Túlélőkalauz otthonról dolgozó kisgyermekes szülőknek 1/2

by | márc 20, 2020 | Interjú

Azt hiszem nem szükséges hosszan kifejtenem, hogy pillanatnyilag – napokkal az után, hogy bezártak az óvodák és iskolák – milyen nehézségekkel kell szembenéznie azoknak, akik kisgyereket nevelve otthonukba szorulva, emellett otthoni munkavégzésre is kényszerülnek. Mivel magam is közéjük tartozom, úgy gondoltam, készítek egy mankót, így összegyűjtöttem néhány ötletet és tippet, hogyan lehet könnyebben átvészelni ezt az időszakot.

Home office kisgyerekkel

Home office kisgyerekkel

Mit lehet tenni?

Érdemes rögtön az elején kialakítani a napirendet, ami lehetőleg nem tér el nagyban az eddig megszokottól. Mi ugyanakkor kelünk reggel, ugyanakkor reggelizünk, és aztán átöltözünk pizsamából, és ideális esetben ki-ki elfoglalja magát a saját dolgával. A helyzet persze nem ideális, ha őszinte akarok lenni, akkor ennek a cikknek a megírása sem megy épp könnyen. Arra számítok, hogy lesznek könnyebb, és nehezebb napok is. Fontos lesz figyelni mindannyiunk lelkiállapotára is, hiszen tudjuk, hogy ez az egészségünkre is kihat, így erre a kérdésre később még visszatérek.

Ötletek az óvodás korúak lefoglalására

A kicsiknek továbbra is szüksége van a mozgásra, így akiknek nincs kertje, azoknak a lakásban kell szembenézniük ezzel a kihívással. Már most rengeteg művész, zenész, jógatanár stb. osztja meg az online térben felvételeit, vagy zenél, tornázik élőben, és akad olyan is, aki kifejezetten a gyerekekre fókuszál. Nekünk nagy szerencsénk van az óvodánkkal, tegnap este heti tervet kaptunk tőlük, amiben különböző ötletekkel segítenek. A neten ugyanígy meséket, gyermekelőadásokat, koncerteket is találunk. Sokan vannak, akik nem szívesen engedik képernyő elé a gyerekeket, a személyes véleményem az, hogy a szobafogság miatt ezen életszerű és hasznos lehet most enyhíteni, különösen, ha valaki közben dolgozik is otthonról. A munkaidőt viszont mi továbbra is munkaidőnek tartjuk, így ha vége, lecsukom a laptopot, és jöhet a játék! Szerencsére ebben is van segítség.

Az otthoni munka

Akinek a munkaköre lehetővé teszi az otthoni munkavégzést, annak egy új helyzetet kell megszoknia, hiszen ezt is bele kell illeszteni a hétköznapokba. Valószínűleg nincs ember a földön, aki jelenleg meg tudná mondani, pontosan mennyi ideig fog ez tartani, és kinek mennyivel kevesebb, vagy éppen több munkája lesz (lesz-e munkája?) a következő időszakban. Erre pillanatnyilag nincs túl sok ráhatásunk, de többféle eszköz is segíthet bennünket a kapcsolattartásban, vagy az operatív munkavégzésben.

Hasznos appok: http://blog.cvonline.hu/2019/hirek/9-ingyenes-alkalmazas-ami-megkonnyiti-a-munkadat/18692

Egy másik hasznos app gyűjtemény: https://pont-most.hu/tippek/ne-ess-szet-5-app-amely-segit-egyben-tartani-a-napodat/

Állást keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.