Milyen egy jó kreatív önéletrajz?

by | máj 3, 2019 | Önéletrajz és motivációs levél

A kreatív önéletrajz alatt sok esetben nemcsak formájában, de tartalmi elemeiben is kreatív megoldásokat értünk. Az önéletrajz alapfeladata, hogy eljuttasson bennünket állásinterjúra, pont ezért fontos, hogy akármennyire is kreatívkodunk, informatívnak kell maradnia.

A kreatív önéletrajzok nagy előnye, hogy kitűnik a tömegből, de munkaerőhiány esetén nincs tömeg, így ezt a funkciót már nem kell ellátnia. De akkor mégis, mire jó ez manapság?

Egyre inkább a soft skillekre helyezik a hangsúlyt a munkáltatók, szintén a munkaerőhiány miatt. Ha egy adott álláshoz tárgyi tudásban van kisebb elmaradása a jelöltnek, de személyiségében, ambícióiban, készségeiben megfelelő, akkor a munkáltatói közvélekedés szerint a tárgyi tudást pótolni nem túl nehéz. Ezért egy kreatív önéletrajzzal – megmutatva a készségeket, ambíciót – egy olyan állást is meg lehet kapni, ahová egyébként még nem feltétlenül érett meg az adott jelölt. Egy junior korszaka végén járó fiatal így lesz már nem junior, de még nem senior egy új munkahelyen (ezt a státuszt hívják egyre több helyen mediornak).

De mitől lesz egy önéletrajz kreatív ma?

Sokszor egy „mezei” önéletrajzot töltenek fel szép grafikus elemekkel, kör alakú keretbe helyezett fénykép, árnyalatos színezés, kreatív háttér, szépen elválasztott fejezetek jellemzik az egyébként átlagos tartalmú önéletrajzot. Ez is lehet jó, lehet figyelemfelkeltő, mutathatja a jelentkező precíz, gondos kivitelezési módszerét a munkájával kapcsolatban.

Vannak, akik az önéletrajzukat infografikaként hozzák létre, itt fontos megjegyezni, hogy a kötelező tartalmi elemek nem veszhetnek el! Egy szép infografika, ami ábrázolja a jelentkező karrierútját, hatékony lehet, de a tanulmányok, szakmai múlt, elérhetőségek mindenképpen legyenek jól megtalálhatók, elemezhetők az anyagban. Infografikáról van szó, nem képrejtvényről… Tehát, pl. az ismert szoftvereket, előző munkahelyeket ne azok logojával ábrázoljuk, a nyelvtudást ne az adott nemzetek zászlajával, hanem legyen szövegesen leírva mindez. Nem biztos, hogy egy HR-es ismerni fogja a legmenőbb open-source statisztikai elemző szoftverek logoját, így a grafikus ábrázolás számára értéktelen ez esetben.

Tartalmi elemek közül a kötelezőek nem maradhatnak ki, mint releváns szakmai tapasztalatok, munkahelyek, készségek, tanulmányok, nyelvtudás, de teret adhatunk a fantáziának is. Aki nemzetközi környezetben szeret dolgozni, megírhatja, milyen nemzetiségű kollégákkal, milyen munkanyelven dolgozott már együtt, aki autodidakta módon is fejleszti szakmai tudását, az általa olvasott szakmai folyóiratokat, szakkönyveket is felsorolhatja. Akinek valamilyen különleges egyedi motivációja van az adott témához kapcsolódóan, kifejtheti. Helyet kaphatnak fontosabb projektek, publikációk, szabadalmak, bármi, ami a szakmai életét vagy motivációit jellemzi. Helyet kaphat egy külön táblázat, ahol pl. felsorolja, hol hány embert vezetett vezetőként, hány ügyfelet kezelt értékesítőként, hány terméket tervezet vagy más, gyors mennyiségi mutatóval jellemezheti a karrierjét.

Az önéletrajzot olvasók számára a végső döntési faktor viszont mindig ugyanaz lesz: megtalálja-e az önéletrajzban azt a szakmaiságot, amit az épp betöltendő pozíciójához keres. Azaz, a külcsín sohasem mehet a tartalom rovására.

JobAngel cikkei minden olyan kérdésre választ adnak, amely az álláskereséshez kapcsolódik. Nézz szét közöttük, tudd meg mi a fontos egy állásinterjún, mit kell tudni a próbaidőről, vagy, ha nem kaptál meg egy állást, hogyan tudsz talpra állni és újult erővel belevetni magad a munkakeresésbe.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.