Hogyan lesz jobb állásod a mostaninál?

by | júl 24, 2019 | Karriertanácsok

A hozzám fordulók közül sokan abban tanácstalanok, hogy ha most egy valamilyen állásban dolgoznak, ami nem kielégítő számukra, akkor hogyan találjanak jobbat? Honnan fogják tudni, hogy az jobb? Egy biztos mérőszám van, egy jobb állás valószínűleg magasabb jövedelemmel jár. Na de ettől még nem lesz feltétlenül, objektíven jobb.

Ilyenkor megkérdezem, hogy milyen az ideális állás számára, elmondja, milyen feladatokat akar végezni, mihez ért. Mindig pontosítanom kell a kérdésemet: nem erre gondoltam, hanem arra, hogy milyen életformát választanál, aminek a munkád is része valahogy.

Felejtsd el a szakmád, a lehetőségeidet, a piacot, a gazdaságot, azt írd le, milyen életet akarsz! Nem, nem a medencés ház, meg a nagy autó. Ezt nem is szokták előhozni, hogy miért nem hozzák elő, az már egy másik poszt tárgya (röviden: nem tűnik illendőnek anyagi javakra vágyni, pedig nem kéne, hogy így legyen). Azt akarod tehát, hogy a munkád élesen elváljon a magánéletedtől, jól körülhatárolható munkaidőben történjen? Vagy inkább az a fajta rugalmasság tetszene, amikor ezek kicsit összemosódnak, de van idő a családra, a hobbira, és a munkára is, mert tudod menedzselni, mi mikor legyen. Hogyan telik egy ideális napod?

Itt még szabad álmodozni, hiszen az a cél, hogy a megálmodotthoz képest a lehető leghasonlóbb állást találjuk meg. Ehhez kell a sokat hangoztatott önismeret, meg le kell tenni a szinte belénk kódolt megfelelési kényszert.

Most jönnek a feladatok: mit szeret, mit nem szeret. Amit nem, de „szükséges rossz” a munkájához (pl. adminisztráció), azt egy-két szóban említjük a CV-ben, ami nélkül lehet a munkáját végezni és még utálja is, azt simán kihagyjuk – ezzel biztosítva, hogy ilyen, utált feladatokkal ne találják meg a jövőben. Amit szeret, azt pedig szépen hosszan kifejtjük. Milyen eredményei voltak benne, hogyan érte el ezeket. Ebből lesz olyan CV, amivel olyan állást talál, ami majd jó lesz neki.

A másik csoport, akik ebben a kérdésbe beleakadnak nálam, a pályakezdők. Akik tanulnak valamit, amire talán szükség van a piacon, jó esetben a média arról cikkezik, hogy hiányszakma, azaz nyerésre állnak. Mégsem örülnek, hanem félnek. Hogy lesz ez jó? Szeretni fogják-e? Milyen élet vár rájuk? El kell mondanom nekik: olyan szakmai életetek lesz, amilyet most megalapoztok magatoknak. Remek pályaorientációs tanácsadások vannak már pályakezdőknek is, de ott már egy dolog eldőlt: szakmai területet már választott, abból kell kiindulni, hogy szakmáján belül milyen lehetőségei vannak, amik a személyiségéhez is passzolnak. És persze azt is tudniuk kell, hogy ha melléválasztanak, az sem feltétlenül tragédia, mert karrierváltásra van lehetőség (nem könnyű, de megoldható). Ilyenkor érdemes minden létező dolgot beleírni az önéletrajzba, amit valaha is tanult (itt is él a trükk, amit utált, amiben nem volt elég jó a suliban sem, azt inkább hagyja ki).

Mindkét csoport számára fontos, hogy jól kérdezzen állásinterjún, és – ritkán mondok ilyet – hallgasson a megérzéseire. Az állásinterjús kérdései által érdeklődjön a céges szokásokra, a cégkultúra alapértékeire, a konfliktusok kezelési módjára, a rugalmasságra szabadságok és helyettesítések vonatkozásában. A megérzéseire hallgatva nézzen körül: milyen hangulatúak a leendő kollégák, hogy van berendezve a munkahely, látunk-e személyes tárgyakat az asztalokon? Szakmailag jól meghatározottak-e a feladatok? És a legfontosabb: hogyan érezted magad az állásinterjún? Ha már ott szorongó, feszült, megfelelni akaró hangulat fogott el, akkor valószínűleg így lesz ez később is.

 

Ha úgy érzed, itt az ideje váltani, nézz körül állásaink között, és iratkozz fel állásértesítőnkre, hogy lásd, milyen nyitott pozíciók vannak azokon a területeken, amelyek érdekelnek. Töltsd fel önéletrajzod, hogy növeld esélyeidet! Akkor sincs gond, ha nincs aktuális CV-d, töltsd le 2019-es önéletrajz sablonunkat, melyet könnyen a saját igényeidre szabhatsz. 

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.