Hol rontod el az álláskeresést?

by | jan 3, 2019 | Karriertanácsok

Két nagyon tipikus hibát látok tartós álláskeresőknél, és ez annyira jellemző, hogy érdemes velük külön foglalkozni.

1. Nem a személyiségednek megfelelő munkakörben vagy

Adva van egy vergődő álláskereső, vannak valamilyen állásai az önéletrajzában, de valójában sosem volt boldog bennük. Most épp állást keres, mert ugye nem boldog a meglévőben, de ugyanolyan állásokat… Csöbörből vödörbe lesz ez így, elkövette már párszor ezt a hibát.

Azt gondolja, ha eddig ezt csinálta, ebben van gyakorlata, akkor csak ilyen állásokat érdemes keresni. Könnyen is talál állást így, csak megmaradni nem tud benne. Fél év, egy év, 2 év, van, aki már 40 éves kora felett jár, és még mindig nem volt egyben hosszabb munkaviszonya, mint 3 év… Az ilyen CV-ket látva próbálok arról is beszélgetni velük, vajon ez miért alakult így. Hol mentek félre ezek az állások?
Van, ahol csak nem volt szerencséje – bizony, ez is előfordul – a cég épp tönkrement, a tulaj bűncselekményt követett el, ezért lett vége a cégnek, felvásárolták a céget, és neki mennie kellett a duplikált pozícióból, elköltözött a cég, és neki már kezelhetetlenül messze lett volna stb. Ezeket értem, a gond akkor van, amikor azt meséli az összes munkahelyéről, hogy miért érezte rosszul magát…

Felmerül, hogy ha minden cégről ugyanazt mondja, akkor talán tudatalatt akár, de ő alakítja így a dolgokat. Itt is van egy minta, pl. minden állása közszférás, vagy mind köthető egy hektikus iparághoz, vagy – és itt jön a lényeg – valami olyan munkakörhöz, ami neki frusztrációt okozott. Pl. utál prezentálni, megjelenni, „fellépni”, nem egy intézkedő típus, így mindig elúszik a feladatokkal, szoros határidőkkel kellene dolgozni, nem túl precíz, de a munka ezt kívánná. Ezért elégedetlenek voltak vele. Ebből lett a sok személyes konfliktus, majd a munkaviszony vége. Itt már látszik, hogy egy ilyen munkakör nem való neki. Ennél is nagyobb baj, ha egyébként meggyőződése, hogy de igen, ez való neki, ezt tanulta, sőt, kitűnővel végzett a témában fősulin… Azaz, látszik, hogy valami nagyon félrement, de hogyan lehet ezt kijavítani? Látszik, hogy nem az álláskereséskor választ rossz cégeket, hanem hosszabb folyamat eredményeképp romlanak el nála a dolgok.

A klasszikus megoldás ilyenkor, hogy kitaláljuk, hogy volt-e a munkakörben olyan feladat, amit szeretett, és arra koncentrálva próbálunk másik állást találni. Egy gyakorlatiasabb munkakör helyett egy elméleti tudás által elmélyülést kívánó munkakört keresünk, megmaradva a szakterületen belül. Ha ilyeneket sem találunk, megtervezünk egy teljes karrierváltást.

Menekülőútnak ilyenkor sokan választják, hogy egyszerű adminisztrációs munkát vállalnak, de ez álláskeresési stratégiának gyenge: adminisztrációban sokan keresnek állást, elég nagy a verseny, és még visszalépési szándéknak is értékelik a munkáltatók, ami gyanús…

2. Priorizálási problémák

Főleg valamilyen lelki megrázkódtatást frissen elszenvedettek problémája, hogy nem ismerik fel a lehetőséget akkor sem, ha készen kapják. Ez a lelki megrázkódtatás lehet akár az előző állás elvesztése, vagy valamilyen magánéleti probléma (szerelmi csalódás, betegség, haláleset stb.), ami háttérbe tolja a racionalitást. Többször előfordult már, hogy összejött az állásinterjú, gyakorlatilag versenytárs nélkül volt ott jelöltként, és el tudta puskázni… „nem is tudom, menne-e ez nekem, kell egy kis idő, hogy eldöntsem, még nem állok készen” Ilyenkor kellene azt elérnem, hogy vakon bízzon saját magában, és ilyeneket ne mondjon.

Ennek megoldására csak egyetlen lehetőség van: erőt venni magán, eldönteni, hogy „ezt most akarom”, és utána folyamatosan eszerint dönteni, majd dolgozni az új állásban. Tapasztalatom szerint a lelki problémák is javulni kezdenek, amint van valami az életében újra, amiért érdemes küzdeni, dolgozni, és látszik benne a siker. Aki egy állásvesztés miatt került ilyen lelkiállapotba, annak egy új állás szinte azonnal megoldja ezt a problémáját. Visszatér a szakmai önbizalma, tenni akarása, és jönnek a sikerek folyamatosan. (Fontos kiemelni, hogy ez az állapot nem a klinikai depresszió, azon egy elhatározás nem tud segíteni, oda szakember segítsége kell).

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.