Online állásinterjú II.

by | dec 10, 2020 | Állásinterjú

Ma folytatjuk az online állásinterjúra való virtuális felkészülést. Az első részben inkább technikai részleteket vettünk át, a mai alkalommal azt nézzük meg, hogyan tudsz megfelelő benyomást kelteni  egy otthoni, virtuális állásinterjúra.

Környezet felkészítése

Rögtön azzal kezdném, hogy nem csak magadat, hanem a fizikai környezeted is fel kell készíteni. Szóval, ha rendetlenség van, tegyél rendet! Nem tesz túl jó benyomást, ha a szobád egy káosz. Főleg, ha épp most meséled magadról, hogy precíz, pontos munkaerő vagy. Sokszor halljuk, hogy a rendetlenség a kreativitás fokmérője, de ez nem most kell prezentálnod. Nem kell nagytakarítást végezni, de egy rendezett környezet jó belépő itt is. Ha a háttérben rendetlenség van, az interjúztatóban önkéntelenül is negatív benyomás keletkezik.

Apropó háttér!

A legtöbb online meeting alkalmazás biztosít már background (háttér) szolgáltatást, ahol akár saját képet is fel tudsz tölteni és beállítani magad mögé háttérnek.  Első látásra jó ötletnek tűnik, de csak nagyon ideális fényviszonyok között működik megfelelően. Ha ez nincs meg, akkor szétesik a kép és eltűnsz a képben. Sokkal jobb, ha a saját környezetedet használod, egyrészt természetesebb, másrészt sokkal hitelesebb.

Ne felejtsd el megbeszélni a családdal vagy a lakótársakkal, hogy mikor lesz az állásinterjú, annak érdekében, hogy ne zavarjanak meg Benneteket, ne sétáljanak át melegítő- vagy alsónadrágban az interjú alatt. Biztos, Te is érzed, hogy az interjú alatt nincs szükséged további kínos vagy váratlan helyzetekre.

Ha viszont megtörténik, nézd a pozitív oldalát és legyél rugalmas: használd fel a helyzetet arra, hogy megmutatod, hogyan reagálsz váratlan és meglepő történésekre.

Mit vegyek fel?

Először is: Öltözz fel! Sokszor olvasható, hogy egy-egy megbeszélés közben a kollégák az asztal alatt rövidnadrágban, alsóban vannak, de Te ne tégy így! És vegyél cipőt is! Egészen más lesz a kiállásod, mintha otthoni papucs lenne rajtad. A videóinterjú így is stresszes, ne tetőzd azzal, hogy ha hirtelen fel kell állni, kínos legyen számodra.

Ha gondolod vehetsz kosztümöt, de vedd figyelembe, hogy milyen idő van otthon. Ha nagyon meleg van vagy tudod, hogy meleged lesz, akkor egy szép ing vagy blúz is megfelelő. Elég stresszes maga az interjú ténye, nem kell, hogy a melegtől pluszban feszengj!

Viselj világosabb színeket, a feketét pedig, ha lehet, kerüld! Sokkal fáradtabbnak fogsz kinézi, az arcod sápadtabb lesz, ezáltal rosszabb benyomást fogsz kelteni. A legjobb megoldás, ha döntően világos színt hordasz, ez optimistább és kipihentebb megjelentést kölcsönöz.

Ne viselj olyan mintát, ami villoghat a képernyőn! Ilyenek például a kis pöttyös és a sűrűn csíkos anyagok.

Készítsd fel magadat is az interjúra!

Jót tesz, ha gyakorlod a kamerába való beszédet! Egy állásinterjún egyébként is izgulni fogsz, egy kis rutin nagyon nagy segítség lehet a számodra.

Készíts magad mellé vizet, mert most senki nem fog megkínálni vízzel és lehet, hogy szükséged lesz rá. Nem túl szerencsés kiszáradt szájjal beszélni, Neked sem kellemes és a másik fél nehezebben fogja érteni mit mondasz.

Mindig ellenőrizd le, hogyan vagy látható a másik számára

A kamerás laptopokon, ha bekapcsolod a kamerát, akkor láthatod magadat a másik szemével. Ezt érdemes 10-15 perccel korábban beállítani és a technikai részletek mellett (kép és hang minősége) arra is figyelni, hogyan látszódsz a kamerában. Ha meg vagy elégedve, magabiztosabban fogsz nekivágni az interjúnak!

Sok sikert az online interjúhoz és kívánom, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkát!

 

Új lehetőségeket keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.