Mit főzzünk, ha dolgozunk az ünnepek alatt is?

by | nov 22, 2019 | Karriertanácsok

Rengeteg embernek komoly stresszt jelent, hogy az ünnepekre felkészüljön, főleg, ha dolgozik az ünnepek alatt is. Azonban számos módon megkönnyíthetjük magunknak a menü elkészítését, melyre most néhány tippet adok nektek.

  1. A legfontosabb dolog a tervezés. Találd ki előre, hogy mit főzöl és vásárolj be (ha nincs időd, élj az online rendelés lehetőségével vagy kérj meg ismerősöket, hogy segítsenek neked). Nem szükséges hetekre előre bevásárolni, elég csak arra a néhány napra, amíg a boltok nincsenek nyitva. Ne hagyd a végére a bevásárlást, engem pl. teljesen kiborít a karácsony előtti tömeg a boltokban, én egy héttel korábban mindent beszerzek.
  2. Ne bonyolítsd túl, ne főzz feleslegesen, alakítsd ki a pontos menüsort, pontos mennyiségekkel, akár több napra is.
  3. Határozd meg az adagokat, erre az interneten számos ajánlást találsz. Fejenként 20 dkg hús, 3 dl leves, 10 dkg köret stb.
  4. Rakd össze a programot, mikor, melyik nap hány ember érkezik hozzátok, mikor mentek ti vendégségbe, így sokkal könnyebb tervezni.

Menü kialakítása:

  1. Hagyományos: Általában a legolcsóbb és a legegyszerűbb. Könnyű előre tervezni, nagy adagban lehet megfőzni ezeket az ételeket. A töltött káposztát előre el tudod készíteni, a gombócokat becsomagolva lefagyasztani és már csak fel kell főzni egy kis paradicsomlével és fűszerekkel. A rántott húst is előre be tudod panírozni és lefagyasztani, így már csak ki kell sütni. A halászléhez a halat fel tudod dolgozni és fagyasztás után gyorsan elkészíthető belőle a kiváló vacsora. A sütemények közül a legjobb a zserbó, melyet előtte akár egy héttel meg tudsz sütni és sokáig eltartható. A másik nagy kedvenc a linzer karika, mely fém dobozban tárolva szintén hetekig eláll, ahogy a mézeskalács is. A bejglit és a gyümölcskenyeret néha egyszerűbb cukrászdában megvenni (akár előre megrendelve), mint otthon pepecselni vele, de ha otthon sütöd meg, akkor is jóval előtte elkészítheted, hiszen sokáig eláll. A húsleves vagy akár a kocsonya szintén néhány nappal hamarabb megfőzhető, hiszen minél tovább áll, annál finomabb lesz. A húsleves a legkisebb lángon egy éjjel alatt megfő, míg mi alszunk (gyöngyözve). Kiváló étel egy egyszerű vajas sült csirke, mellyel tényleg sok teendő nincs, a sütő elvégzi a feladatát. Nálunk mindig van tatárbeefsteak is, én a húst már ledarálva megvettem hozzá, a fagyasztóban pihen, így csak elő kell venni és frissen elkészíteni, mely kb. 10 perc.
  1. Modern: Diétázóknak, vegáknak, vegánoknak vagy allergiásoknak is nagyon egyszerű készülni. Munka mellett is könnyen tudunk finom és különleges menüt főzni. A húsokat vagy zöldségpogácsákat, zöldségeket előre befűszerezve akár szeletenként lefagyaszthatjuk, így csak kivéve sütőben-serpenyőben gyorsan grillezhető. Mellé adhatunk frissen salátákat vagy egy egyszerű quinoát, mely elkészítése tényleg maximum 20 percet vesz igénybe. Ezen ételek elkészítésében akár a gyerekek is tudnak segíteni nekünk. A mindenmentes sütemények a legegyszerűbbek, sokáig elállnak (hiszen nincs semmi, ami megromoljon bennük), tehát ezeket is jóval korábban megsüthetjük. A hagyományos sütemények mentes verziói is ugyanúgy készülnek, és tényleg sokáig eltarthatóak.
  1. Kreatív: Őszintén, nem mindenki vágyik munka mellett arra, hogy az egész karácsonyt végigfőzze. Ne sajnáld magadtól a kényelmet és az időt a pihenésre, légy a családoddal, a szeretteiddel. Amennyiben nincs lehetőséged, hogy főzz, nyugodtan menj étterembe, rendelj előre menüt otthonra vagy kérd meg a családtagjaid, hogy segítsenek a főzésben. Őszintén, én még egy családot sem ismerek, akiknél összedőlt volna a világ, mert nem készült karácsonykor halászlé vagy épp egy étterembe mentek el. Sőt, néha az ember megengedheti magának, hogy őt szolgálják ki és ezzel sincs semmi baj.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.