is feltétlenül tudatában saját félelmének, jó ha tudod, a legvalószínűbb, hogy ez az oka a viselkedésének.

  1. Mindenki hülye csak ő nem

A nárcisztikus személyiség így tekint a világra. Mindenhez ő ért a legjobban, és hibát is csak mások követnek el. Az ő tettei és gondolatai tökéletesek, az egyetlen probléma az, hogy dilettánsokkal van körülvéve.

  1. A „kérem” és „köszönöm” szó nem szerepel a szótárában

Egy jó vezető partnernek tekinti a munkatársait, akikkel tisztelettel kommunikál. A rossz főnökre mindez egyáltalán nem jellemző, ő csak utasít, sohasem kér. Hálát, vagy elismerést ne is várj, a jó teljesítményt alapnak veszi, és fel sem merül benne, hogy megdicsérjen, vagy bármilyen módon kifejezze elégedettségét.

  1. Olcsójános

Vagyis pitiáner, kicsinyes. Ha késel öt percet, már levonná a fizetésedből, de ha fél órával tovább ülsz bent az értekezleten, mint ameddig a munkaidőd tart, azt természetesnek veszi. Céges ajándék vagy jutalom nincs, vagy ha van is, az csak valami vásári bóvli.

  1. Ígérget

Ígérgetni nagyon szeret, és eszközként használja, ha akar valamit. Mivel megkérni nem tud, beígér valamit cserébe, de ezekből a későbbiekben semmi sem teljesül. Gyakran párosul amnéziával, ha esetleg rákérdeznél valamelyik korábbi ígéretére, nem is emlékszik rá, hogy valaha mondott ilyet.

  1. Fogalma sincs, ki mivel foglalkozik

Vélhetően felesleges időpazarlásnak tartja, hogy elmerüljön a részletekben, és tisztában legyen azzal, hogy ki, pontosan mivel foglalkozik a cégnél. Éppen ezért gyakran eltéveszti a házszámot, ha akar valamit, és nem a megfelelő embert kéri meg rá, majd kéri számon, ami nem kevés bonyodalmat szülhet.

  1. Megaláz másokat

Kritikáit képtelen kulturáltan megfogalmazni, és az érintettel diszkréten és konstruktívan megbeszélni. Helyette inkább kellemetlen helyzetbe hozza, megalázza a másikat, többnyire közönség előtt, hogy mindenki lássa; vele nem lehet szórakozni.

  1. Sunyi

Az egyenes, őszinte beszéd számára nem opció. Inkább manipulál, hazudik, érthetetlen szóvirágokban kommunikál. Ez „jó” módszer arra, hogy később félremagyarázza az elhangzottakat, ha mégsem a számításai szerint alakulnának a dolgok. Éppen ezért írás helyett szereti szóban intézni az ügyeit, így még kevésbé lesz nyomon követhető.

 

Ha esetleg a főnöködre ismertél, és úgy érzed, ideje munkahelyet váltanod, a legjobb helyen jársz. Regisztrálj oldalunkra és töltsd fel hozzánk az önéletrajzod! Adj magadnak egy esélyt, hogy jófej főnököd legyen!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.