Mi mennyi 2020-ban? (álláskeresési járadék, nyugdíj, GYED, táppénz…)

by | jan 21, 2020 | Hírek

Számos juttatás és adókedvezmény esetében történik változás a 2020-as évben. Nézzük, melyek ezek és mik a legfontosabb tudnivalók!

Minimábér és garantált bérminimum 2020-ban

Álláskeresési járadék

Álláskeresőnek az a természetes személy minősül, aki álláskeresési ellátás iránti kérelmet nyújt be, és megfelel az egyéb feltételeknek is, például nem tanul nappali tagozatos képzésben, keresőtevékenységet nem folytat, és együttműködik az illetékes járási hivatallal, illetve oda álláskeresőként regisztrálták. Fontos még, hogy az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább háromszázhatvan nap jogosultsági idővel rendelkezzen. 10 nap jogosító idő 1 nap járadékfolyósítási időnek felel meg. A járadék összege a munkerőpiaci járulékalap 60%-a, legfeljebb az igénylés napján érvényes minimálbér maximum 100%-a. 2020-ban ez 161 000 Ft/hó, 5366,66 Ft/nap lehet. 

Az álláskeresési járadék utalásának napjai 2020-ban:

  • február 3.
  • március 2.
  • április 1.
  • május 4.
  • június 1.
  • július 1.
  • augusztus 3.
  • szeptember 1.
  • október 1.
  • november 2.
  • december 1.

Nyugdíj

2020 januárjától a nyugdíjak 2,8%-kal emelkednek. Az emelés mértéke mindig az inflációs előrejelzéstől függ, a törvény szerint. Amennyiben a tényleges fogyasztói árnövekedés meghaladja a 2,8%-ot, akkor kompenzálásra 2020 novemberében van lehetőség. Az emelt nyugdíjat visszamenőleg, januártól megkapják a nyugdíjasok, a decemberi havi nyugdíj pedig már az emelt összegben érkezik.

Gyermekgondozási díj

A minimálbér emelkedésével 2020. január 1-től 225 288 Ft-ra nő a gyermekgondozási díj (gyed) maximálisan adható összege.

A diplomás gyed összege is emelkedik és bővül a jogosultak köre is, mivel a diplomás gyedben részesülő anya, ha az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra. A diplomás gyed összege 2020-ban alapképzés esetén 112 644 Ft, mesterképzés esetén 147 420 Ft. Az összegből továbbá a családi adókedvezmény is érvényesíthető.

Új juttatási forma a nagyszülői gyed, melynek összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, tehát 2020-ban 225 288 Ft lehet.

Táppénz

A táppénz a napi átlagkereset 60 százaléka (kórházban kezelés alatt 50%), amiből még a személyi jövedelemadót is vonják. A táppénz napi összege maximalizált, 2020-ban a minimálbér kétszeresének 30-ad része, azaz legfeljebb napi 10 728 Ft lehet.

 Tartós betegség után járó adókedvezmény

Talán kevesen értesültek arról, hogy bizonyos betegségek után adókedvezmény vehető igénybe. Az alábbi kormányrendelet tartalmazza azokat a kórisméket, amik után érvényesíthető a kedvezmény. Ilye például a laktózintolerancia, bizonyos daganatos betegségek, az endometriózis, vagy a cukorbetegség bizonyos fajtái. A kedvezmény szakorvosi, vagy az ez alapján kiállított háziorvosi igazolás megléte alapján vehető igénybe. „Az adókedvezmény a jelenlegi minimálbér 5 százaléka, tehát havi 8050 Ft, ami éves szinten 96 600 Ft-ot jelent. A kedvezmény nem megosztható, de visszamenőleg is igénybe vehető, ezért akinek a betegségét két-három évvel korábban diagnosztizálták, és ez az időpont szerepel az orvos által kiállított igazoláson is, azok érvényesíthetik visszamenőlegesen a kedvezményt. Ebben az esetben az akkori minimálbér után jár az öt százalék.” – tájékoztat a https://www.kormany.hu/.

SZJA mentesség az édesanyáknak

A kormány már tavaly kihirdette, hogy a négy, vagy annál több gyermeket nevelő édesanyák életük végéig tartó szja mentességet kapnak. A kedvezmény idén januártól lép életbe, így ők januártól 15%-kal több pénzt vihetnek haza. Arról egyelőre nincs pontos információ, hogy a három gyermekes anyákra mikortól tervezik bevezetni a kedvezményt.

Ami nem változik

Évek óta változatlan a családi pótlék összege, és idén az utóbbi évek sorozatos emelkedése után idén a családi adókedvezmény összegében sincs változás.


Ha a jelenleginél magasabb jövedelemre vágysz, nézd meg álláshirdetéseinket. Több ezer munkalehetőséből válogathatsz.

Megnézem az állásokat

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.