Irodából home office-ba

by | febr 24, 2020 | Interjú

Érettségi óta, azaz lassan húsz éve dolgozom, többnyire irodai munkát végeztem mindig, a klasszikus 9-17 óra közötti munkaidőben. Tavaly november óta pedig alkalmazottból egyéni vállalkozóvá váltam, és a home office-osok egyre gyarapodó táborát erősítem. Mik az eddigi tapasztalataim? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az otthoni (pontosabban nem kötötten irodai) munkavégzés? Szubjektív beszámoló következik.

 

Sok éve már, hogy olyan munkát végzek, amihez valójában csak egy laptop és internet szükséges. Bárhonnan végezhető lenne, de a munkaadók többsége itthon még mindig ragaszkodik az állandó személyes jelenléthez. Természetesen vannak olyan projektek, vagy problémák, amik igénylik a közvetlen interakciót, de az online meeting app-ok világában már ez a probléma is áthidalható.

Családos anyaként eddig is előfordult már velem, hogy betegség, vagy egyéb teendő miatt szükséges volt az otthoni munka, sőt gyakran produktívabb is, és ez utóbbira még vissza is térünk. Szerettem otthonról dolgozni, időt spóroltam, és könnyebb volt beosztanom a teendőimet, hiszen kevesebb dolog vonta el a figyelmemet. A húsz év munkaviszonyom közel felét ugyanis valamilyen irodai konyha bejáratának közelében töltöttem, és az minden volt, csak nem a nyugalom szigete.

Amikor tavaly novemberben lehetőségem adódott arra, hogy változtassak, megtettem. Izgatottan vártam, hogy milyen lesz. Lévén, hogy erősen szociális lény vagyok, vajon hosszútávon is jó lesz-e, hogy kevesebbet vagyok emberek között? Tudom-e tartani a rendet és a rendszert magam körül, vagy délután fél egykor is pizsamában írom majd a cikket? Hogyan tudom majd kezelni, hogy a munka mennyisége változó, és a munkavégzés sem csak a törzsidőben lesz elvégezhető? Először szinte csak kérdésem voltak. Aztán szépen lassan válaszaim is lettek.

Az első és legfontosabb lecke, amit megtanultam, hogy ki kell alakítani egy komfortos napirendet, és azt tartani is kell. Mivel a család többi tagja reggel ugyanúgy elhagyja a lakást, és délután ugyanúgy hazaérkezik, ahogy eddig, ez ad egy keretet a napnak. A kávé – és ebédszünetemet is ugyanakkor tartom, mint korábban, hiszen ezek már jól beváltak. Az általános munkaidő nagy részében dolgozom, de ha épp nincs dolgom a gép előtt, akkor nem feltétlenül vagyok ott. Teregetés közben is gondolkodom a munkán, gyakran fejben írok cikket, vagy ütemezem a következő hirdetési kampánnyal kapcsolatos teendőimet. Van, hogy délután egykor a gyereknek vadászok tornacipőt, és van, hogy még akkor is dolgozom, mikor már mindenki itthon van, mert épp akkor jött egy sos munka. (Hozzáteszem, a szakmámból adódóan a fix munkaidős irodai munkáknál is előfordult, hogy munkaidőn kívül kellett dolgozni.)

Nem biztos, hogy ez mindenkinek könnyű, magam is féltem attól, hogy nem vonja-e el a figyelmem a sok anyai és egyéb teendőm, hiszen az irodai munka kétségtelen előnye az, hogy teregetni, főzni, vagy bármi hasonlót elintézni nem lehetséges, de ez egyben a hátránya is. Ezek a feladatok mindenkit megvárnak otthon, csak az utóbbi esetben a munkaidő után. Összességében pedig azt mondhatom, hogy a munkahelyi események (végtelen meetingek, privát beszélgetések, a gyakran fellobbanó apró konfliktusok az irodában) sokkal több időt vontak el, mint egy kis házimunka.

Egyelőre abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munkám is bőven van. Több volt munkaadómmal is olyan kapcsolatban maradtam, hogy tudunk együttműködni, a korábbi közös munka révén megvan az a kölcsönös bizalom, ami szükséges ahhoz, hogy megbízásos keretek között tudjunk együtt dolgozni. Természetesen a home office-nak nem feltétele, hogy az ember feladja alkalmazotti státuszát, annak, aki igényli a bejelentett jogviszonnyal járó (biztonságot adó) előnyöket már szerencsére egyre több cég kínálja az otthoni munkavégzés lehetőségét, és nem csak havi egy alkalommal.

A közösségi életet tekintve is optimális helyzet alakult ki, hiszen lehetőségem van bejárni azokba az irodákba, akikkel együtt dolgozom, és ezt úgy alakítottuk ki, hogy mindenkinek megfelelő legyen. Virtuális kommunikációban pedig nincs hiányom, vannak olyan napok, mikor 30-40 e-mail váltásom van különböző ügyfelekkel, plusz a chat a kollégákkal.

Három hónap tesztüzem után azt mondhatom, nekem bevált a home office. Nyugodtabb lettem, koncentráltabb, és az itthoni dolgaimra is több időm jut. Lelkesen várom a melegebb időt, hogy azt is megtapasztalhassam, milyen a házunk alatti kávézó teraszáról dolgozni. A mobilitás ugyanis az egyik legnagyobb előnye ennek a munkavégzési formának, és ezt érdemes kihasználni. A legtöbb vendéglátóhelyen már van elég erős ingyenes wifi, a nagyobb városokban co-working irodák is szép számban akadnak.

Aki gondolkodik azon, hogy váltana, és szívesebben dolgozna többet otthonról, annak érdemes a következő cikkemet is elolvasnia, amiben arról írok majd, hogy mivel érvelhetünk a munkahelyen, ha több home office lehetőséget szeretnénk kapni. Home office lehetőséget biztosító állásajánlatokat pedig ITT találhattok.

Megnézem az állásokat

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.